Actualitate Social Știri

Prin (mai multă) Artă… mai puține deșeuri! Se poate!

image_printPrinteaza

Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației (director, prof. Maria Roman) se apropie de finalul implementării proiectului ”More Art, Less Dump”, finanțat de Lidl România prin programul de granturi „Cu Apele Curate”.

Prin implementarea activităților proiectului se dorește „generalizarea” unui model-pilot pentru scăderea cantității de deșeuri colectate „la comun”, prin focalizarea pe măsuri complementare de prevenție, management sustenabil și o acțiune punctuală de igienizare.
Observând situația actuală în ceea ce privește poluarea ilegală cu deșeuri depozitate pe malurile râurilor Iza și Tisa, din cauza lipsei punctelor de colectare selectivă precum și a nivelului scăzut de conștientizare privind efectele negative ale acestor deșeuri aruncate în ape, „forestierii” au trecut la fapte. Au fost derulate și finalizate marea majoritate a activităților asumate prin proiect, elevii s-au implicat în concursul de creație și atelierul de „trash art”, iar sighetenii pot observa deja… punctele de colectare selectivă amenajate ecologic, adăpostite în măști din lemn („made in LTF”) atât în centrul orașului nostru cât și în câteva localități partenere.
200 de elevi ai Liceului Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației – beneficiarii principali – au fost implicați direct în activitățile proiectului, tinerii înțelegând și participând la promovarea principiilor celor 5 R (Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle).

„Actorii” din proiect au amplasat în total 21 de puncte de colectare selectivă amenajate ecologic: 15 în Sighetu Marmației (Parcul central – 2, Parcul Grădina Morii – 2, Școala generală nr. 9 – 1, Școala generală nr. 10 – 1, Școala generală nr. 2 – 1, Școala generală nr. 3 – 1, Clubul Sportiv Școlar – 1, Liceul George Pop de Băsești – 1, Muzeul Satului – 1, Liceul Tehnologic Forestier – 4) și câte 2 în fiecare din comunele Vadu Izei, Bocicoiu Mare și Sarasău.

La începutul lunii iunie (ultima lună de proiect), Parcul Dendrologic din Sighetu Marmației și malurile râului Iza, pe o suprafață de 5000 mp, vor intra într-un proces de curățare prin acțiuni de igienizare la care vor participa elevii, dar și locuitorii din comunitățile vizate prin proiect. Va fi o amplă mobilizare în preajma unei zile simbolice (5 iunie – Ziua Mondială a Mediului) pentru a demonstra că se poate, că exemplul acestui proiect pilot se poate multiplica pe termen mediu și lung prin participarea pro – activă a elevilor, profesorilor, reprezentanților primăriilor dar și a locuitorilor obișnuiți.

Liceul Tehnologic Forestier (în parteneriat cu Asociația Valea Verde) încearcă să sensibilizeze/ conștientizeze populația din Sighetu Marmației, Vadu Izei, Bocicoiu Mare și Sarasău într-o direcție vitală: protecția mediului. Respectul pentru mediu trebuie învățat și cultivat continuu, iar „actorii” comunitari pot determina schimbarea atitudinii majorității… neimplicate.

Foto & text: Ion Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise