Vă invit la micul (și, deja, aproape tradiționalul) tur de aerisire post – sărbători.
De data aceasta, mergând pe jos, ca de obicei, vom descoperi (în funcție de cum gestionăm timpul), umbrele unor construcții care nu mai există azi: 5 sinagogi, ghetoul evreiesc din 1944, 4 capele, 4 cimitire, 3 biserici, 2 monumente publice, 2 spitale, 2 poduri peste Tisa, 2 băi publice, 2 gări pentru „mocănițe”, 2 închisori, portul de pe Tisa, o fortificație medievală, o moară de sare, un teatru, uzina care producea electricitatea orașului, prima fabrică, cea mai veche casă locuită din oraș, stâlpul infamiei, locul unei bătălii…
Poate participa orice persoană cu vârsta peste 6 ani şi condiţie fizică medie.
Ca de fiecare dată, turul pe care-l propun este absolut gratuit, dar, dacă doriți, puteți face o donație pentru un ONG local care sprijină copiii aflați în dificultate: Asociația Kiwanis Club Maramureș, nr. de cont: RO35RNCB0185154349370001.
Ne vedem sâmbătă, 14 ianuarie, ora 14, în fața cofetăriei „Cristina” (fostă „Ileana”) de lângă OMV şi aduceţi-vă şi prietenii cu voi!
Teofil Ivanciuc
Un tur prin toate locurile si „frumusetile” ce ni le ofera azi orasul, cu istoriile lui de-a lungul timpului. Vom gasi in multe locuri doar amintiri ce au mai ramas in trecerea vremilor, deoarece timpul consuma si frumosul si uratul, lasand in locul lor doar pustiul amintirilor. Totusi, au mai ramas frumuseti, proiectate si realizate, in vremurile mai de demult, de oameni cu pricepere si dragoste de frumos, de tara, cu evenimentele ei de inalt patriotism, conserevate, pastrate si intretinute prin grija unor personalitati de marca, ce au stiut si au cantarit bine „valoarea” unor obiective.
Imaginea atat de frumoasa a centrului urbei, probabil ca a fos prinsa pe pelicula in timpul cand frumusetea acestuia era de admirat. Poate era bine sa fi fost expusa,mai jos, imaginea acestor locuri si in prezent, care ar fi permis o comparatie de frumusete si lipsa ei, o legatura intre trecut si prezent, in evolutia lor.
Felicitari celui ce a organizat aceasta „plimbare” interpretativa asteptata, prin locurile vizibile si altele mai dosite ale Sighetului de alta data si cel de azi.