Actualitate Cultură

Solidaritatea umană (Gheorghe Bărcan)

image_printPrinteaza

Oricând, dar mai ales în timpurile de azi, această manifestare sufletească trebuie să fie prezentă la fiecare cetățean. Dacă nu e momentul să fie în stare activă, atunci trebuie să fie în așteptare tot timpul, fiind gata să se activeze, atunci când situația o cere.

Cel mai edificator exemplu în prezent îl constituie situația gravă din Ukraina. Comunitatea internațională s-a mobilizat solidar, cu puține excepții, a dat dovadă de solidaritate umană, pentru a bloca tragediile și măcelul ce se produc acolo, pe acele pământuri străine rușilor, cu așa mare amploare. S-au trimis ajutoare masive în alimente, medicamente, armament modern, mijloace financiare, tot ce s-a putut, în afară de soldați, pentru că Rusia amenința și cu șantajul nuclear, cu percolul de a se declanșa al III -a război mondial, nimicitor. S-ar ajunge la ceea ce unii bătrâni prevestesc, prin nu știu ce semne ale lor, că peste vremi, se vor bucura oamenii, atunci când se vor întâlni, om cu om. S-au introdus mulțime de restricții Rusiei, dar aceasta sfidează orice solicitare de încetare a focului și de a produce atâtea distrugeri și vieți umane, de ambele părți. Te cuprinde mila și groaza când vezi copii, cu mamele lor, bătrâni, civili sfârtecați de explozii, împușcați sau deportați în spațiile rusești. Zeci de mii și din sodații ruși și-au lăsat și ei corpurile zdrobite pe terenuri străine, departe de casele lor. Armata ukraineană luptă cu mult eroism și sacrificii pentru a-și apăra pământul, bunurile ce le au și cetățenii acestei țări, în așa mare suferință.

România a dat dovadă și ea de multă solidaritate cu o țară vecină, peste granițele ei trecând milioane de ukrainieni, unii rămași la noi alții, mulți, în tranzit spre alte state. Noi suntem un stat sărăcit, dar din puținul avut au fost ajutați cu toate cele strict necesare și pentru tranzit. Se evidețiază societatea de „Ajutor Matez”, condusă de inimoasa profesoară , Luminița Erika-Colopelnic, care a colectat din țară mijloace materiale și financiare; echipele dumneaei îi așteptă la frontieră, cu cele necesare și pentru deplasare în diferite locuri. Nu este o noutate, această organizație intervenind de multe ori și în alte situații de calamități umane. Ukraina și-a manifestat multă apreciere pentru sprijinul României și în cele stabilite la nivel european.

În temnițele și lagărele de exterminare din perioada comunistă, această solidaritate se manifesta în mod deosebit printre deținuți, prin distribuirea alimentelor și medicamentelor colegilor de suferință care aveau mai multă nevoie de ele (atunci când primeam acele pachete de 5 kg, cu alimente permise și medicamente, ca drept lunar convenit). Se primeau însă cu multă greutate și așteptare. Eu, de exemplu, am primit 5 pachete în cele 29 de luni de detenție! Era mare solidaritate și prin credință și spiritualitate, cu sprijinul multor preoți trimiși în detenție.

Prezența și solidaritatea României s-a remarcat și în cazul marilor cutremure, ajutând material și financiar statele lovite, cu tot ce a putut. A trimis oameni și câini dresați pentru scoaterea de sub dărâmături a celor în viață și recuperarea victimelor. Intervenții asemănătoare, cu multă promtitudine, au avut loc și în cazul marilor inundații, incendii etc.

Aceeași manifestare de solidaritate internațională s-a produs și pentru Romînia, în cazul inundațiilor nimicitoare din 1970, ca și în cazul cutremurului devastator din 1977, când mâinile larg întinse de peste tot au ușurat și salvat multe vieți umane, din ce se putea salva. Ne-au ajutat să revenim la o normalitate în defașurarea vieții, desigur cu multe leziuni ce nu se vor putea vindeca, mai ales prin pierderile de vieți umane.

Cel maI strălucit exemplu privind această solidaritate umană, ce s-a arătat lumii îintregi, a fost Revoluția Română din decembrie 1989. A fost prima revoluție transmisă în direct de o televiziune și România s-a bucurat atunci de o enormă simpatie și solidaritate, generalizate. Sprijinul acordat țării noastre a fost masiv, material, financiar, în medicamente, aparatură medicală, internări în spitale din afară a cazurilor grave. Păcat însă că am permis folosirea diversiunii, care i-a schimbat cursul („jos comunismul! „), comuniștii din linia a II-a, „vopsiți”, rămânând pe poziție, producând mii de victime și monstruozități, în desfășurarea Revoluției, Piața Universității, Mineriadele, Ministerul de Interne și multe altele.

Peisajele noastre, atât de frumoase în toate anotimpurile, atrag mulți turiști, români și străini, care se aventurează de multe ori pe traseele periculoase, interzise, sau chiar accesibile, care devin periculoase prin schimbarea vremii, producându-se anual mai multe accidente, unele de gravitate peste putința de salvare. În mai multe locuri cu astfel de posibiiăți s-au organizat voluntar echipe de „Salvamontiști, în scopul salvării turisților aflați în dificultate sau pentru a extrage victimele din prăpăstii.Viața acestor oameni este de multe ori în pericol, fiind ei înșiși victime, manifetând solidaritate umană. Același rol îl au și Salvamarii, în zona Mării.

Războiul de durată din Siria, cu participarea mai multor State, fiecare cu interesul propriu, a făcut milioane de cetățeni să fugă de moarte și să umple lumea. Statele europene și nu numai, aveau repartizați numărul de refugiați pe care să-i primească, fiind țara cu cea mai mare migrație în acest război. Pe locul 2 este România, unde hoțiile au fost un altfel de „război”. Mulți sirieni se foloseau de ambarcțiuni nesigure, altele supra încărcate, ceea ce a determinat multe incidente și naufragii pe traseu, cu mulțime de oameni rămași in ape, departe de țărm. Lumea s-a mobilizat solidar, prezentă fiind și România, în destule cazuri, salvând multe vieți, dar s-au și pierdut o mulțime.

Multe cazuri tragice se produc în atâtea moduri și din multe motive. În unele, din spirit de solidaritate, intervin imediat cei aflați în apropiere, în foc, în ape, cutremure, pentru a salva vieți și, din păcate, uneori se întâmplă ca ei să devină victime (pompierii, salvamarii s.a.). Într-un caz tragic, doi copii au fost luați de inundații și tatăl lor, prezent, s-a aruncat imediat în puhoi, să-și salveze copii. L-a prins pe primul și l-a pus pe mal, a reușit să-l ajungă și pe al doilea și l-a salvat. Însa, de efort, puterile l-au părăsit și nu s-a putut agăța de mal, iar apele l-au tot dus… Un exemplu de solidaritate familială dusă până la sacrificiu. Le-a oferit copiilor viața ce o aveau înaintea lor. În ceea ce privește agresarea fizică, mai ales asupra femeilor, pe drumuri, în parcuri… unii doar privesc, cu lașitate, alții sar pentru a le salva și se mai întâmplă ca ei să fie victime și criminalul să dispară, definitiv sau de moment. Sunt mulțime și frecvente situații din acestea grave și, oricând, solidaritatea umană trebuie să se manifeste, oricât ar părea de mici șansele de salvare și oricât de mare ar fi riscul, nu trebuie lăsat să fie acoperit de lașitate un sentiment uman atât de nobil.

Gheorghe Bărcan
Minneapolis, Minnesota, USA

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

oferta-wise