Actualitate Cultură Video

Sighet – Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă ”Marmația” – ediția 50! [VIDEO]

image_printPrinteaza

În fața Primăriei Sighetu Marmației, joi, 27 decembrie 2018, s-a desfășurat parada Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă ”Marmația”, ediția a 50-a. Foarte mulți spectatori, majoritatea localnici,  s-au înghesuit pe trotuarele din zona în care oficialitățile (prefect, primar, consilieri etc) au monitorizat cu răbdare trecerea formațiilor prezente în festival. Din păcate, un număr nu foarte mare de grupuri folclorice (aproximativ 28), dintre care am remarcat invitați din Ucraina și județele Neamț, Suceava, Gorj, au avut parte de o vreme…. mocănească.

La ediția cu numărul 50, ne-am fi așteptat să fi fost invitate cel puțin 50 de formații și ansambluri, iar gradul de spectaculozitate să fie mult mai mare. Ne-au atras atenția, punctual, câteva grupuri, câteva chipuri frumoase de coconi și interesul spectatorilor care-și utilizau la maxim telefoanele mobile.

A fost bifată și această ediție (culmea, desfășurată în anul Centenarului!), la fel de gri ca și vremea cu care ne-a dăruit de sus… Domnul.

Salut, Sighet!

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Festival???
  Daca si aceasta manifestatie culturala se poate numi Festival,inseamna ca nu am vazut editiile anterioare! Astazi, cand se sarbatorea organizarea editiei cu nr 50 trebuia sa fie ceva deosebit, ceva cu care sa ne mandrim! Nu a fost asa! A fost o editie in care s-au schimbat jocurile, manifestatia nu a fost pentru populatie ci dedicata primarului! 60℅ dintre spectatori nu au vazut nimic,in afara de spatele celor din fata,locul de desfasurare a fost ales prost,formatiile au colindat primarul si atat, nimic mai mult! Ne-au aratat spatele, ca fata a fost spre primarie, slavindu-l in colinde pe edilul raspunzator de proasta organizare! O mascarada culturala in loc de festival, un balci de Craciun inghesuit intr-o jumatate de parc cu alei necuratate de zapada si gheata si pline de balti, cu chioscuri si tarabe care vindeau marfa indoielnica, chiciuri si nimicuri! Ici,colo ceva autentic…o bataie de joc de targ, pardon, balci de Craciun! Lume putina,formatii putine, multe comentarii negative si nemultumiri privind organizarea unei editii speciale, ca nu putine festivale implinesc 50 de editii,intr-un an in care am sarbatorit Centenarul Unirii! Ne asteptam la mai mult din partea primariei dar, ca de obicei, tot ce organizeaza iese anapoda, deoarece avem primar si consilieri municipali, care nu au nici un interes sa faca ceva special pentru orasul nostru! Pacat, a fost un moment in care Primaria putea sa iasa in evidenta, dar a ratat ocazia si sighetenii au plecat dezamagiti spre casa, dandu-ne seama cat de neputinciosi sunt actualii conducatori ai municipiului vestit altadata prin Festivalele organizate! Asa cum arata municipiul nostru, asa este si conducerea lui, un oras obosit,uitat si fara interes de promovare, pacat!!!

 • Festivalul, deşi are un potenţial excepţional, meritând a fi înscris în UNESCO, este „pe nicăieri, ca Vida Gheza”. Dacă înainte de 1989 era punctul 0 al României, acum se luptă pentru a fi observat între festivalurile de la Negreşti-Oaş, Vişeu de Sus, Vatra Dornei etc.
  Dacă ar exista o organizare adecvată (nu cu instituţiile de până acum, care şi-au dovedit limitele), Sighetul ar putea deveni un reper de talie mondială (nu festival „internaţional” – adică cu invitaţi din Slatina), comparabil cu manifestările din Pernik, New Britain sau, de ce nu, de la Basel!
  Ca o comparaţie neadecvată dar păstrând proporţiile, ar putea însemna pentru România iarna, cam ceea ce înseamnă Untold vara, un fenomen axat pe turiştii străini care să vină în Maramureş nu pentru pomana porcului de Crăciun, precum „sudiştii” de acum, ci chiar pentru festival!
  Dar acest lucru înseamnă că acest festival trebuie încredinţat pentru organizare nu celor ce au făcut-o până acum şi nicidecum prietenilor sau cumetrilor de partid, ci cuiva care a studiat ani de zile problema, ştie ce are de făcut şi care-şi asumă nişte target-uri îndrăzneţe, uşor cuantificabile şi foarte sus pe scara valorilor, a renumelui – dus până la marginile Pământului de către marile agenţii internaţionale de presă, a numărului de participanţi şi de turişti, a sumelor intrate în Maramureş de pe urma sa etc.

  • Poate ar trebui să ne gândim la cel care a dovedit deja, de ani buni, că se pricepe la organizarea unor acțiuni de succes pentru Maramureș. Numele lui este, dragul nostru român – irlandez, Peter Hurley. Sunt convins că ar face o treabă excelentă.

   • Eu vorbeam despre organizarea unui festival cu adevărat de talie internaţională, de succes financiar, care să aducă zeci de mii de oameni etc.
    Or, stimatul nostru prieten Peter Hurley nu a dovedit în 9 ani de organizat „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” că poate să-şi facă cunoscută opera mai departe de Bucureşti (chiar dacă este irlandez), nu a reuşit să facă festivalul profitabil financiar pentru localnici şi nici să adune prea mulţi oameni…
    Festivalul său este superb dar cam de nişă, în timp ce eu mă gândeam la ceva de o cu totul altă anvergură (gen Aalst, Basel, etc., nu Roşia Montană sau Săpânţa)…

 • Sa fim seriosi si realisti,
  de Palatul Cultural nu are nevoie orasul
  de Scoala de Muzica nu are nevoie orasul
  de sala Studio nu are nevoie orasul
  de Constructia cea noua de linga Sala Polivalenta nu are nevoie orasul
  de cea mai veche Constructie din oras a avut nevoie orasul
  de Parcul Dendrologic nu are nevoie orasul
  de Parcul Central nu are nevoie orasul
  de Stadionul Mic nu are nevoie orasul
  de un petec de Verdeata nu are nevoie orasul
  de un petec de Umbra nu are nevoie orasul
  de Podul de la Gradina Morii nu are nevoie orasul
  de Serpentinele de pe Solovan nu are nevoie orasul
  de Initialele orasului de pe Deal nu are nevoie orasul
  de Toaleta publica nu are nevoie orasul
  de Casa de Batrani nu are nevoie orasul
  de Blocuri Reabilitate Termic nu are nevoie orasul
  de Statie de Tratare a apei si Puturi aferente nu are nevoie orasul
  de Multe Altele Nu Are Nevoie Orasul SIGHET.
  SE PUNE INTREBAREA FIREASCA DE CE AR AVEA NEVOIE ORASUL SIGHET DE FESTIVALUL DE DATINI SI OBICEIURI LAICE DE IARNA CARE SA FIE DE TALIE INTERNATIONALA,CARE ATRAGE TURISTI CARE E BENEFIC
  PENTRU TOT ORASUL.

oferta-wise