Actualitate Știri

Rotary Club Sighet a mai pierdut un membru: ing. Gheorghe Nemeș (22.08.1952-29.12.2020)

image_printPrinteaza

Rotary Club Sighet a pierdut încă un membru fondator: ing. Gheorghe Nemeș. Fostul președinte al Clubului Rotary Sighet (în anul 2006 – 2007) a încetat din viață marți, 29 decembrie 2020. Pentru a rememora o parte din activitatea rotarianului Gheorghe Nemeș, reproducem mai jos, integral, interviul cuprins în volumul „La masă cu președinții”, autor Ion Mariș, Editura Valea Verde, 2016.

Colectivul „Salut, Sighet!” transmite condoleanțe familiei îndoliate!

***

Gheorghe NEMEŞ („Lead the Way”, 2006 – 2007)

Inginerul Gheorghe NEMEȘ a fost preşedinte într-un an… „greu”. La debutul acelui an rotarian, s-a luat decizia asumării unui proiect major: construirea unei… Băi Sociale pentru locuitorii sigheteni defavorizaţi, cei care nu-şi puteau permite minimul de confort acasă. Având sprijinul tuturor colegilor, nu doar verbal ci faptic, a pornit proiectul ce ne-a „intrigat” iniţial un pic, dar, în final, ne-a unit şi fortificat. Întregul Club a pornit în 2006 pe un drum plin de eforturi şi încercări dar la finalizare am apreciat „nebunia” debutului acelui proiect. Azi, Baia Socială funcţionează (după o întrerupere „neprogramată”), tot clubul nostru împreună cu câţiva voluntari italieni, asigură… focul continuu.

Ion Mariş (IM): Ghiţă, tu ai demarat cel mai mare proiect al Clubului nostru, o investiţie estimată la aprox. 100.000 euro. Ce-ţi aminteşti din dezbaterea care a premers aprobarea proiectului?
Gheorghe Nemeş (GN): Ideea proiectului din anul în care am fost preşedinte al clubului a fost o consecinţă a unei perioade de discuţii între colegi. Alegerea temei proiectului a fost motivată de mulţi factori. Sediul fostului punct termic desfinţat devenise un focar de infecţie pentru cel mai mare cartier (Bogdan Vodă) al oraşului nostru. Se cerea a-i da o altă folosinţă acelei construcţii care se degrada zi de zi. Adăugăm la aceasta şi faptul că formaţia mea profesională este de inginer constructor, care a condus investiţii de valoare şi importanţă mare, deci nu am simţit teama de a demara o investiţie de valoare peste medie pentru clubul nostru.

IM: Cum poţi deveni filantrop, ce determină filantropia?
GN: Filantropia este ca un drog, cu cât efectul gesturilor filantropice ajută comunitatea şi membrii ei spre mai bine, cu atât simţi nevoia altor gesturi. Desigur, pentru a deveni filantrop, prima condiţie este să-ţi fi asigurat ţie şi celor apropiaţi, un nivel decent de existenţă. Un individ măcinat de nevoi personale nu poate fi liber în gândire şi apt pentru gesturi filantropice.

 IM: Care sunt nevoile unei comunităţi, pe care Cluburile Rotary ar trebui să le selecteze în mod prioritar?
GN: Este greu de făcut o prioritizare a nevoilor pe care un club Rotary le poate rezolva într-o comunitate. Oricum pe primul loc este educaţia. Oricâte investiţii şi programe am demara în educaţie, este loc de mai mult.

IM: Cum se pot atrage fonduri într-o organizaţie caritabilă?
GN: Atragerea de fonduri pentru organizaţii caritabile trebuie să fie motivată de proiecte şi rezultate ale acestor proiecte, pentru a deveni credibile. Din păcate au apărut tot mai mulţi şarlatani, care pe fondul emotiv al bolilor şi sărăciei încearcă să păcălească oamenii de bună credinţă, de aceea e nevoie de programe şi publicitate – informare la realizarea acestora.

IM: Tema prezidenţială a anului tău s-a pliat pe proiectul ales?
GN: Mă bucur că am reuşit să demarăm proiectul în anul în care am fost preşedinte, mă bucur că cei în nevoi se pot folosi de acea baie socială şi că apreciază faptul că există. Îmi lasă un gust amar dorinţa unora de a folosi acest obiectiv în scopuri electorale. A debranşa acest obiectiv de la utilităţi (aşa cum, din păcate, s-a întâmplat pentru o scurtă perioadă), înseamnă a te debranşa de omenie.

IM: Ce apreciază o comunitate săracă?
GN: O comunitate săracă, apreciază interesul unui grup – Rotary Club – faţă de problemele pe care le are. Comunicarea cu membrii unei comunităţi nevoiaşe este foarte importantă. O sumă de mici nevoi rezolvate, poate stimula interesul comunităţii pentru programe şi proiecte noi care să le îndulcească existenţa.

IM: Cum se poate „îmbogăţi” o comunitate?
GN: O comunitate se îmbogăţeşte zi de zi, dacă programele şi investiţiile în educaţie sunt continue. Cu cât creşte gradul de instrucţie în toate domeniile, vor apărea şi noile investiţii care vor spori în bine şi starea materială.

IM: „E mai bine să faci şi să-ţi pară rău” sau…?
GN: E mai bine să faci şi să îţi pară bine, decât să faci şi să-ţi pară rău.

IM: Te deranjează nerecunoştinţa?
GN: Nerecunoştinţa ţine de educaţia şi formarea unei persoane.

IM: Dacă n-ai fi făcut parte din Clubul Rotary, ce alt gen de grup ţi-ar fi plăcut să… „întâlneşti”?
GN: Nu cred că mi-ar fi plăcut un alt fel de grup. Dacă nu aş fi făcut parte din Clubul Rotary cred că nu m-aş fi integrat în alt fel de club.

IM: Ce contează într-un Club cu asemenea istoric?
GN: Într-un club Rotary contează în primul rând cei care îl compun, ideile acestora, dorinţa de a face bine, respectul pentru comunitatea pe care o reprezintă.

IM: Ai fost dezamăgit pe parcursul anului tău de preşedinţie?
GN: Anul de preşedinţie a fost un an deosebit, atât în cadrul clubului nostru, cât şi în cadrul districtului.

IM: Au apreciat, apreciază sighetenii eforturile unui club nu foarte vizibil în comunitate?
GN: Sunt convins că sighetenii apreciază eforturile clubului nostru. Clubul a revigorat mişcarea culturală prin concerte, teatru, spectacole, activităţi sportive etc.

IM: Ce-ţi doreşti pentru comunitatea locală?
GN: Pentru comunitatea locală îmi doresc oameni sănătoşi şi cu dorinţa de a învăţa, de a se educa şi de a pune în practică tot ce acumulează şi pentru binele comun.

(interviu din volumul La masă cu președinții, Editura Valea Verde, 2016)

NR: Ceremonia funerară va avea loc joi, 31 decembrie 2020, la Cimitirul Ortodox Sighet (de la Gară).

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise