Actualitate Cultură

Semn de carte: „Articole și studii duhovnicești” – autor, preot dr. Nicolae Lauruc

image_printPrinteaza

Preotul dr. Nicolae Lauruc este un membru important al comunității sighetene, o voce puternică a bisericii dar și un cetățean activ, autor a numeroase cărți cu adânci reverberații duhovnicești.

Recentul volum apărut sub semnătura preotului dr. Nicolae Lauruc, „Articole și studii duhovnicești”, tipărit cu binecuvântarea Î.P.S. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, este – după cum sugerează și titlul – împărțit în două secțiuni, „Articole” respectiv „Studii”, apărute în diverse publicații laice și religioase, pe parcursul ultimului sfert de secol.

Înarmat cu o remarcabilă cultură laică dar mai ales cu o cultură religioasă solidă, părintele ne oferă prin intermediul scrierilor sale un grupaj de meditații – sfaturi ce ne poate oferi liniștea („…dreapta credință spre toate este de folos….”) și ne poate aduce împăcarea cu noi înșine. Accesibile și pe înțelesul mirenilor, articolele și studiile cuprinse în volum aduc un plus de lumină pentru cititorii interesați de un parcurs „religios – moral” pe drumul sinuos al vieții. Preotul dr. N. Lauruc este aproape de sufletul credinciosului – cititor, îi oferă un „mini-ghid” care nu-l îndepărtează de problemele zilnice (educație, ecologie etc.), dimpotrivă, îl îndrumă pe calea moralei, pentru a deveni mai mult decât un „sec” specialist, pentru a deveni un OM.

Autorul acestui volum ne îndeamnă – sprijinit de scrierile biblice – să nu ne lăsăm desfigurați de avalanșa „ofertelor” lumii moderne, să încercăm să (ne) revelăm „omul cel tainic al inimii!… să ne detașăm de himerele lumii de azi („bogăția este o molie care roade haina de mătase a virtuții”).

„Credința își are rădăcina tocmai în inima omului”, de aceea, parcurgând volumul preotului dr. Nicolae Lauruc, putem descoperi și înțelege reperele morale care ne pot asigura – prin educație adecvată și meditație creștină – atingerea „stării angelice”. Învățătura ortodoxă pe care părintele Nicolae Lauruc ne-o împărtășeșete – fără ostentație – prin aceste articole și studii este destinată deschiderii inimii și minții potențialilor cititori, se bazează pe o largă și diversificată bibliografie, având un mesaj escatologic dezirabil.

Volumul trebuie citit pentru a înțelege – poate mai mult decât până acum – „rolul” (mai mult sau mai puțin vizibil) pe care un preot poate și trebuie să și-l asume în cadrul unei comunități, recte a comunității sighetene. Cartea este o mână/ punte întinsă cititorilor nu pentru a-i înfricoșa și a-i presa cu un anumit discurs aparent exclusivist, ci pentru a le deschide – cu milostenie – inima și a-i avertiza asupra „pericolului cel mare privind pustiirea umanității” fiind, în acești ani pandemici – după cum spuneam – un mini-ghid pentru… „dezinfectarea sufletelor”.

Multe și consistente realizări spirituale și-n continuare, părinte Nicolae Lauruc!

Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • „Bogatia este o molie care roade haina de matase a virtutii”. Am citat din cartea publicata recent, a cartii „Articole si Studii Duhovnicesti”, de Preotul dr. Nicolae Lauruc. Acest percept ar putea reprezenta azi un titlu pentru o carte voluminoasa, pentru ca exista atata „materie prima” acuma, atatea „molii” in societate! Desigur, nu se impune o viata de „ascet”, dar aceasta trebuie traita in echilibrul pe care viata insasi o impune. Este foarte bine ca persoane din mediul spiritual, clerical, de diferite grade, cu deprinderi in ale scrisului, privesc viata in dualitatea ei si nu numai sub aspectul spiritual. Predicile de la amvon, unde doar despre aceasta se vorbeste, se retin ori se mai uita. Chiar in Biblie se spune ca, in „acest purgatoriu pamantean, „in sudoare fruntii se va castiga painea”, pentru pacatul stramosec; deci avem nevoie si de aceste bunuri materiale. Aspectele cu caracter spiritual sunt mai eficient receptionate dintr-o carte scrisa de un prelat, care le prezinta sub aspectul lor corect, spiritual, fara devieri, dar sunt in combinatie si cu cele ale traiului zilnic, care este o realitate palpabila, daca se prezinta in echilibrul lor firesc. Din pacate in prezent se pune mai mult accent pe aspectul material al trairilor, al vietii, care merge pana la forme patologice. Se practica si blasfemia profanarii mormintelor, in lipsa oricarui respect pentru cei plecati in alte lumi, pentru a le smulge dintii, o verigheta, modeste insemne necesare sau simbolice din viata traita. Cat de bine nu se poate asocia cinstea, solidaritatea umana, spiritul de intajutorare intre oameni, decenta, onestitatea, demnitatea umana, in acest echilibru spiritual-moral si necesitatile materialre in trairea vietii, care ar da o impacare si fericire traiului, in firescul lui. Ce bucurie mare poti sa ai cand imbraci un om supus inghetarii, ori dai alimentele necesare pentru o perioada, unora lipsiti de ele. Pentru ca nimeni nu vine pe lume cu un pachet doldora de bogatii, ci o situatie conjuncturala sau alta te face beneficiar a lor. Si atunci nu se cuvine, ca dintr-un belsug ce-l ai, in cine stie ce fel dobandit, sa transmiti si acelora ce le lipseste in maxima trebuinta? Nu este aceasta o imbinare naturala intre cele spiritual-morale si materiale, care singura poate produce, cu adevarat, o existenta fireasca, cu o fericire fireasca? Sunt si laici, cu carti scrise intr-o placuta forma literara, dar care imbraca, in mod fieresc si aspectul moral spiritual, in amestecul lor cu cele lumesti. Asa se prezinta si Operele Parintelui Agarbiceanu, autorul cartii „Cuore” (Edmondo de Amicis), Citadela si Cheile Imparatiei (Cronin), Tinerete, Eroism, Mama (Ep. Ioan Suciu) si multi altii. Alaturi de acestia, din viata civila, cu preocupari eficiente in moralitatea timpului, impreuna ci Institutiile Bisericesti si monahale, repere cu posibilitati si preocupari spirituale sustinute, vor putea elimina „moliile” din societate, sau, in orice caz, le vor diminua mult.

oferta-wise