Actualitate Cultură Illuminati

Puțini profesori știu că avem o viață în afara școlii…

image_printPrinteaza

În aceste două săptămâni apocaliptice, pline de teze și lucrări, am extras niște concluzii la finalul primului semestru. După mica „discuție” cu orarul, pe care încă îl consider exagerat de încărcat, mă așteptam ca unii profesori să înțeleagă extenuarea prin care am trecut.

Sunt un elev modest, nu sunt prima pe clasă, dar mă mândresc cu câteva rezultate frumoase la diferite concursuri și activități. Puțini profesori știu despre realizările mele din afara școlii, sau mai bine zis, profesorii care conștientizează că avem o viață în afara școlii.

„Nu ai altceva de făcut acasă decât să înveți!”. Dacă am?! Dacă mie îmi place să învăț despre secretele universului din enciclopedii, despre cum sună limbile exotice, despre miile de subiecte care-mi stârnesc curiozitatea și nu am ocazia să le învăț la școală? Nu mă înțelegeți greșit, nu spun că școala trebuie neglijată (total) pentru năzuințele sufletului, dar poate, dragă profesore, mai trăiesc uneori prin artă. Îmi place să călătoresc, să învăț cum arhitectura și istoria unui oraș completează perfect personalitatea oamenilor. „O să ai timp să le faci pe toate mai încolo!” Aud această frază adesea și parcă mă răneşte de fiecare dată când o aud. Timpul trece repede și cresc, și mă schimb, și visez, și devin absorbită în mintea mea de infinitul vieții mele finite. De ce să mă gândesc la lucruri pe care am să le fac la 30 de ani când am tot timpul în mâinile mele? De ce să îmi omor fericirea cu planuri din vidul timpului, învățând două, trei definiții la fizică, când eu nici nu știu cum le voi aplica în viața reală? Gândesc asemenea unui copil: cu visuri mari și pe distanțe scurte. Acum am tot ce vreau, iar mâine mă pot uita înapoi și să nu mai am nimic.

Dragi profesori, v-aș ruga să ne arătați ce se află dincolo de pereții groși ai sălii de clasă, nu numai citate scrise cu pixuri roase sau cuvinte învățate mecanic, ca și o poezie.

A. S. Kontra (elev visător, Colegiul Național „Dragoș Vodă”)

 sursă foto: Dan Chiș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Draga Elevule.
    N-ar fi rau daca ai invata sa depasesti cu privirea imediata ta proximitate si sa nu te adresezi Profesorului pentru nemultumirile tale. Sa nu i te adresezi strict lui pentru ca si el,ca si tine,face parte dintr-un sistem. Nu profesorul a scris manualele de acum fara cap si fara coada;nu profesorul a pus atitea materii in orarul tau supra si extra incarcat; nu profesorul este de vina pentru structura stupida a anului de invatamint. El stie ca trebuie sa te invete ceea ce a invatat el si sa te educe(atit cit poate) pentru ca tu sa fii om pregatit pentru etapa urmatoare. Pentru viata,parintii trebuie sa te pregateasca si tu insuti. Tu trebuie sa alegi din informatiile cu care esti bombardat pe acelea care iti vor folosi mai tirziu. E normal sa ai o viata a ta acasa. Dar,din cite stiu eu, majoritatea elevilor nu isi dedica temelor nici jumate din timpul liber.
    Prin urmare gindeste-te mai intii ce vrei sa faci mai tirziu, ce domeniu te-ar atrage, si apoi fa tot ceea ce poti in sensul asta. Si crede-ma ca,daca ceri ajutorul vreunui profesor,acesta te va ajuta cu toata daruirea. Ca doar pentru aceea este OMUL DE LA CATEDRA.

oferta-wise