Actualitate Sport

Șahul – Sportul „Rege” la Sighet!

image_printPrinteaza

Cupa „Unirea Principatelor Române” la Șah, ediția a IV s-a încheiat duminică, 22 ianuarie 2023, la Sighet, cu festivitatea de premiere. Este cea de-a doua competiție șahistă de la debutul acestui an (devine oare Sighetul pe lângă „Orașul cu poeți” și… Orașul cu șahiști?) organizată de același „pion” omniprezent: Ioan Costiuc.

Clasamentul final:

Legitimați

Băieți U 12:
Locul I (câștigătorul turneului) – SOFINETI Alexandru Mihai (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei)

Băieți U 14:
Locul I (locul 2 în turneu), SOFINETI David-Andrei (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei)
Locul II (locul 3 în turneu) ANANIE Cosmin-Dacian (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei)
Locul III (locul 5 în turneu): SOFINETI Marian – Ioan (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei)

Băieți U 8:
Locul1 (locul 4 în turneu) CODREA Tudor-Ioan (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei)
Locul 2 (locul 6 în turneu) ULICI Andrei-Bogdan (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei)

Fete U8:
Locul I (locul 7 în turneu), LENGHEL Sonia-Mara (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei)

Au obținut puncte: Aczberger Sarah-Maria (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei), Marchis Maria (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei), Marina-Fit Maria (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei), Mintau Iulian (CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei).

Nelegitimați

Băieți:
Locul I băieți – STURZ Tudor (Baia Mare),
Locul II – TURA TRIFF Tudor (Baia Mare)

Fete:
Locul I – MUNTEAN Andreea Maria (Botiza),
Locul II – SIDĂU Sofia Ioana (Sighet)

Organizatorul turneului, Clubul Sportiv SIG-MAR Sighetu – Marmației, a fost sprijinit de Consiliul Local și Primăria Sighet. Locaţia turneului pentru această cupă a fost Liceul Tehnologic Forestier din Sighet (director turneu prof. Loredana Nemeș).
Au cooperat – unitar – pentru Cupă și arbitrii Jurassa Andrei, Costiuc Ioan.

I. Mariș

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Felicitari pentru frumosul concurs de sah, Cupa Unirii Principatelor Romane, desfasurat la Sighet in 21 – 22 ianuarie, editia a IV-a, organizat de Ioan Costiuc. Majoritatea premiantilor sunt din Sighet de unde a fost probabil si o larga participare. Doar doua premii pentru nelegitimati sunt din Baia Mare. Se spune ca pe langa „orasul cu poeti” Sighetul este si „orasul cu sahisti” , dar mai sunt si multe alte domenii relevante.
    Daca Poezia reda cu multa sensibilitate si frumusete viata, in varietatea trairilor ei, Sahul este un „Joc” al mintii, cu o logica si si inteligenta greu de egalat in „alte jocuri”, domenii. Aici se judeca logic 4-5 miscari urmatoare, cu toate variantele posibile, o multime. In Rusia sahul era o disciplina de invatamant si ea a dominat mult timp acest domeniu, prin multime de campioni mondiali. A trebuit sa apara fenomenul sahist american Fischer, care i-a detronat umilitor, lundu-le mai multe partide la rand, la zero. A devenit un deschizator in teoria deschiderilor si a finalurilor in partidele de sah, dar s-a stins destul de repede. Am avut si noi campioni remarcabili.

  • Fac remarca asupra faptului că toate concursurile de șah organizate la Sighet, în mod deosebit cele pentru copii, au tematică națională și istorică. Astfel, Cupa „1 Decembrie 1918” = Ziua Națională a României, Cupa „Luceafărul” = Eminescu = Ziua Culturii Române, 24 Ianuarie Cupa „Unirea Principatelor Române”.
    Semnificativ este faptul că înainte de runda 1, după cuvântul de salut al Primarului, se intonează imnul de stat al României și un invitat special în domeniu prezintă evenimentul sărbătorit sau comemorat. În acest context copiii pleacă nu numai cu diplome, medalii și cupe, ci și cu cunoștințe noi pe care poate nu le primesc la școală.

oferta-wise