Actualitate Interviuri

Turul Sighetului, ediția a III-a, va fi bineînțeles… virtual!

image_printPrinteaza

Teofil Ivanciuc, promotor al turismului, istoriei și culturii maramureșene, a lansat la sfârșitul anului 2016 o idee interesantă, organizarea unui tur al Sighetului (spunea el „pentru detoxifiere”) ce se petrecea în 02 ianuarie, cu scopul revigorării organismului – suspus exceselor petrecerilor de Revelion – dar și a cunoașterii mai bune a orașului nostru. Turul sau plimbarea s-a desfășurat pe un traseu de 11 km, atingând puncte interesante de pe frumoasa noastră „insulă”. Teofil Ivanciuc a organizat două ediții (ianuarie 2017 și ianuarie 2020) și se pregătea pentru o nouă încercare dar, pandemia, bat-o vina!, a deturnat mai toate planurile predictibile, normale.

Teo Ivanciuc, care a publicat recent un nou și interesant volum (Vederi din Maramureș, Editura Valea Verde, 2020), nu abandonează ideea lui de-a promova punctele importante/ forte ale Sighetului și ne propune ediția a treia a Turului (02 ianuarie 2021) într-o formulă de „detoxifiere” culturală virtuală, mai puțin… obositoare.

Pentru a clarifica unele detalii „jurnalistice” am avut o discuție (tot virtuală) cu neobositul Teo Ivanciuc, cu gândul de-a pregăti – sperăm – revenirea la normalitate, la tururi… reale!

Salut, Sighet: Stimate Teofil Ivanciuc, apelăm un pic la „istoricul” Turului Sighetului. Cum au fost tururile reale, cât de atractive au fost precedentele ediții?
Teofil Ivanciuc: Ambele ediții precedente au fost lansate și promovate tot virtual, prin intermediul Facebook, însă acțiunea propriu-zisă, urmărirea traseului prestabilit, a fost reală, fizică, necesitând un bine-venit efort. Prima ediție (derulată la temperatura de – 8 grade C), a adunat 29 de amatori de plimbări în aer liber, iar cea de-a doua, 42 de participanți. În ambele cazuri au fost prezenți atât sigheteni, cât și persoane venite din alte părți ale țării, sau chiar străini. Și tot în ambele cazuri, traseul a fost același, urmând perimetrul exterior al vetrei orașului de-a lungul cursurilor Izei și Tisei, pentru a fi cât mai aproape de natură precum și în afara surselor obișnuite de poluare.

Salut, Sighet: Care trebuiau să fie beneficiile Turului „live”?
Teofil Ivanciuc: Un bine-venit contact cu natura, apoi socializare dar și informare – de-a lungul celor 3 ore ale traseului am prezentat locurile și am discutat despre multe aspecte din fabulosul trecut al Sighetului.

Salut, Sighet: Poate fi Turul virtual mult mai… vizibil?
Teofil Ivanciuc: Sigur, totdeauna este loc de mai mult! Totuși, eu sunt mulțumit: dacă prima ediție a atras pe pagina de Facebook a evenimentului 29 de persoane, a doua – 109, iar cea care urmează acum – a stârnit deja interesul a nu mai puțin de 392 de persoane până la momentul acestui interviu!

Salut, Sighet: Ce noutăți/ modificări aduce Turul virtual față de varianta reală?
Teofil Ivanciuc: În primul rând, acum discutăm despre un Tur virtual, parcurs de către participanți doar prin intermediul ecranului/monitorului. Eu, însă, voi fi prezent fizic, în punctele din Centrul istoric pe care le voi prezenta online, în timp real, prin intermediul camerei telefonului mobil. Am optat, spre diferență de edițiile precedente, pentru un tur al vechiului Sighet de dinainte de 1918, pentru că, deși trăim în epoca informației, trecutul acestuia este cvasi-necunoscut pentru majoritatea. Iar Sighetul tezaurizează o istorie fascinantă, întinsă de-a lungul a 700 de ani în care s-au intersectat – armonios – 5 etnii principale, păstrând totodată și o serie de monumente arhitectonice pline de amintiri…

Salut, Sighet: Te-am ruga să ne dai câteva detalii tehnice (aplicația, ora de start etc.) necesare accesării Turului Virtual!
Teofil Ivanciuc: Este foarte simplu: toți cei interesați nu au nimic altceva de făcut decât să deschidă, pe 2 ianuarie 2021, la orele 14, pagina Facebook a evenimentului „Tur virtual live: Sighetul de dinainte de 1918”. Acolo vor putea viziona live Turul. Nu este nevoie de vreo parolă și nu costă nimic. Am optat pentru această formulă, în loc de Messenger, Zoom sau alte aplicații, tocmai pentru ușurința accesării.

Salut, Sighet: Mulțumim pentru această discuție virtuală care va deschide – poate – „apetitul” pentru Turul Sighetului – ediția online 2021!
Teofil Ivanciuc: Vă mulțumesc și eu și vă aștept la Tur!

Salut, Sighet!

NR.: Imagine de epocă din 1864. Fotografie din arhiva personală a domnului Teofil Ivanciuc

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Unde se poate cumpara volumul „Vederi din Maramures”, Editura Valea Verde, 2020? Si cat costa?
    Multumesc anticipat.

    • Volumul „Vederi din Maramureș” se poate cumpăra de la Librăria Luceafărul sau direct de la autor.
      La mulți și muuult mai prosperi ani!

oferta-wise