Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Sighet se implică într-un sport care a adus de-a lungul anilor mari succese orașului nostru. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Cupa „George Coșbuc” la Șah (prima ediție), gazda fiind – evident – școala cu același nume din Sighet.
Am dorit – în primul rând – să aflu, de la directorul turneului și al școlii (prof. Oana Tompoș), cum a început și cu ce resurse „povestea” acestei noi competiții șahistice sighetene.
„Domnul Costiuc Ioan colaborează cu unitatea noastră școlară de foarte mulți ani, pregătind în spațiile puse la dispoziție mare parte din elevii acestei școli, elevi care, prin participare la diferite campionate, au obținut premii remarcabile. Ne-am mândrit de fiecare dată cu acești elevi, dar nu au participat niciodată la un campionat organizat de școala din care proveneau. Așa că a venit de la sine ideea, la care domnul Costiuc a răspuns pozitiv și ne-a dat vestea bună săptămâna trecută. În zilele de 14 și 15 septembrie 2024, la doar o săptămână de la începerea școlii a fost organizată prima editie a concursului Cupa „George Coșbuc”, la care au avut șansa să participe atât elevi ai școlii noastre, cât și alți copii din județ, sau chiar din alte județe. Ca partener în organizare am pus la dispoziție spațiul de desfășurare a concursului și am asigurat diplomele pentru câștigătorii premiilor”, ne-a dezvăluit prof. Oana Tompoș.
Și totul s-a desfășurat conform… strategiei. Cum au fost cele două zile? S-o ascultăm pe doamna profesoară, „dublu” director pentru două zile.
„Am fost alături de elevii participanți și de părinții lor în cele două zile de concurs și am putut observa seriozitatea cu care se implică, pasiunea de care au dat dovadă copiii de la cea mai fragedă vârstă, până la vârsta adolescenței. Și-au primit cu entuziasm cupele, medaliile și diplomele, au acceptat cu demnitate înfrângerile.”
O asemenea experiență va fi desigur continuată, iar aceast lucru îmi este confirmat de interlocutorul – director: „ Da, în final, cu toții am îndrăznit să ne gândim la revederea la următoarea ediție, pe care ne-o dorim de mai mare amploare. Intenția mea este de a cuprinde acest concurs în calendarul concursurilor județene, sau regionale, aprobat de ISJMM, fapt care ne-ar permite să îl promovam mai mult și să atragem mai mulți iubitori ai acestui sport al minții.” (Oana Tompoș)
Am vorbit – așa cum este normal – despre partea organizatorică dar, pentru a da „Cezarului/ Șahistului ce-i al Cezarului/ Șahistului”, iată și rezultatele pentru care copiii (U 16 – sub 16 ani) și-au pus mintea la contribuție și au „sacrificat” un weekend.
Redăm în continuare rezultatele copiilor (de diferite vârste, dar sub 16 ani), în ordinea punctajului obținut (victoria – 1 punct, remiza – 0,5 puncte), la cele două categorii, Legitimiați și Nelegitimați, după un număr de 7 runde:
LEGITIMAȚI (U16, ELO < 1800, sistem elevețian, 61 minute/ jucător):
1.Ananie Cosmin-Dacian (ELO – 1512), CS Sig-Mar Sighet, 5,5 puncte;
2.Medve Filip (ELO – 1502), CS Sig-Mar Sighet, 5,5 puncte;
3.Perta Eduard (CIV – 939), CS Sig-Mar Sighet, 4,5 puncte;
4.Codrea Tudor-Ioan (ELO – 1542), CSM Sighet, 4,5 puncte;
5.Slivca Gabriela-Andreea (CIV 1409), CS Unirea Săcălășeni, 4 puncte;
6.Lenghel Sonia-Mara (CIV 1450), CSM Sighet, 4 puncte;
7.Buhosu Victor-Iustin (CIV – 1026), ACS Regional de Sah Nord-Est, 4 puncte;
8.Muntean Andreea-Maria (CIV – 1512), CSM Sighet, 3,5 puncte;
9.Buhosu Eduard-Stefan (CIV – 1034), ACS Regional de Sah Nord-Est, 3 puncte;
10.Tăut Cătălin-Ionuț (CIV – 901), CS Unirea Săcălășeni, 3 puncte;
11.Chindriș Alexandru-Tudor (CIV – 874), CSM Sighet, 3 puncte;
12.Stan Emanuela-Renata-Paula (CIV – 901), CS Unirea Săcălășeni, 2,5 puncte;
13.Sabău Maya-Antonia (CIV – 901), CS Sig-Mar Sighet, 1,5 puncte;
14.Sabău Andra-Valentina (CIV – 901), CS Sig-Mar Sighet, 0,5 puncte.
NELEGITIMAȚI (U16, turneu închis, 15 minute/ jucător):
1.Rus Ștefan, Baia Mare, 6 puncte;
2.Tămaș Mădălina, Baia Mare, 5 puncte;
3.Rațiu Raluca, Săcălășeni, 3 puncte;
4.Câmpean Denisa, Săcălășeni, 3 puncte;
5.Ceterchi Matei, Breb, 2,5 puncte;
6.Rus Mihai, Baia Mare, 1,5 puncte.
Mai trebuie să precizez că turneul a fost organizat de CS Sig-Mar Sighet, Consiliul Local și Primăria Sighet împreună cu școala gazdă (care a „botezat” și Cupa), arbitru șef a fost dl. Jurassa Andrei iar rolul cel mai „americanizat” – deputy arbiter – l-a avut deja consacratul dl. Costiuc Ioan.
Felicitări organizatorilor, copiilor, părinților și susținătorilor vizibili sau mai… discreți!
Dragi copii și părinți… vă invit să vă antrenați intens pentru ediția a doua a Cupei ROTARY Sighet la Șah care va avea loc în partea a doua a lunii viitoare (octombrie).
Ion Mariș
Adaugă comentariu