Actualitate Cultură Știri

„Mă doare în cot de festivalul meu, față de miza uriașă”… PETER HURLEY, scrisoare deschisă!

image_printPrinteaza

Sigla

Asociația Interculturală de Tradiții


31 ianuarie 2017, Sighetu Marmației

 

 

Scrisoare deschisă

Peter HurleyUrmărind parcursul celor șapte ani ai proiectului “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, impresia generală poate să fie – Peter Hurley este un om bogat care își permite să fie voluntar 7 ani și să folosească peste 200.000 de euro din banii lui personali pentru un act cultural. Foarte bine că poate. E strict alegerea lui, nu i-a cerut nimeni!

Această concluzie poate să fie firească, însă situația cere o explicație. Îmi doresc să lămuresc. Nu sunt motivat de câștigul material, însă nu sunt nici filantrop. Ca formare sunt om de afaceri. Am 25 de ani de experiență în marketing, pe teren, punând în joc resursele mele, cu mâinile mele, de regulă în cele mai dure condiții. De 23 de ani nu sunt salariat, ci antreprenor. În ultimii 7 ani sunt un “one-man” agenție de publicitate neplătită, pentru Maramureș, chiar și pentru România, cu mica mea contribuție, cât am putut.

De ce?

Pentru că România are ceva aparte care merită valorificat și nu aruncat la coșul de gunoi, cum s-a întâmplat în toate celelalte țări vestice, inclusiv Irlanda.

Aurul României este tradiția ei rurală. Reprezintă o monedă unică într-o lume din ce în ce mai falită moral. Acesta este motivul pentru care am investit tot timpul, toată energia și toți banii care mi-au trecut pragul casei, în acest demers.

Acest concept – România rurală – este într-o criză din ce în ce mai adâncă. Din punct de vedere economic, dacă era o persoană, ar fi acum la reanimare, în comă. Abia dacă îi mai bate inima.

Vin în fața dumneavoastră acum cu o cerere. Nu pentru mine sau pentru acțiunile mele. Sincer, mă doare în cot de festivalul meu, față de miza uriașă care ne stă în față: soarta ultimei civilizații rurale autentice a Europei, o civilizație a cărei perlă a coroanei se numește Maramureș.

Cuvinte mari. Nu sunt ale mele. Japonezul Miya Kosei consideră Maramureșul ca fiind “centrul ancestral al lumii”! Numai un nebun inconștient ar zice că asta nu are valoare. Socială, culturală, spirituală, dar mai ales, economică.

Pentru mine, nu este important să fiți prezenți în ziua de 9 februarie.

Dar dacă nu ne adunăm, cum vom ajunge la un consens?

Nu vreau banii voștri. Problemele Maramureșului nu pot fi rezolvate cu toți banii din Maramureș. Dar cu binecuvântarea voastră, cu ideile voastre, putem să găsim resursele necesare. În primul rând e vorba de voință. Vrem? Restul, Dumnezeu ne va ajuta.

Cu deosebit respect și considerație,

Peter Hurley

Asociația Interculturală de Tradiții

0744.649.687 / 0766.311.353

peterhurley68@gmail.com

www.traditia.ro; www.drumullung.ro

www.facebook.com/DLCV.festival

n.r. În data de 9 februarie 2017, la Sighet (ora 17.00, Sala Transist, Primărie) va avea loc o conferință susținută de Peter Hurley la care sunt invitați reprezentanții factorilor decidenți și ai mediului de afaceri local pentru a identifica posibilități comune de sprijinire a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel.

 

sursă foto: 1. Festival Săpânța – Andreea Anca
sursă foto: 2. Peter Hurley – Raluca Brodner

oferta-wise

11 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Daca exista RAI pe Pamant, acesta se gaseste in MARAMURES sau altfel spus MRAMURESUL este RAIUL pe PAMANT.
  Respect domnule HURLEY pentru tot ceea ce faceti.

 • Omul vrea sa faca si el o afacere. O spune chiar el.
  Daca culturnicii stau deoparte, trebuie sa vina un salvator, nu!

  • Doamna Maria, l-am cunoscut personal pe Peter Hurley si am ramas impresionata de implicarea sincera si pasionata pentru Romania rurala si pentru Maramures. Dvs. il cunoasteti sau aveti un nivel macar apropiat de implicare? cu ce activitati pentru satele romanesti va mandriti in ultimii 7 ani? multumesc !

 • sunt prea departe ca sa vin dar ma rog sa va ajute Bunul Dumnezeu in demersul dumneavoastra. sa auzim numai de bine!

 • Mult succes pentru viziunea pragmatica ! Salvarea si întreținerea Maramureșului ancestral se face cu bani, cu consecventa si cu dedicatie. Domnul Hurley știe acest lucru. Romantismul, pasivitatea si patriotismul de manea distrug. Gânduri bune din depărtare ❤

 • Respect Peter Hurley! Ca roman îți mulțumesc ce faci pentru tara noastră. Sunt din București dar sufletul meu cuprinde toată România. Sa.ți dea Dumnezeu sănătate și sa găsești oameni cu care sa duci lucrurile frumoase mai departe!

 • Am citit si recitit articolul d-lui P. Hurley si nu ma pot dumirii!Oare de ce un strain de tara ne iubeste meleagurile mai mult ca si noi, care am copilarit pe ele?Raspunsul cred,ca este;dansul are o educatie culturala,care noua ne lipseste,dansul nu vrea sa se imbogateasca pe spatele nostru,dansul isi cheltuieste averea si energia pentru a pune in valoare ceva ce nu este al lui,dar simte ca face parte din imensa bogatie culturala si spirituala care se numeste,Maramuresul voievodal,un tinut de aur amestecat cu nestemate care in alte locuri nu-l gasesti!Si atunci ma intreb,de ce dansul si nu noi,de ce nu suntem interesati sa punem in valoare aceasta avere,sa ne bucuram cu totii de ea iar stranepotii nostrii cand vor avea varsta noastra sa se bucure,cum se bucura domnul P. Hurley cand îi reusesc actiunile initiate de dansul!Respect si admiratie pentru acest OM,respect si recunostinta pent4u ceea ce face iar cand trecem pe langa dansul,rusinati,sa ne scoatem palaria,sa-i multumim,ca sigur merita acest lucru si” nu-l doare-n cot de Maramures!

oferta-wise