Actualitate Cultură

Sighetul la zi(d)! – Policlinica Veche

(foto: Sebastiana Joicaliuc)
image_printPrinteaza

În anii 1942-1943, administraţia horthistă a ridicat un număr de 29 de clădiri publice în Sighet, printre acestea aflându-se şi sediul cu două etaje al jandarmilor („cazarma cendorilor”, cum era cunoscută de către populaţia locală) de care a fost alipită locuinţa de serviciu a primarului (corpul mai scund, din dreapta).

Cazarma a fost înălţată pe locul fostei movile a Calvariei din cimitirul romano-catolic, care a fost rasă de pe faţa pământului cu acest prilej, pământul acesteia fiind utilizat ca umplutură a primului dig construit pe malul Izei, la Grădina Morii.

După război, clădirea a devenit Policlinică a Spitalului Orăşenesc, azi fiind cunoscută sub numele de „Policlinica Veche”, clădire cvasi-abandonată şi aflată într-un stadiu avansat de degradare.

Teofil IVANCIUC

Galerie foto: Sebastiana JOICALIUC

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • In loc sa se vindece, ranile cresc!
  Orasul, prin cladirile vechi, sufera! Sufera din greu a neputinta si nepasare, in loc sa-i oblojim ranile, cladirile vechi, sa-i dam stralucirea de odinioara, asteptam ca timpul sa darame tot, neavand grija de frumusetea si maretia, utilitatea si posibilitatea acestora, care, cu un minim interes ar putea sa mai serveasca municipiul nostru, care si el îi dat uitarii! In aceasta cauza, sunt doi vinovati, noi si administratia orasului! Noi suntem vinovati ca nu stim sa alegem ce-i bun in fruntea urbei si ca nu ne impunem dorintele pentru prusperitatea orasului, ca ne complacem in situatia sa luam act de nereguli,sa costatam si pe moment sa ne indigdam, ca dupa un timp sa ne obisnuim cu ce am vazut nelalocul lui! Daca noi suntem vinovati in parte, administratia orasului, cu primarul in frunte, s-a facut si se face, total vinovata de cum arata cladirile vechi din orasul nostru! Atata nepasare si dezinteres nici nu mi-am putut inchipui ca poate exista la alesii nostri, ca acestia pot lasa, in liniste, ca orasul sa moara, un pic cate un pic! Dureros pentru acei care-l iubesc, durereros si pentru ceilalti, ca nu ne dam seama de valoarea cladirilor vechi, atat sentimentala cat si din punct de vedere urbanistic si a frumosului care impanzea cetatea noastra!
  Pe vremuri, orasul nostru, Sighet, era vestit prin arhitectura si cultura, urmele cladirilor, inca existente, dovedesc asta! Noi si administratia ne facem ca nu vedem ranile lui, trecem pe langa ele si poate ne miram, cum de a ajuns in halul asta, de ce, cei in drept nu au luat din timp masuri? Ne punem intrebari, cu ele ramanem, nu are cine sa ne asculte, nu avem primar, avem taietor de panglici tricolore, care se complace in situatia taietorului de frunze la caini, orasul fiind lasat in uitare si in grija cainilor, care, bietii de ei, isi mai gasesc salas printre ruinele cladirilor vechi! Azi, mâine auzim, ca si cladirea „policlinica veche” nu mai exista asa cum Unitatea veche,cladirea fabricii de tricotaje a disparut si nu a durut pe nimeni,ca o cladire s-a transformat in moloz! Pacat de acest oras, pacat ca nu stim sa-l pretuim, are istorie, are cultura,are posibilitati,are oameni care-l iubesc,dar nu are administratie, care sa-l ingrijeasca! Speram ca timpul nu-si va spune cuvantul, si nu va da uitarii, policlinica veche!Aceasta cladire a salvat vieti, de ce sa nu fie salvata si ea acum, cand zidurile ei, striga dupa ajutorul nostru, sa nu asteptam pana ramane doar o amintire cu trecut frumos dar si dureros in acelasi timp!

 • 29 de cladiri publice ? Nu e o greseala ? In conditii de razboi ? pai aia au muncit nu gluma…

  Administratiile noastre sighetene post decembriste au construit macar 5, in ultimii 30 de ani ?
  De fapt stai, ….e macar una ? Mda….e scoala aia de pe Lucian Blaga care n-a fost data in folosinta

 • din pacate nu e singura cladire care are aceasta soarta,
  ar putea cineva sa scrie si despre muzeul sau casa memoriala I.M.de APSA din centru unde sa montat o placa noua si frumoasa iar drapelul Romaniei e pe post de finisaj ,batut in cuie de rama geamului sa mascheze neputinta sau trindavia ,alesilor locali.
  se organizeaza evenimente se depun coroane se indruga vrute si nevrute ,si in ziua urmatoare am uitat de martiri ,de personalitati ,de inaintasi, de istorie de neam ,DE TOT.

 • Inca o dovada a incompetentei si a dezinteresului a autoritatilor in frunte cu primarul ( da chiar avem primar , sau doar o mationeta ?) , in ceea ce priveste acest oras….
  DOAMNE DUMNEZEULE CAND NAIBA NE VOM DESTEPTA ? SAU NU NE LASA PROSTIA SI MITA !

oferta-wise