Actualitate Știri

Proiect CNDV-ist: Ziua Ștafetei

C. N. "Dragoș Vodă"; foto: Ion Mariș
image_printPrinteaza

În perioada 12 – 23 noiembrie 2018, Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Sighet participă la ”Ziua Ștafetei”, un eveniment inițiat de Fundația ”Terre des hommes” în 2012 și la care participă anual peste 2.500 de tineri. 

„Ziua Ştafetei” celebrează dreptul tuturor tinerilor de a participa în societate și se desfășoară în fiecare an în noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a semnării Convenției privitoare la Drepturile Copilului ce are loc pe 20 noiembrie.

Conceptul este următorul: pentru o zi, tinerii “preiau” meseria visată, pe care au decis că vor s-o experimenteze. Această zi specială este apoi pregatită de către mentor oferindu-le oportunitatea de a vedea cu adevărat ce înseamnă exercitarea profesiei alese. Mentorul va ghida tinerii pe parcursul zilei și chiar va încurajara implicarea tinerilor în luarea deciziilor.

În calitate de coordonator al campaniei am avut o discuție cu elevii înscriși despre posibilele profesii de abordat, unele au părut o adevărată provocare, poate chiar porninid de la ideea că nu te-ai fi gândit să ai o asemenea profesie. În urma discuțiilor am obsrvat că unii elevi sunt confuzi în legătură cu alegerea unei profesii, alții foarte determinați, dar, cei mai mulți par centrați doar pe anumite profesii.

Aș vrea ca în urma acestei experiențe să li se schimbe perspectiva și, de ce nu, chiar să se gândească cu plăcere și la alte oportunități de pe piața muncii și, cine știe, din rândul lor să se desprindă viitori profesori.

Proiectul reprezintă o provocare și pentru mine, dar partea de distribuire a elevilor și găsire a mentorilor s-a încheiat, putem să predăm ștafeta. Bineînțeles, am contat pe ajutorul colegilor care au acceptat provocarea de a se implica în acest proiect: prof. Crina Voinaghi, prof. Brîndușa Oanță, Simona Havrileț, bibliotecar.

Abia aștept părerile și descrierea activităților pe care elevii le-au experimentat în această campanie! (prof. Simona Nodiș, consilier educativ)

Fundația ”Terre des hommes”, care organizează campania ”Ziua Ștafetei”, este înființată în 1960 în Elveția și activează în peste 35 țări ale lumii. A avut o prezență neîntreruptă în România începând din anul 1992, contribuind la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului, reforma asistenței sociale și facilitarea participării copiilor la dezvoltarea propriei comunități.

Salut, Sighet!

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Pasi in viitor!
    Cutezanta si alegere, cunoastere si deprindere sunt obiective prin care proiectul „Ziua stafetei” doreste elevilor de la Colegiul National „Dragos Voda” sa-si cunoasca viitorul meseriei pe care si-o doresc! Proiectul indruma, sfatuieste, arata ce ar fi mai bine si mai bun pentru elevul interesat de viitorul lui. Personalitatea tanarului de cu mic se formeaza si daca greseste trebuie corectat! Pentru unii, visele devin cosmaruri atunci cand isi dau seama de alegerea gresita, fiind tarziu sa se intoarca din drumul ales!
    Rolul profesorului, rolul mentorului in formarea pentru viitor a elevilor, este important, tanarul doreste, dar de multe ori nu stie ce. Proiectul, campania”Ziua stafetei” este bine gandita si nu putem decat sa salutam aceasta initiativa si pe cadrele care se vor implica. Felicitari si succes!

oferta-wise