Actualitate Cultură Știri

Sighetenii sunt așteptați la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”!

image_printPrinteaza

Universitatea Babeș – Bolyai Cluj Napoca – Extensia Sighetu Marmației este partener în proiectul european SCIENCE4FUTURE-II urmând să organizeze, în data de 30 septembrie 2022, un interesant și provocator eveniment de promovare a cercetării științifice: Noaptea Cercetătorilor Europeni.
Pentru a oferi mai multe detalii cititorilor noștri și pentru atragerea unui public cât mai numeros la această acțiune, am solicitat informații suplimentare d-nei conf. univ. dr. Gabriela Ilieș, coordonatorul proiectului la Sighet.

Salut, Sighet: „Noaptea Cercetătorilor Europeni” din cadrul proiectului european Science4Future-II, are loc pentru prima dată la Sighet. Dați-ne, vă rog, câteva detalii organizatorice.
Conf. univ. dr. Gabriela Ilieș: SCIENCE4FUTURE-II este un proiect inițiat de Comisia Europeană în cadrul programului european Horizon Europe și presupune organizarea unui set de activități de popularizare a științei: evenimentul denumit Noaptea Cercetătorilor Europeni din 30 septembrie, concursuri și surprize de-a lungul întregului an. Este unul dintre cele mai populare evenimente de aceste gen din Europa și se desfășoară neîntrerupt de 15 ani.

Salut, Sighet: Care este rolul practic al Universității „Babeș-Bolyai”/ Extensia Sighet?
Conf. univ. dr. Gabriela Ilieș: Anul acesta Extensia Sighetu Marmației a UBB – Facultatea de Geografie este implicată direct alături de instituții de prestigiu din țară: Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (cu facultățile și extensiile sale), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții și adulții vor avea oportunitatea de a participa activitățile care se centrează pe cercetarea interdisciplinară: turismul experiențial și co-crearea experiențelor, digitizarea patrimoniului și interactivitatea, știința din spatele activităților tradiționale.

Salut, Sighet: Am văzut câteva instituții din Sighet care și-au anunțat prezența. Care sunt acestea și care ar fi rolul acestor participanți?
Conf. univ. dr. Gabriela Ilieș: Suntem onorați de prezența în echipa de organizare a trei unități de învățământ preuniversitar foarte active: Colegiul Național Dragoș-Vodă, Colegiul Național Pedagogic Regele Ferdinand și Liceul Tehnologic Marmația. Alături de profesorii inimoși din aceste școli sunt implicați muzeografi și cercetători de la Muzeul Maramureșan și membre din Asociația Rădăcinilor Străbune.

Salut, Sighet: Ziua de 30 septembrie 2022 a fost proiectată atât în format fizic (între orele 13:00-21:00) cât și on-line (între orele 9:00-24:00). Se vor derula concomitent, sunt complementare?
Conf. univ. dr. Gabriela Ilieș: Evenimentul se va derula în format fizic, începând cu ora 13.00. Între timp, pe siteul evenimentului se vor putea urmări live-uri din alte locații din țară, prezentări asincrone legate de subiectele de la standuri, linkuri utile și evident câteva secvențe din activitățile noastre cu scopul de a încuraja participarea din curtea extensiei.

Salut, Sighet: Proiectul este structurat pe trei secțiuni (Viitor prin trecut; Sănătate și bunăstare printr-un mediu înconjurător curat; Dezvoltarea economică prin tehnologie și inovație). Acestea sunt „susținute” live? Cum se vor desfășura în mod concret?
Conf. univ. dr. Gabriela Ilieș: Acestea sunt secțiunile proiectului. Concret, vom avea un eveniment mixt cu standuri și activități diverse. La capitolul co-creare de experiențe vom avea experimente de Escape Room, Turul catacombelor și Turul multisenzorial, programe organizate și derulate de elevii și studenții aventuroși. Pentru partea de digitizare avem un set de demonstrații de la 2D la 3D, cu modele de clădiri de patrimoniu, pixeli cusuți și linii trasate cu o sumedenie de tehnici. Aici sunt responsabili de distracție elevii îmblânzitori de imprimante 3D și ațe lungi. La capitolul „poțiuni magice” doamnele de la Călinești în tandem cu un chimist ne vor explica ce fierbe în cazanul cu pigmenți vegetali și minerali, ce formulă au aceștia, ce importanță au pentru sănătatea și mediul nostru. Poate reușim să vopsim și noi ceva. După lăsarea întunericului vă așteaptă o prezentare interactivă despre Maramureș așa cum îl vedem noi, geografii. Vom avea și concursuri scurte la standuri, sesiuni de întrebări și răspunsuri și demo-uri în laboratorul de informatică pentru cei care doresc să integreze în proiectele lor tot ce au experimentat.

Salut, Sighet: Proiectul se desfășoară în cinci orașe din România dar în peste 400 de orașe din Europa. În toate orașele, în toată Europa, „scenariul” este același?
Conf. univ. dr. Gabriela Ilieș: Majoritatea organizatorilor au optat pentru formatul de eveniment cu standuri la care se prezintă organizațiile implicate, pe domeniul public, în zone recunoscute ca locații ale unor evenimente culturale.

Salut, Sighet: Noaptea Cercetătorilor Europeni este destinată atât elevilor cât și adulților. Sunt șanse să existe un interes atât de mare din partea acestora încât capacitățile locațiilor puse la dispoziție de organizatori să fie depășite?
Conf. univ. dr. Gabriela Ilieș: Evenimentul nostru este unul public, toți cei interesați pot participa cu școala, cu părinții sau cu prietenii. La activitățile de turism experiențial vom avea un sistem de programare online pe siteul nostru pentru a elimina timpii de așteptare. Acesta va fi deschis începând de luni 26 septembrie. Credem că evenimentul va avea o dinamică importantă și suntem pregătiți să gestionăm fluxurile de participanți.

Salut, Sighet: Ce nume importante de lectori aveți? Sunt și invitați din afara Sighetului?
Conf. univ. dr. Gabriela Ilieș: În afară de prezentarea interactivă din ultima parte a zilei nu vor fi activități statice cu prelegeri. Vor rula pe ecran câteva materiale video asincrone cu cecetări similare din toate colțurile planetei. Fiecare activitate va fi animată de o echipă formată din elevi, studenți și specialiști în domeniul respectiv.

Salut, Sighet: De ce ar trebui un copil, un adolescent sau un adult să participe la acest proiect? Cum i-ați motiva?
Conf. univ. dr. Gabriela Ilieș: Curiozitatea este parte a firii umane. Cu toții suntem exploratori, suntem interesați să înțelegem cum funcționează anumite lucuri, cum se crează experiențele, de ce sunt ele importante pentru noi. Prin implicare directă putem învăța de o mie de ori mai bine și mai distractiv. Ca adulți putem deveni din nou curioși și entuziaști alături de copiii noștri. Vă așteptăm!

Salut, Sighet: Mult succes cu pregătirile pentru organizarea evenimentului și… vom participa și noi!

Brîndușa OANȚA

https://sites.google.com/view/geografieubbsighet/avizier/noaptea-cercet%C4%83torilor-europeni
https://noaptea-cercetatorilor.eu/
https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilorEuropeniBistrita/

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise
Salut Sighet
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.