Ziua bună, sperăm să vă găsim sănătoși!
De aici, de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, am vrea să vă facem cunoscut un proiect pe care l-am început de când cu pandemia și cu starea de urgență.
Am gândit o rubrică numită „Tradiții maramureșene… în aste vremuri cu baiuri”, prin intermediul căreia dorim să le transmitem (prin texte, fotografii, înregistrări audio și video) celor care ne urmăresc, ce fac maramureșenii de prin sate acum, în perioada aceasta de izolare.
Ținând cont că nu mai putem face cercetare etnologică așa cum făceam odinioară, cutreierând satele și intrând în casele oamenilor, am transformat munca noastră obișnuită în „tele-cercetare”, comunicând cu maramureșenii așa cum ne-au permis timpurile: prin telefon, prin rețele de socializare, prin email.
N-am vrut să ne ținem departe de lumea satului nici acum, când aceasta a renunțat la obiceiuri fără de care greu s-ar fi putut imagina vreodată.
Cum continuă viața în satele din Maramureș?
Găzdoaiele ne-au vorbit despre cum cos, cum samănă și ară, cum dorovăiesc prin case, pregătindu-se pentru Paște, cum își pun flori în grădinuță, cum gătesc. Am creat, astfel, și o colecție de „mâncăruri de post în vreme de pandemie”.
Dincolo de obiectivul de cercetare, proiectul nostru a mai urmărit ceva. Să oferim niște vorbe de încurajare și de leac de aici, din Maramureșul tradițional, într-o perioadă în care primim zilnic știri triste sau alarmante.
Rezultatele tele-cercetării pot fi văzute atât pe facebook,
https://www.facebook.com/culturatraditionala/
cât și pe website-ul nostru: https://www.cultura-traditionala.ro/tele-cercetare/
Mai jos, vă trimitem linkuri cu câteva dintre „episoadele” cele mai populare de până acum:
Din Călinești, Măriuca Verdeș
Tradiții maramureșene… în aste vremuri cu baiuri: Măriuca Verdeș
📯Cum continuă viața în satele din Maramureș?Fără mers la biserică, fără târguri, fără cârciumă.Joc și nunți nu se făceau oricum, că-i post.De vorbit peste gard se mai vorbește…Și de lucru în casă și pe lângă casă… este destul, oi-oi!Azi, primim un mesaj de la Mariuca Verdes, care ne zice cum crede că om trece și peste necazul ăsta.🎧 Ascultați un cântec religios și un gând bun venite de la ea, din satul Călinești. 🎧(📷fotografii făcute de Gabriel Motica și Peter Lengyel)Dacă ne urmăriți, o să mai auziți ce zic maramureșenii în vremurile astea. Nu vă promitem materiale de o grozavă calitate tehnică, le facem cum putem, dar vrem să vă oferim, cu drag, niște vorbe de încurajare și de leac de aici, din Maramureș. Să fiți sănătoși!
تم النشر بواسطة Cultura Tradiţională Maramureş في الأربعاء، ١ أبريل ٢٠٢٠
Din Breb, rețeta de plăcintă cu urzici de la Elena Opriș
Plăcintă cu urzici: rețetă de la Lenuța lui Opriș din Breb
📯Cum continuă viața în satele din Maramureș?Cu încă o rețetă de post!Azi, aceeași (the one and only) Elena Opriș ne spune cum să facem plăcintă cu urzici „de sezon”. Numa' bună și de post, și de primăvară. 🎧 Ascultați-o cum ne grăiește fix din 🥣 bucătăria ei din Breb. Foto: Rada Pavel
تم النشر بواسطة Cultura Tradiţională Maramureş في الاثنين، ٦ أبريل ٢٠٢٠
Din Săpânța, Maria Zapca (VIDEO)
https://www.facebook.com/watch/?v=2607986986157225
Sperăm să vă placă și, dacă se poate, să distribuiți și dvs. mai departe informații despre acest proiect. Rău nu face nimănui :).
Vă mulțumim pentru atenție. Să fiți sănătoși și să aveți Paști frumoase.
Rada PAVEL
CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș
Biroul conservare-promovare
Email: promovaremm@gmail.com
www.cultura-traditionala.ro
https://www.facebook.com/culturatraditionala/
Multe felicitari si multumiri pentru frumoasa initiativa. In alte vremi, era „chemata” linistea, pentru potolirea unor desfasurate zgomote si galagii, cantece si veselii, petreceri pana in noapte, uneori si prin nopti, o buna dispozitie pana tarziu sau pana „devreme”. Se faceau acestea si de bucurii si de necazuri, pentru plinatatea unora sau pentru potolirea si alinarea altora.
Acuma sunt greutati speciale, deocamdata fara remediu, este lupta intre viata si moarte si izolarea este cel mai sigur remediu. Se fac galagii izolate, stinghere, cei „inchisi”, intre ei, prin interioarele izolarii in care se afla. Sunt atat de bine venite aceste legaturi, de inima si suflet, peste temeri si griji, chiar si numai pe aceasta cale virtuala. Este o comuniune, o legatura si iesirea din greutatea unei izolari intunecate, tematoare si apasatoare, care aduce nadejdi, sperante si optimism, cu aceste manifestari artistice, de traditii si datini maramuresene, atat de frumoase, care au dat totdeauna atat de placuta „culoare”, pe oriunde s-au manifestat.
Adaugam acestor multumiri si urarile de petrecere in piosenie si rugaciune Saptamana Mare, simbol al Patimilor Mantuitorului, in asteptarea Marei Sarbatori a Invierii Domnului, cu multa speranta. Doamne ajuta!