Actualitate Cultură

Tradiționalul Pelerinaj Greco-Catolic de la Sighet, dedicat celor șapte Episcopi Martiri! | VIDEO

image_printPrinteaza

Azi, 8 mai 2021, la Cimitirul Săracilor din Sighet, a avut loc Liturghia arhierească în memoria celor 7 episcopi martiri greco-catolici – Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu (Cardinal), dar și a celor care au sfârșit în închisorile comuniste, în numele CREDINȚEI!

Cu participarea episcopilor Vasile și Ioan, a unui număr mare de preoți, persoane consacrate, credincioși din întreaga țară, răspunsurile la liturghie au fost date de Corul CRISTOS REGE al Parohiei Greco-Catolice din Sighet, preot paroh Vasile Florea.

Mulțumim Eparhiei de Cluj-Gherla pentru înregistrare și Radio Maria care o va transmite la o dată ulterioară!

Puteți urmări liturghia AICI.

prof. Rodica GHEORGHIU

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 • Bisericile Romano-catolica Si Greco-Catolica au la baza aceeasi Dogma ce le fundamenteaza Credinta, aceeasi Teologie ce le inconjoara in instruirea si explicarea adevarurilor spiritual- religioase ale acestui cult Catolic. Diferenta este doar in ritualul in care se desfasoara practiciile spiritual religioase, de acelas continut si profunzime, ritualul roman si cel bizantin. Dar in multe state se mai diminueaza si din aceste deosebiri, folsindu-se limba nationala, cunoscuta, in locul limbii latine. In Romania, pe langa unele minoritati, sunt multe localitati in care este prezent cultul romano- catolic, chiar si in Maramures, mai larg raspandit fiind in Moldova si Bucuresti, cu unele imprejurimi, care nu a fost interzis..
  Decretul comunist, din 1948, este si sub acest aspect ilegal si discrinatoriu. In Constitutia Tarii, a acelor vremi, este prevazuta libertatea cultelor religioase, exceptie facand doua culte baptiste, unul care respingea tratamente mrdicale, producand victime, si un altul, care nu voia sa puna mana pe arma, ostil armatei.
  Alfel Statul cu caractrul sau laic, s-a amestecat si a abuzat cultele in desfasurare lor religioasa, cu formele lor de organizare, cu respectarea Legilor Statului, avand insa dreptul sa lupte impotriva unor amasetecuri brutatale, laice si ilegale, in desfasurarea fireasca a activitatilor spiritual-religioase interzise. Asa au facut episcopii greco-catolici, in masa, sau simpli credinciosi, pana la sacrificiul suprem, mai multi fiind ramasi in locuri ascunse din Cmitirul Saracilor, in binecuvantarea si rasplata Domnului. Nu toti au fost elite spirituale, administrative sau politice, dar au devenit „elite” pri comportament. Ce fapte au comis oare, pentru a fi supusi atator groaznice suferinte, pana la urma fiind toti ucisi si exterminati, intr-o forma sau alta, cu atatia alti credinciosi sau opozanti ai regimului, chiar si credinciosi ortodocsi, care-i deranjau.
  In anul 2019, in vizita Paoei Francisc in Romania, Preasfintia Sa a beatificat la Blaj pe cei 7 episcopi gr. catolici, in 2 iunie 2019, in cadrul unui Ceremonial Religios, pe Campia Libertatii din Blaj.
  Cat de nepotrivita a fost exprimarea Patriarhului Romaniei de atunci, la intrarea rrusilor in tara : „ne-ati salavat ! !” Oare la ce se gandea ? Nu era mai buna tacerea, pentru rosturile ei de atunci ? Oare nu se cunostea ideologia bolsevica si Isi ma pastra afirmatia si atunci cand incepeau sa demoleze si biserile ortodoxe ? Pentru ca ideologia comunista inseamna ateism feroce, inuman si criminal, careia si laicii trebuiesa i se impotrivesca.. N-au avut timp si forta necesara in lume, pentru ca voiau sa le demoleze toate lacasurile de cult, rand pe rand si sa le ttransforma in „magazii !”
  Cat este de binecuvenit si bine venit este acest Parastas, an de an, in luna mai, la Cimitirul Saracilor, pentru a aduce un pios omagiu, o rugaciune, pentru toti acei ce au indurat pana la „sfintenie”, cu demnitate, prigoana ucigatoare si atee comunista. Acolo, rugaciunile se unesc cu glasul clopotului din clopotnita ce-i vrgheaza, care, in reverberatiile lui, unesc rugaciunilecu Cerul.

oferta-wise