Actualitate Știri

Promovarea Sighetului prin instrumente moderne!

image_printPrinteaza

Proiectul storymaps.arcgis.com (de fapt un web site dedicat) a plecat de la ideea autorilor, Petru Daniel Măran și Teofil Ivanciuc, de a realiza o aplicație multimedia de promovare a obiectivelor culturale ale orașului.

L-am abordat pe dl. Petru Daniel Măran, directorul CNIPT Sighet, care ne-a dezvăluit „story”-ul: Story”-ul este o colaborare a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Sighetu Marmației cu dl. Teofil Ivanciuc, un cunoscut ghid de turism din Maramureș.

Aplicația a fost realizată utilizând tehnologia WebGIS, mai exact este vorba despre aplicația ArcGIS StoryMaps, care permite integrarea hărților interactive, cu conținutul multimedia, pentru a prezenta muzeele și casele memoriale din Sighetu Marmației.

Aplicația utilizată în acest proiect a fost prezentată la Sesiunea de comunicări pe teme de etnografie și folclor desfășurată în cadrul Festivalului Național al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă – Marmația, ediția a 53-a, din 2021. Comunicarea științifică în cadrul căreia a fost prezentată aplicația se numește: „Soluții geografice pentru promovarea obiectivelor culturale. Studiu de caz: Muzeul satului maramureșean „Mihai Dăncuș” din Sighetu Marmației. Pe viitor, dacă această aplicație va avea succes, va fi urmată și de altele…

Am discutat și cu dl. Teofil Ivanciuc care mi-a oferit alte detalii suplimentare: „Împreună cu dl. Petru Daniel Măran, directorul Centrului de Informare Turistică, ne-am gândit să oferim celor interesați un produs nou, multimedia, modern, adresat mai ales tinerilor. Astfel a fost realizat acest produs, care, în circa 10 minute, prezintă, în text, fotografii, film și chiar o hartă interactivă, oferta muzeală a Sighetului.
În paralel, am realizat și filmările celorlalte obiective turistice majore din Sighet (lăcașuri de cult, piețe și cele mai reprezentative clădiri etc.), urmând ca, în viitor, dacă acest gen de prezentare prezintă atractivitate, să montăm un al doilea story map dedicat Sighetului turistic.

Mult succes celor doi inițiatori sigheteni în implementarea și dezvoltarea acestui proiect și, sperăm, Sighetul va câștiga în vizibilitate și va atrage mai mulți turiști dornici nu de-a trece în viteză prin municipiul nostru ci de-a rămâne mai multe zile, pentru a-i descoperi – la pas – frumusețile, deocamdată, neexploatate.

Brîndușa Oanță

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise