Ediția a doua (29 septembrie 2023) a „Nopții cercetătorilor europeni” (proiect SCIENCE4FUTURE-II) de la Sighet a avut parte pe lângă o zi de toamnă superbă și de mulți vizitatori. Am avut o discuție „post factum”, cu conf. univ. dr. Gabriela Ilieș – coordonatorul proiectului din orașul nostru, pentru a evalua – indiscutabil – succesul acestei ediții.
Față de prima ediție a evenimentului de la Sighet au avut loc mai multe „completări” care au fost foarte bine receptate de publicul vizitator.
Dar, mai bine să aflăm care este feedback-ul primit de coordonatorul sighetean al proiectului.
Cum a fost ediția din acest an comparativ cu prima ediție?
Prima ediție pentru noi a fost marcată de tatonări în jurul unor concepte din domeniul științelor așa-zis dure aplicate în cercetarea de tip umanist – chimia culorilor și pigmenții vegetali sustenabili, digitizarea patrimoniului cultural, proiectarea experiențelor turistice și științele comportamentale etc. La prima vedere nu prea a arătat a cercetare :)) Anul acesta am vrut să aducem mai apropape de publicul tânăr aceste concepte care stau la baza progresului din viața noastră din ultimii ani cu ajutorul unor tehnologii de ultimă oră dar cu care ei sunt familiarizați: realitatea virtuală (VR) nu numai la jocurile video, imprimanta 3D și modelele digitale ale terenului inspirat din realitate nu doar imaginar, hărțile comorilor dintr-o întreagă suită de modalități de reprezentare pe care ei le știu din filme dar care sunt pe aici de vreo două secole, cerul proiectat și simțit direct prin telescop cu Soarele, Luna și un Saturn superb, un roboțel care ne scapă de grija bunăstării plantelor cât suntem în vacanță, o experiență regizată cu lumină controlată care a generat tuturor reacții catarhice, locuri ascunse de ochii vizitatorului grăbit au ieșit la iveală.
Ce activitate a rezonat cel mai bine cu vizitatorii?
Din reacțiile vizitatorilor cred că toate activitățile au fost interesante, fiecare echipă a derulat într-o manieră interactivă. Elevii și studenții implicați și-au descoperit talente pe care nu știau că le au: au prezentat liber, au organizat activități după un scenariu dar au reușit să și improvizeze la nevoie, s-au adaptat la vârsta publicului cu o ușurință fantastică deși la început au avut foarte multe emoții. Vizitatorii au fost atât de antrenați în jocuri și concursuri non-digitale încât aproape că au uitat de ecrane și viteze de net.
S-au „obișnuit” sighetenii cu „Noaptea cercetătorilor sigheteni”?
Sighetenii au o apetență pentru experiențele educative ale copiilor lor și asta se vede la toate evenimentele de popularizare a științei din oraș, fie că le frecventează cu clasa, familia sau cu prietenii. Anul acesta am avut mai mulți vizitatori în grupuri mici, dar și grupuri mari de la școli.
Care a fost feed-back-ul pe care l-ați primit?
Am colectat feed-back de la participanți și de la vizitatori pe loc – la cald și de pe rețelele de socializare. A fost o seară de vineri plină de divertisment pur-intelectual, cu o atmosferă relaxată. Expresiile de pe chipurile copiilor, plăcerea cu care se manifestau în curtea facultății, ciripeala continuă au fost câteva din reacțiile pe care le așteptam.
Vă gândiți la următoarea ediție sau este prea devreme? Ați schimba ceva la viitoarea ediție?
Sperăm să continuăm seria și la anul dacă va continua programul care ne sprijină logistic. Obiectivul nostru, aici la Sighet, este de a stimula germeni de activități pe care ulterior studenții și masteranzii să le poată dezvolta; în această fază ele nu trebuie să fie impecabile dar ne dorim să iasă cât mai bine. Avem deja câteva idei pe care cu siguranță le vom testa.
Vă invităm să transmiteți un mesaj de final pentru această ediție.
Pe această cale aș vrea să mulțumesc cadrelor didactice coordonatoare ale echipelor de elevi și studenți care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, tinerilor pentru seriozitatea de care au dat dovadă pe parcursul etapelor de pregătire și derulare, invitaților de specialitate. Nu în ultimul rând, mulțumim profesorilor care au însoțit din timpul lor liber elevii la acest eveniment și personalului extensiei care s-a implicat intens în etapele premergătoare de amenajare.
Mulțumim și noi pentru această discuție interesantă și… felicitări pentru ceea ce ați realizat (și) la această ediție!
Salut, Sighet!
Adaugă comentariu