Actualitate Social Știri

Pericolul Ambroziei… vizibil la Sighet!

image_printPrinteaza

Este sezonul ambroziei și pericolul… plutește în aer.
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă. În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția dealurilor înalte și a zonei montane), preferând totuși anumite tipuri de soluri. Crește spontan pe terenurile lăsate în paragină, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite etc.

Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, secetoase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari. Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Se evidențiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozie, care afectează sănătatea unei largi categorii populaționale. De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Există și cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an.

Statisticile arată că din populația activă a României peste două milioane de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozie de aprox. 10 %  din populatia activă din România, ceea ce indică și o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing. Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile. Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală. Este important de menționat faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților.

Multe persoane consideră primăvara ca fiind sezonul polenului. Ambrozia însă atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până la sfârșitul lunii octombrie.

Dacă ați fost diagnosticat cu alergie la ambrozie cereți sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele. Pe lângă tratamentul recomandat de medicul alergolog, țineți cont de următoarele sfaturi pentru a gestiona cât mai bine alergia:

  • În timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineața. Evitați expunerea la polen în acest moment al zilei;
  • Expunerea la polen mai poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor tot timpul și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic;
  • Rețineți că polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, părului sau poate fi transportat de animalul de companie – schimbați-vă cum intrați în casă, faceți duș înainte de culcare, spălați-vă pe mâini după ce îngrijiți animalul de companie care a petrecut mult timp afară.

În România autoritățile pot și trebuie să dea amenzi dacă descoperă că proprietarii terenurilor nu au grijă să elimine aceste plante din acele locuri „abandonate”.

Legea 62/2018 prevede amenzi de până la 5000 lei pentru persoanele fizice și de 20000 lei pentru firme și instituții dacă nu iau măsuri pentru combaterea anbroziei.

Salut, Sighet!

Surse de informație:
https://acaai.org (American College of Allergy, Asthma and Immunology)
www.ms.ro
https://www.reginamaria.ro

Nota redacției: în fotografie este vizibil terenul „abandonat” din apropierea Colegiului Național „Dragoș-Vodă”.

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise