Actualitate Cultură Video

Sighet – Sărbătoarea de Purim [VIDEO] (autor, dr. Sorin Markus)

image_printPrinteaza

Sighetenii l-au avut oaspete în această seară (28 februarie 2018), la Purim, pe Dr. Steve Jackson, nepotul (fiul sorei) lui Elie Wiesel. El a citit Meghilat Esther (sulul Estherei) care reprezintă cea mai importantă unealtă spirituală a sărbătorii de Purim.

Deși pare o povestioară suavă, Meghilat Esther conține numeroase din cele 72 nume ale lui Dumnezeu și multe coduri. Meghilat vine de la cuvântul Ghilui (revelație) iar Esther este nume de cod pentru ceva ascuns, secret. Așadar, Meghilat Esther este revelația ascunsului.

Întrucât povestea se petrece în anul 3392, la 70 de ani după distrugerea primului Templu din Ierusalim (perioadă denumită în istoria evreilor exil), ni se dezvăluie lupta pentru ca perioada de exil să ia sfârșit prin înfrângerea lui Haman (un fel de Hitler al epocii respective).

Din punct de vedere astrologic, ziua de 13 Adar este ziua cea mai negativă a anului, zi aleasă de Haman pentru nimicirea poporului Israel (nume de cod pentru spiritualitate).

Noi sărbătorim Purim pe 14 Adar și nu pe 13 Adar, evităm așadar această zi negativă. Haman este nepotul lui Hagag care provine din tribul Amalek, cuvânt care are în numerologia ebraică aceeași valoare numerică ca și Safek (îndoiala), ceea ce reprezintă semnificația profundă a zilei de Purim: victoria noastră asupra propriilor indoieli.

Autor (foto&video&text), dr. Sorin Markus

 

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Cartea Esterei este o frumoasa pledoarie a luptei pentru adevar, a curajului de a risca pentru o cauza sfanta, a risca pentru poporul tau.
    Si noi romanii avem multe de invatat de aici, in primul rand clasa politica si formatorii de opinie. Sa nu ne lasam calcati in picioare ! Avem o identitate nationala si crestina pe care trebuie sa o aparam ! Avem martirii si eroii nostri pe care trebuie sa-i cinstim !

oferta-wise