Actualitate Interviuri

În Sighet, mami dansează! (autor, Diana Apopi)

image_printPrinteaza

În Sighetu Marmației se organizează ore de dans pentru mămici. Sub denumirea ”Mami dansează!”, Ramona Cosovan, instructoare de Zumba, dar pasionată de dans în general și mămică a două fetițe care nu ratează niciun campionat de dans, cu soțul antrenor de dans, și-a propus să aducă un concept nou în Sighet. Dacă copiii și adulții fac dans, de ce nu ar face împreună? Pentru a nu-și lăsa soțul fără cursanți , Ramona va începe cursuri de dans pentru graviduțe și tinere mămici. Astfel, indiferent dacă ai un copilaș pe drum sau dacă ești cu el în brațe, poți veni la ore de dans. Beneficiile vor fi de ambele părți.

Iată ce ne spune Ramona despre cum anume i-a venit ideea de a organiza dansuri pentru graviduțe și mămici cu bebeluși: ”Sunt multe mămici cu bebeluși sau însărcinate care ar vrea să facă mișcare, dar, dintr-un motiv sau altul nu pot, în cazul de față, copilul care este foarte mic și, în cele mai multe cazuri nu au cu cine să îl lase, iar cele însărcinate nu pot să facă efort prin sărituri. De exemplu, înainte făceau sport, acum nu mai pot face aceleași mișcări, însă își doresc să aibă activitate fizică în continuare. Cel mic va sta în sistem de purtare, și, cel mai probabil, obișnuit cu legănatul din burtică, va adormi în primele 15 minute.” (Ramona Cosovan)

Dansul le ajută pe mămici prin simplul fapt că este un ansamblu de mișcări care activează întregul organism, iar mai apoi, mămicile pot socializa și face schimb de păreri, situații și soluții.

”Mămicile învață pași de dans, și, de ce nu, chiar se relaxează făcând ceea ce le place, și uită de toate o oră. Prin dans se creează o legătură mai strânsă între mamă și copil, mai ales că, cel mic simte și mama.”, spune Ramona.

De ce a ales dansul? Ramona recunoaște că dansul nu este meseria ei, însă este instructor de zumba pasionat.

”Eu sunt instructor de zumba, ceea ce fac cu plăcere și am reușit să transmit acestă plăcere de mișcare, tonifiere, distracție, bună dispoziție adică într-un cuvânt zumba, și altor persoane, care susțin că și-au schimbat viața după ce au descoperit acest stil de mișcare. Făcând la rândul meu dans, și fiind foarte implicată și dedicată în ceea ce fac, lucrând totodată cu adulți și copii, am cunoștințele și abilitatea de a mă plia pe nevoile fiecăruia, adică de a adapta dansul în funcție de cine este la oră, plus că sunt și mamă a doi copii minunați și știu ce înseamnă să fii însărcinată și chiar să porți copilul în pântec.”

Pentru Ramona, dansul înseamnă relaxare, fericire, bună dispoziție, cu toate că recunoaște că, la nivel de oraș încă nu este foarte ”abordat”.

”Dansul la nivel de oraș este privit cu reținere de către adulți, în schimb, copiii vin de regulă aduși de părinți dar și din proprie inițiativă (mă refer la adolescenți). Adulții sunt reticenți, rușinoși, comozi, și nu toți au deschidere înspre nou, înspre a învăța. Ei consideră că dacă nu au făcut de mici, acum nu mai are rost sau invocă diferite pretexte. Dar sperăm să schimbăm aceste concepții, încetul cu încetul. Ca oraș suntem încă reținuți, aruncăm o privire în Baia Mare unde vedem tineri și adulți deschiși spre dans, în număr mult mai mare și nu mai vorbim de orașele mai mari. Există un mare potențial la copii, însă din păcate, a face dans este costisitor, iar copiii au nevoie de susținere financiară, la fel ca și cluburile care în prezent sunt uitate. Dar asta este o poveste mai lungă.”, mărturisește Ramona.

Diana Apopi: Ce ți- ar plăcea să faci, dar încă ți se pare dificil în Sighet, din punct de vedere al dansului?
Ramona Cosovan: Mi-ar plăcea ca lumea să fie mai deschisă, să se organizeze mai des EVENIMENTE sportive, să iasă adulții din casă mai des să facă mișcare, să facem un eveniment sportiv unde oamenii să poată face sport în aer liber, aerobic, zumba, cangoo, să nu le fie rușine să danseze, să fie ei , poate astfel am reuși să schimbăm și mentalitatea despre sport.

Orele pentru ”Mami dansează” vor fi o dată pe săptămână, iar orarul se va stabili pe parcurs, fie de la ora 11:00 sau de la ora 18:00.

Pentru cei care doresc să se înscrie la aceste ore de dans, pot să o contacteze pe facebook pe Ramona Cosovan.

Autor, Diana Apopi

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise