Actualitate Cultură Video

Purim la Sighetu-Marmației | VIDEO

image_printPrinteaza

Joi, 25 februarie, evreii de pretutindeni au sărbătorit Purim (trad.: sorți), o sărbătoare veselă, nereligioasă, în amintirea unui eveniment biblic.

Haman, nepotul lui Hagag din tribul Amalek – simbolizând Îndoielile – a vrut sa distrugă poporul israelit (simbol al spiritualității), însă Megillat Esther (în traducere-revelația ascunsului) dezvăluie secretele prin care poporul israelit este salvat, iar Haman este ucis în locul iudeilor. Purim nu este nicidecum celebrarea uciderii unui om, chiar dacă acesta este Haman, ci victoria asupra îndoielilor și negativităților, culminând cu terminarea perioadei de exil prin reconstrucția Templului din Ierusalim. Purim simbolizează, așadar, victoria noastră asupra propriilor îndoieli.

La Sighet, dl. Adrian Perl a oficiat slujba tradițională, iar dl. Ganz Peter a citit integral traducerea in limba română a Meghilat Esther. Pe tot parcursul filmării, de câte ori se aude numele Haman membrii comunității au facut zgomotul specific cu Gragher-ul pentru a nu i se auzi numele celui care a vrut să lichideze poporul lui Israel. Mai sunt specifice acestei sărbători portul măștii și obiceiul de a bea până nu mai facem deosebirea între Mordechai și Haman.

Foto & video: Sorin MARKUS

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise