Actualitate Cultură Social

Scrisoare deschisă: Puncte Inimă – România! (autor, Sergiu-Daniel Koncz)

Sergiu-Daniel Koncz
image_printPrinteaza

Dragi prieteni,

Vă scriu – cu mare emoție – pentru a vă împărtăși o mare dorință de-a mea care a prins viață. După ce o prietenă (din Sighet) mi-a spus că are dorința de a trăi viața în esența ei, adică mergând în misiunea „Puncte Inimă’’, am început să mă gândesc ce înseamnă cu adevărat „a trăi viața în esența ei”. Viața mea fiind una foarte agitată, mi-am zis STOP și, în acel moment, am înțeles că tebuie să aleg o altă direcție, o direcție nouă. Atunci am simțit în suflet o scânteie care voia să prindă viață, scânteia care a declanșat dorința de „a trăi viața în esența ei”, dorința de a cunoaște aproapele și sufletul acestuia.

Așa că, am decis să plec într-o misiune umanitară cu Asociația ,,Puncte Inimă’’, a cărei carismă răspunde dorințelor profunde ale sufletului meu, pe care le trăiesc în acest moment. Voi fi trimis în Guayaquil – Ecuador și voi pleca la începutul lunii octombrie, anul curent, pentru o perioadă de 14 luni.

Pentru cei care nu cunoașteți încă, „Puncte Inimă’’ este o mișcare a Bisericii Catolice, care a luat naștere la începutul anului 1990. Este o operă de compasiune și de măngâiere față de orice persoană aflată în suferință.

Răspândite în lumea întreagă, „Punctele Inimă‘’ sunt mici cămine, refugii simple în care fiecare copil, fiecare persoană este primită, ascultată, respectată – pe scurt, privită într-un fel care transmite ardoarea iubirii.

Cu „Puncte Inimă’’ suntem chemați să dăruim o prezență, o prietenie gratuită care nu depinde de calitățile și capacitățiile noastre excepționale. Suntem chemați să găsim acea iubire a lui Dumnezeu, în oamenii pe care îi întâlnim pe calea misiunii noastre. Mai suntem chemați să trăim împreună cu comunitatea, să ne încărcăm cu iubirea gratuită pe care o primim, ca mai apoi să putem transmite acea iubire sinceră, acelora care au nevoie de o mângâiere/ iubire gratuită, fără a primi ceva în schimb.
Când spun iubire gratuită, mă refer la acele aspecte simple pe care voluntarii „Puncte Inimă’’ sunt dispuși să le ofere, și anume: o îmbrățișare, o vizită la prietenii comunității, o ascultare sinceră, iar lista poate continua. Tocmai aceasta este ce îmi doresc să trăiesc și să experimentez, a fi înainte de a face, a dărui ceea ce sunt eu, a pune pe primul loc inima omului, a învăța să iubesc dincolo de „granițe”.

Drumul e greu pentru toți, dar este și mai greu pentru cei care au o inimă bolnavă, pentru cei singuri, dar și pentru cei flămânzi sau pentru cei cu „picioarele micuțe’’ [copiii]. „Puncte Inimă’’ nu este un remediu, ci un semn: un mic semn de speranță, de dragoste, semnul pe care l-am primit și eu. „Puncte Inimă’’ nu are alt țel decât să ofere acel zâmbet, acea picătură de apă, acea mână care se oferă pentru o clipă pe drumul vieții. O prezență care te poate ajuta să ajungi până la capăt.

Voi trăi într-un cartier din Guayaquil, într-o casă ,,Puncte Inimă’’ plină de viață, care a luat naștere în anul 2000. Voi locui cu alți voluntari de diferite naționalități cu care voi împărtăși o viață fraternă, de rugăciune și de compasiune. Este un loc de comuniune în care fiecare dorește să participle la viața comunității. Voluntarii duc o viața simplă, dorind să împărtășească pe cât posibil viață cartierului.

Casa se află într-un cartier defavorizabil, unde voluntarii vizitează persoanele singure și iși petrec timpul cu copiii. Pe langă apostalotul care se face în acest cartier, se merge și într-o comunitate de călugărițe a Macii Tereza de Calcutta care au în îngrijire persoane cu dizabilități, se mai merge și la un spital psihatric ,,Lorezo Ponce”.
Casa este mereu deschisă pentru a primi locuitorii cartierului, copiii și tineriii acestuia.

Cu acestă scrisoare vă adresez și o invitație, pentru că, în acestă misiune nu doresc să merg singur. De aceea vă invit să faceți parte din ceea ce voi trăi, și să deveniți „nașii’’ mei. Pentru acesta, în deplină libertate, mă puteți susține în felul următor:

Spiritual, prin rugăciune: întrucât rozariul este Rugaciunea Săracilor, o propunere ar fi să spuneți o decadă de rozariu în fiecare zi (un Tatăl Nostru și 10 Bucură-te Marie), pentru misiunea mea și pentru toate personale pe care le voi întâlni. Împreună cu comunitatea și prietenii cartierului ne vom ruga la fel, iar acest lucru ne va uni, oricât de departe voi fi.
Financiar, printr-o donație: „Puncte Inimă” trăiște din donații și astfel fiecare voluntar este invitat să adune suma de 700 lei pentru fiecare lună, pentru durata întregii misiuni (în cazul meu 14 luni). Această sumă acoperă cheltuielile vieții de zi cu zi (mâncare, cazare, asigurare medicală, și alte diverse cheltuieli). Donația poate să f ie periodică sau se poate dona o sumă unică.

Indiferent de felul în care doriți să mă susțineți, deveniți parte din misiunea mea, trăim această misiune împreună. Eu vă voi purta mereun în rugăciunea mea, iar la fiecare doua luni vă voi trimite o scrisoare, pentru a împărtăși experința misiunii mele cu voi. Astfel voi încerca să vă fac părtași la viața de compasiune și consolare a misiunii „Puncte Inimă’’. Așadar, vă îndemn să completați datele voastre în formularul atașat, pentru a putea rămâne în legătură.

Vă mulțumesc din suflet pentru răbdarea și pentru încrederea voastră! Privește cerul pentru a fi mai aproape de mine, același lucru îl voi face și eu.

Pentru orice întrebare sau nelămurire, vă rog să mă contactați oricând. Aș fi super bucuros să împărtășesc această dorință și mare bucurie cu voi!

„Hay una cosa muy bonita: compartir la alegria de amar’’ – Este un lucru foarte frumos: împărtășind bucuria de a iubi. (Sf. Maica Tereza de Calcutta)

Cu mult drag, recunoștință și prietenie,
Sergiu – Daniel Koncz
(e-mail: koncz_sergiu_daniel@yahoo.com, mobil: +40742025549)

sursă foto: arhiva personală

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

• Felicitari membrilor asociatiei „Puncte Inima: pentru frumoasele activitati!

Si pentru ca vin regulat la Sighet aducand zeci si sute de vizitatori la Muzeul memorial si la Cimitirul Saracilor, Puncte SFINTE din INIMA sufletului romanesc.

oferta-wise