Actualitate Cultură Local Misterele Maramureșului

Sighet – Statuia Fecioarei Maria

image_printPrinteaza

În secolul al XVIII-lea, pentru a-i feri de epidemia de ciumă, sighetenii au apelat la ajutorul Fecioarei Maria. Astfel, cu suportul financiar al directorului Rudnyánszki Farkas şi al enoriaşilor romano – catolici, în anul 1776, în piaţa centrală este înălţată statuia Preacuratei Fecioare Maria.

În imagine se poate observa obeliscul octogonal deasupra căruia, plutind pe nori, se afla figura Fecioarei Maria cu coroană. De remarcat de asemenea şi micul gard de fier forjat care împrejmuieşte statuia. În cele patru colţuri, pe piedestaluri de piatră erau montate lampadare din fontă. Cu ocazia sărbătorilor, lumânările adăpostite de aceste lampadare degajau lumină şi căldură. Pentru sigheteni, monumentul era “Státua” sau “Statuia”.

După tragica moarte a reginei Elisabeta, la 1898, în cinstea mult iubitei şi îndrăgite regine, sighetenii au hotărât ca piaţa din centrul oraşului să-i poarte numele, dorind ca amintirea ei să rămână şi în conştiinţa generaţiilor viitoare.

(Imaginea grafică și text Pal Robert Zolopcsuk, din volumul „Sighetul Marmației”, Editura Valea Verde, 2012)

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Un monument, o statuie incarcata de istorie, credinta si ocrotire pentru ce-i napastuiti! Locul ei nu este in cimitirul romano-catolic, locul ei este in parcul central, sa vegeze asupra celor vii si nu asupra mortilor! Acum ar trebui sa intervina administratia locala,sa cuprinda statuia intr-un proiect si sa fie reamplasata pe vechiul si adevaratul ei loc, unde de la inceputuri a dat speranta si incredere locuitorilor din orasul nostru! S-au cheltuit bani pe tot felul de prostii,am restituit sau cedat cu buna stiinta valori ale Sighetului, mai putem suporta o cheltuiala in plus si parcul central va fi „innobilat” cu ceva ce vine din trecut si cu nu stiu ce mai chiciuri care apar ca ciupercile dupa ploaie si slutesc orasul nostru medieval! Ar trebui ca societatea civila din municipiu sa actioneze si sa faca „presiuni” pentru ca din nou, chipul bland al Fecioarei Maria sa se abata asupra noastra!

  • Asociatia culturala Simonchicz Incze si Parohia romano catolica Sf.Carol Borromeo a dorit de mult realizarea unei replici a statuii si reamplasarea ei in centrul orasului…

    • Este de datoria noastra iar administratia orasului trebuie sa aplece urechea la toate doleantele pozitive care vin in sprijinul aducerii trecutului in actualitate, mai ales ca este vorba de-o statuie, care, candva a semanat speranta si incredere pentru locuitoorii cetatii noastre! Cred ca dorinta asociatiei culturale trebuie sa fie o cerere imperativa catre primarie care sa actioneze si sa ia masuri, sprijinind realizarea acestui act cultural de mare valoare pentru cei care iubesc Sighetul!

      • Sunt total de acord cu domniile voastre pe acest subiect. Aștept cu răbdare să primim în vederea amplasării această statuie la locul pe care il merita.Din nefericire, in acest moment avem doar un bust al acesteia in cimitirul romano-catolic.Cred ca este cazul sa ne alăturam Asociatei culturale Simonchicz Incze si Parohia romano catolica Sf.Carol Borromeo si sa ajutam la realizarea aceste replici atat de binevenite.

oferta-wise