Actualitate Cultură Illuminati

Timpul, o secundă împotriva eternității (autor, Andreea Marinca)

image_printPrinteaza

Tot ce vedem, tot ce atingem, tot ce auzim, tot ce simțim, se află într-un echilibru fragil. Timpul.

Timpul este cel mai fragil, pentru că odată trecut, nu se va mai întoarce. De cele mai multe ori spunem că avem timp pentru toate, dar, oare chiar avem? Cât de siguri putem să fim că ziua de mâine ne va aparține? Da, trebuie să trăim cu speranța zilei de mâine, dar niciodată nu trebuie să trăim cu gândul eternității.

Trăim cu eternitatea, crezând că este timp pentru orice. Dar nu este așa. Unele lucruri trebuie făcute la timp. De ce? Pentru ca mai târziu să nu trezim regrete în sufletul nostru. Vrei să îmbrățișezi pe cineva? Fă-o! Vrei să îți mărturisești iubirea? Fă-o! Vrei să călătorești? Fă-o! Dar, asigură-te că faci totul la timp.Trăiește azi. Nu rămâne blocat în trecut și nu îți face planuri prea mari pentru viitor, pentru că totul este imprevizibil. Trebuie să prețuim timpul mai mult. Uneori timpul ne ia, iar alteori ne oferă. Dar mereu este cu un scop. Niciodată timpul nu a fost mai prețios ca acum. Ne-am gândit vreodată, când am îmbrățișat o persoană, că poate este ultima dată? Nu. Pentru că spunem: „avem timp”. Dar adevărul este că, timpul pe care noi îl asociem cu o eternitate, este de fapt foarte scurt, mai degrabă, o secundă. Oferă-le celor din jurul tău timp. Oferă-ți ție timpul de care ai nevoie. Dar să nu uiți că, timpul nu este o eternitate.

Timpul îți oferă dragoste, iar alteori suferință. Timpul este atât frumos, cât și crud. Spunem că, clipele de fericire durează doar o secundă, în timp ce, durerea parcă durează pentru totdeauna. Durerea este ca și un cămătar. Te lasă cu o datorie pe care nu o mai poți plăti. Dar în final, tot timpul te ajută. El este cel care te întărește. Timpul este ceva nemaipomenit atunci când îți deschizi inima și îl trăiești cu atâta pasiune.

Trăiește acum! Iubește acum! Zâmbește acum! Fii fericit acum! Iartă acum! Și ia-o de la capăt! Oferă timp, ca să primești timp. Orice lucru are nevoie de timp. De exemplu, iubirea.

Când iubești, ai impresia că nu zbori numai tu, ci și timpul. Când nu iubești, timpul parcă stă pe loc, dar nu e așa. Sufletele nu cunosc timpul, de aceea, ele se întorc mereu la ce au iubit cândva. Pentru că, suntem oameni și mereu prețuim un lucru sau o persoană după ce nu îl/o avem. Timpul ne arată, de fapt, cât de prețioase erau unele momente. Asta e nostalgia: să afli că evenimentele din trecut, pe care nu le-ai considerat fericite, de fapt, erau.

Cât despre iubire, când vine vorba de ea, e mereu contracronometru. Există o numărătoare inversă. Nu ajunge să iubești pe cineva, trebuie să o faci la timp. Iar dacă ar fi să îi dau un sinonim timpului, aș spune că este… iubirea.

Andreea MARINCA
Clasa a X-a F
Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Sighet

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Tanara eleva de la CNDV-Sighet, Andreea Marinca, asterne foarte bine, cu multa profunzime si luciditate, peste timp, peste cele trei dimensiuni ale lui, prezent, trecut si viitor, problemele de viata, viata insasi, cu trairile ei in spatiul tridimensional real, caruia ii este asociat timpul, in mod conventional, timp care masoara trairile vietii, cu toate evenimentele ei.
  Ea le aseaza foarte bine, la locul lor, pe toate. Astfel, spune : “Vrei sa imbratisez pe cineva ? Fa-o”. “Vrei sa Iubesti ? Fa-o”. “Vrei sa calatoresti ? Fa-o”. …Deci le reclama pe toate la prezent, cand existi, cand traiesti, de fapt. “Iubeste acum”, “fii fericit acum”, “multumeste acum”,…
  Mai spune : “Nu ramane blocat in trecut si nu iti face planuri prea mari pentru viitor, pentru ca totul este imprevizibil “. Cu aceatea spune totul.
  In trecut si in viitor poti calatori doar imaginativ, timpul fiind ireversibil. Cu existenta fizica nu poti fi si in trecut, sau si in viitor, pentruca viata nu se poate dedubla. Nu poti fi si la ieri si la maine, in acelas timp cu azi, cu prezentul.
  Trecutul este pentru nostalgii : regreti ce n-ai facut bine, te bucuri ce ai realizat cu succes si, la fel, regreti evenimentele frumoase peste care ai trecut cu usurinta si nu le-ai gustat frumusetea lor, pe care o aveau.
  Viitorul este format din proiecte, care se constituie din analiza trecutului, nevoile prezentului si gandurile de perspectiva. Acestea sunt asteptari, care pot veni spre tine, ori pot fi blocate, schimbate, pot lua alta directie, din cine stie ce motive. Mai pot sosi spre tine si proiecte ale altora, sau sosite prin hazard, dorite sau nedorite, bune sau rele,…. Cele care sosesc, se consuma in “laboratotul” prezentului tau si apoi trec in evideanta trecutului, ranita la purtator, in care se tot acumuleaza si o duci cu tine; nu te poti desparti de trecut, nu-i poti distruge nimic din ce are si nici nu poti pune ceva peste ce a fost, ci doar poti adauga.
  Prezentul este cel pe care-l traiesti, mai bine sau mai rau, in mare masura dupa cum ti l-ai construit”, dar mai pot apare si accidente. El este in fapt portita prin care viitorul se strecoara spre trecut, dupa ce el a fost contabilizat si consumat in “laboratorul” acestuia.
  Aceasta-i viata, legata de om si omul de ea, cu toate ale ei timpuri si anotimpuri.
  Inca odata felicitari si mult succes in continuare. Prof. pensionar Gh. Barcan.

oferta-wise