Actualitate Cultură Știri

Sighet: Festivalul Medieval Eternul Maramureș 2022, ediția a XI – a!

image_printPrinteaza

Primăria şi Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei organizează – în perioada 6 – 7 august 2022 Festivalul Medieval Eternul Maramureş, eveniment care se va desfăşura în Parcul Central al municipiului. Ediţia a – XI -a va cuprinde o gamă largă de activități: parada costumelor medievale, prezentarea personajelor istorice, demonstraţii de lupte cavalereşti, concerte de muzica medievală, dansuri medievale etc. Organizatorii promit două zile… „cu totul speciale, muzică bună şi invitaţi de seamă”.

Programul Festivalului:

SÂMBĂTĂ, 6 August 2022

Ora 10:00, Parcul Central: instalarea Satului medieval şi a Expoziţiei „Medievalum”.
Expoziția „Medievalum”: arme de foc, tunuri, archebuze, arme cavalerești, halebarde, topoare, sulițe, arcuri, săgeți, buzdugane, bice de luptă, dispozitive de tortură, dispozitive de protecție cavalerească, platoșe, coifuri, camăși și glugi/ cagule din zale, instrumente muzicale. Expoziția cuprinde obiecte originale din filmele: „Mihai Viteazul”, „Dacii și romanii” și „Nemuritorii”.
Ora 11:00 – 11:45: Prezentarea armelor, a costumaţiilor şi a satului medieval; explicaţii şi poveşti despre exponatele „Medievalum”;
Ora 12:00 – str. Pietonală – PARADA FESTIVALULUI
Ora 12:30 – Deschiderea oficială (scena din parc). Parada costumelor medievale, prezentarea costumelor și a personajelor istorice;
Ora 13:00 – 14:00 – Atelier de muzică medievală – Lupus Dacus – o călătorie muzicală prin Evul Mediu european;
Ora 14:00 – 15:00MARAMORUS BARBARORUM – Scenariu istoric, cântece medievale, demonstratii de lupte;
Ora 15:00 -18:00 – ANIMAȚIE CU CAVALERI: CNEJII DE MARAMUREȘ – atelier de tir cu arcul tradiţional (longbow şi dacic) pentru copii şi adulţi, atelier de confecţionat zale, prezentare de echipament militar, jonglerii cu poiurile, şcoală şi antrenament cu publicul de mânuirea spadei, concursuri interactive şi amuzante, demonstraţii de lupte cavalereşti cu diferite arme ale Evului Mediu.

Ora 18:00 – 19:30LUPUS DACUS SIMFONIC
Ora 19:30 – 20:20Dansuri medievale – scoala de dansuri medievale pentru doamne și domnișoare
Ora 20:20 – 21:00 – Concert RAREŞ
Ora 21:00 – 21:45 – Concert RALUKA și PROIECTUL BALKANIC

DUMINICĂ , 7 august 2022

Ora 10:00 – trezirea la viaţă a satului medieval;
Ora 13:00 – şcoala micilor cavaleri: primele lecţii de mânuire a diferitelor arme de Ev Mediu;
Ora 14:00 – şcoala de dansuri medievale: primele lecţii de dansuri de la curţile domneşti; şcoala micilor arcaşi: primele lecţii de tir cu arcul tradiţional; Workshop de muzică medievală: „Cum să cunoaştem mai bine muzica medievală”.

Ora 15:00 – 16:00 – Expoziție Medievală la Muzeul Maramureșan

Ora 16:00 – 16:30 – Concert Questions Records
Ora 16:30 – 17:00 – Concert Gavrila

Ora 17:00 19:30 – concurs de tir cu arcul tradiţional pentru cei iniţiaţi (de la 10 m, 15 m, 20 m); lupte cavalereşti cu spada (de o mână, de o mână şi jumătate, de două mâini), bici de luptă, buzdugan şi topor; poveşti despre muzica medievală şi instrumentele muzicale din Evul Mediu; poveşti despre armele medievale, mânuirea lor şi costumul de luptă al unui cavaler.

Ora 19:00 – Concert MORBID TALES
Ora 20:00 – Concert LUPUS DACUS
Ora 21:00 – Concert ȘTEFAN BĂNICĂ

(informații comunicate de organizatori)

Salut, Sighet!

 

Foto: Alina Marincean

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Un eveniment mult așteptat de sigheteni, care rar se bucura de-o activitate organizată pentru ei! Se întrevăd, conform programului, doua zile de istorie medievală, doua zile in care vom face cunostinta sau vom revedea culoarea, vestimentatia, muzica, dansul, obiceiurile, lupta si armele si de ce nu… spectacolul muzical cu un artist bine cunoscut! Acest festival, care se desfășoară an de an cu un succes bine meritat, atrage mii de vizitatori in centrul vechi al orașului, copii, tineri si vârstnici, toti la un loc, bucurandu-se ca municipalitatea le da ocazia si locul unde sa-si petreacă cateva ore, in lumea medievală cu frumusețile ei! Abia astept parada vestimentară, în care creațiile Galeriei de Artă Vassiliev ne va încânta privirile cu parada vestimentară, cand, domnite, printese, părinți și cneji, nemnesi si personaje istorice vor aduce cu ei istoria medievală spre cunoașterea ei! Am fost prezent la toate edițiile, mai puțin aceea din anul trecut (motive obiective), întotdeauna am fost surprins de ce-am văzut, sper ca si in acest an voi fi la fel de surprins! Succes si distractie frumoasa sa avem!

oferta-wise