Actualitate Știri

Romanian Science Festival revine în Maramureș

image_printPrinteaza

Romanian Science Festival revine în Maramureș cu cea mai amplă și interdisciplinară ediție de până acum
● 18-22 septembrie 2024
● 24 mentori
● 700 voluntari și profesori coordonatori
● 400 experimente
● 5 localități: Sighetu Marmației, Baia Mare, Borșa, Poienile de sub Munte, Breb
● Intrarea liberă

18 Septembrie 2024 – Cea de-a cincea ediție a Romanian Science Festival (RSF) se va desfășura în județul Maramureș între 18 și 22 septembrie, oferind publicului cea mai extinsă ediție de până acum, pe parcursul a cinci zile. În urma succesului de anul trecut și numărului mare de participanți, festivalul promite o experiență unică, îmbinând știința, arta și distracția.

Pe parcursul celor cinci zile, festivalul va oferi publicului atât din mediul urban, cât si din cel rural, o perspectivă nouă, diversă și creativă asupra științelor și a practicității acestora, evidențiind importanța acestora în viața de zi cu zi. Prin demonstrații, experimente și discuții interactive, festivalul își propune să inspire atât tinerii, cât și adulții să exploreze domeniul științelor.

RSF Talks

Una dintre noutățile acestei ediții este programul RSF Talks, un format inspirat de TedTalks, în care mentorii festivalului vor susține prezentări pe diverse teme interesante din domeniile lor de expertiză. Aceste prezentări vor avea loc pe 18 septembrie, între orele 15:00-18:00, în sala Teatrului Municipal Baia Mare, iar pasionații de știință sunt invitați să participe la acest eveniment cu intrare liberă. Programul complet este disponibil pe rețelele de socializare ale festivalului.

Caravana mobilă

Anul acesta, RSF extinde aria de acoperire printr-o caravană mobilă ce va ajunge și în localitățile Borșa și Poienile de sub Munte, pe lângă locațiile deja incluse în program, Sighetu Marmației și Baia Mare. Continuând tradiția de anul trecut, la Breb va avea loc deja binecunoscuta caravană dedicată artei și științei. Caravana mobilă va aduce experimente științifice și activități interactive atât în mediul urban, cât și în comunitățile rurale, aducând știința mai aproape de toți.

Fiecare eveniment din cadrul caravanei se desfășoară pe durata a două-trei ore, timp în care mentorii RSF explică tinerilor despre carierele lor în domeniul științelor, oferindu-le modele inspiraționale. În fiecare locație, voluntarii locali și mentorii RSF organizează un târg interactiv de experimente deschis publicului, completat de ateliere de robotică, inteligență artificială, medicină, chimie, fizică, biologie și sustenabilitate.

Caravana pentru Știință și Artă
Cel mai interdisciplinar format de până acum, desfășurat într-un cadru tradițional maramureșean de poveste, Caravana RSF pentru Știință și Artă va avea loc la Casa din Vale, Breb. Artiști și specialiști din diverse domenii științifice vor lucra alături de elevi, studenți și profesori din județ pentru a organiza laboratoare și expoziții interactive, explorând intersecția dintre artă și știință. La finalul evenimentului, echipa de elevi și mentori pentru inginerie a festivalului va lansa satelitul în miniatură la care au lucrat timp de patru săptămâni.

Târgul de Științe din Sighetu Marmației
Desfășurat în cel mai mare format de până acum, evenimentul din Sighetu Marmației are în spate munca a peste 350 de elevi, studenți, profesori și specialiști ai domeniilor STEAM (știință, tehnologie, artă și matematică). În intervalul orar 11:00 – 17:00, publicul de toate vârstele este așteptat să ia parte în peste 150 de experimente interactive și prezentări ale laboratoarelor RSF în aer liber. Printre acestea se numără, în premieră, secțiuni de Istorie, Arheologie, Inginerie și Sustenabilitate, prezentate la intersecția cu științele.

Programul festivalului
● 18 septembrie – RSF Talks (17:00-20:00) – Baia Mare, Teatrul Municipal
● 19 septembrie – Caravana RSF – Borșa (11:00-13:00) și Poienile de sub Munte (16:00-18:00)
● 20 septembrie – Vizite la clase, Județul Maramureș
● 21 septembrie – Romanian Science Festival Sighetu Marmației (11:00-17:00) – Parcul Central Sighetu Marmației
● 22 Septembrie – Caravana RSF Știință & Artă (12:00 – 18:00) – Breb, Casa din Vale.

Adrian Rednic, coordonatorul festivalului RSF Maramureș a declarat: „Cea de-a cincea ediție a Romanian Science Festival în județul Maramureș se adresează în primul rând copiilor și profesorilor din urban mic și rural. Ne-am dorit să ajungem la un număr cât mai mare de elevi din aceste medii pentru că aceștia nu au aceleași oportunități ca la oraș. De aceea am decis să vizităm și cel mai mare număr de localități la această ediție, și anume cinci sate și orașe. Vă așteptăm cu un conținut interactiv și creativ.

MENTORI RSF
La evenimentele Romanian Science Festival din Județul Maramureș vor participa în total 30 mentori RSF, cercetători și profesioniști veniți din 7 țări exclusiv pentru festival, pe lângă mentorii locali:
Iuliana Bledea, Specialist în Neuroștiințe și Machine Learning – University College London, Marea Britanie
Sergiu Bonta, Programator, Ambo Software, România
Matei Bucur, Specialist în Informatică – Universitatea Twente & Consultant în Dezvoltare Digitală, Olanda
Codruța Cormoș, Specialist, Ingineria Biochimică – Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Cluj-Napoca & Redactor asistent, MDPI, Romania
Antonia Dumitrean, Medicină Generală – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, România
● Bianca Dulău, Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, România
Ioana Enache, Masterand – Arhitectură, University College London, Marea Britanie
Kevin Fenici, Arhitect, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca
Johan Alexander Gómez González, Artă și Media Audio-Visual – Universitatea Politehnică Grancolombiano, Bogota, Columbia
Jakub Kosciolek, Technical Computer Science, Universitatea Twente, Olanda
Bayar Menzat, Postdoctorand – Inteligență Artificială, TU Wien, Austria
Elissa Ana Manda, Medic rezident Microbiologie Medicală, “Matei Balș” National Institute of Infectious Diseases, Romania
Emanuel Moraru, Doctorand – Analiză Structurală, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica, București, România
Ana Pagu, Geolog planetar – Societatea de Geologie a Londrei, Marea Britanie
Silviu Pontoș, Student, Inginerie Mecanică – Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, România
Paul Prouse, profesor de Fizică, Bromsgrove School, Marea Britanie
Adrian Rednic, Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara, România
Vlad Robu, Masterand – Matematică, Humboldt Universität zu Berlin, Germania”
Darius-Alexandru Sindreștean, Student – Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică & Facultatea de fizică, Universitatea „Babeș Bolyai”, România
Ronald Szatmari, Student – Fizică & Pedagogie în Matematică și Fizică, Universitatea Viena, Austria
Traian Tus, Student – Fizică, Universitatea Oxford, Marea Britanie
Alina Vizireanu, GIS Manager, Consiliul Milton Keynes City, Guvernul Local al Marii Britanii
Elena Zamfir, Postdoctorand – Champalimaud Research, Lisabona, Portugalia

Anul acesta festivalul este susținut la nivel național de către Romanian American Foundation și Kaufland.

PARTENERI
Parteneri locali județul Maramureș: Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Casa din Vale Breb, Primăria Municipiului Sighetu Marmației, Primăria Muncipiului Baia Mare

Sponsor Național: Romanian American Foundation, Kaufland

Sponsori locali: Ensemble, Fundație Autonom, Gytral, BIC, Granell, Universal Alloy Corporation

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL
Romanian Science Festival este o inițiativă care s-a născut din dorința de a implica cercetătorii şi studenții români din diaspora academică în sistemul de educație din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele științifice.

În prezent, comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 150 de mentori – studenți, cercetători și profesioniști români din diasporă – care se implică în diferite activități ale Romanian Science Festival: târguri de știință, webinarii, vizite la clasele online, concursuri și programe de mentorat. În fiecare an, tot mai mulți tineri specialiști din diasporă se alătură inițiativei.

De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus știința în peste 200 de scoli din România şi au ajuns la peste 133.000 de elevi din toate mediile sociale.

În 2022, Romanian Science Festival a fost premiat la Berlin de către Falling Wall Foundation în categoria Science Engagement, inițiativa fiind declarată câștigătoare din peste 1350 de proiecte de promovare a disciplinelor STEM la nivel global.

Festivalul are două obiective principale. În primul rând, își propune să construiască o punte de legătură între diaspora academică și contextul educațional actual din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România.

În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

www.romaniansciencefestival.ro
www.facebook.com/romaniansciencefestival

COMUNICAT DE PRESĂ

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise