Actualitate Cultură Video

„Turul Sighetului” poate da semnalul revigorării din anul 2022?! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Spuneam într-un articol scris la sfârșitul anului trecut (Sighetul are valori/ valoare?!…) că Sighetul are (încă) resurse nevalorificate (voit sau nu) la un potențial maxim. Sighetul se poate redresa, chiar reinventa (poate exagerez un pic!), dacă ar acorda șanse mai mari de exprimare/ implicare celor care sunt profesioniști în domeniile lor de activitate, turism, arhitectură, artă, management modern etc.

La ediția a IV – a a Turului Sighetului – activitate ce poate deveni un punct de pornire pentru un proiect mai amplu – s-a manifestat, așa cum știe el mai bine, profesionist, Teofil Ivanciuc. Deși Duminica (02 ianuarie 2022) este o zi de odihnă, de sărbătoare (în formă continuată), un orășean de-al nostru și-a sacrificat trei ore ca să ne ducă cu gândul și cuvântul în secolul XVIII din istoria fascinantă a Sighetului, un ORAȘ, așa cum menționa și ghidul nostru, al unor oameni de cultură, un oraș al academicienilor, un oraș clădit cu dragoste și dedicare pentru a se ridica la un nivel adecvat statutului acelor ani… imperiali.

Itinerarul sighetean (in situ) a pornit dintr-o zonă în care am putut compara trecutul și prezentul Sighetului (într-un contrast debalansat spre trecut), ansamblul de clădiri cunoscute de noi sub denumirea „părplast”, acolo unde în sec. XVIII exista o fabrică de bere și se producea licoarea soft – alcoolică și vecinătatea unui mall fără personalitate arhitecturală. Aproape 50 de persoane (majoritatea tineri și dornici de evenimente „necosmetizate”) au audiat detalii care au cuprins navigația pe Tisa, existența portului Sighet, modul corect de impozitare al producătorilor de alcool de către „fiscul” imperiului etc.

Următoarele opriri de pe traseu au fost la intrarea în Universitatea „Babeș – Bolyai” – Extensia Sighet, clădire care a fost la un moment dat spital și pe platoul din fața fostei Prefecturi a Comitatului Maramureș (Curtea Veche), lângă Biserica Reformată, clădiri care au fost cuprinse în expozeul „nașului” Turului (detaliile extinzând-se și la școlile de elită ale Sighetului din secolele medievalismului autohton – târziu).

„Stațiile” periplului nostru, stabilite de către Teofil Ivanciuc, au cuprins, în continuare, clădirile Mănăstirii Piariste (actualul Muzeu Maramureșean), Biserica Romano – Catolică (Sf. Carol Borromeo), Centrala sării (actualul Liceu ucrainean), fosta Biserică greco – catolică româno – ucraineană (actuala Biserică Ucraineană), prima Biserică greco – catolică română din Sighet (actuala Biserică ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”), Cazarma militară (actualul sediu al Poliției de frontieră), ne-am oprit la Statuia Fecioarei Maria (amplasată în sec. XVIII în centrul Sighetului, actualmente în cimitirul central al orașului), ne-am oprit la câteva imobile reprezentative de pe str. Alexandru Ivasiuc și, punctul terminus a fost lângă fostul Palat Cultural (actualmente Centru Cultural Pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul), respectiv fostul sediu al jandarmeriei (clădire cunoscută de către sigheteni drept „Policlinica veche”).

N-am reușit, indiscutabil, să cuprind în câteva cuvinte explicațiile documentate ale d-lui Ivanciuc referitoare la istoria clădirilor pe lângă care am trecut și la conexiunile inevitabile întinse pe mai multe secole dar, sper, v-am reținut un pic atenția asupra unui eveniment („plimbarea” noastră voluntară de (re)descoperire a unei mici secvențe din istoria Sighetului) care poate deveni, putem presupune, un tur „tradițional” pentru promovarea orașului.

Cum spuneam, aproximativ 50 de persoane (unii dintre participanți fiind sigheteni stabiliți prin București sau chiar străinătate), din pură curiozitate sau/ și din dragoste pentru Sighet, au alocat trei ore pentru a marca un tur pentru onorarea Sighetului, Am văzut (nota bene!) câțiva profesori de istorie dar, din păcate, n-am văzut politiceni sau/ și șefi de „mari” instituții publice locale, pentru mulți dintre ei istoria corectă a Insulei noastre – probabil – n-are nicio relevanță.

Mi-aș dori să mai adaug multe alte cuvinte/ idei dar e doar începutul anului, avem timp să ne exprimăm (sper să nu fie în zadar) gândurile, opiniile, percepțiile și nu vreau să plictisesc. Mă opresc aici și-l felicit pe Teofil Ivanciuc care – sperăm (probabil nu toți)! – nu-și va abandona Orașul – Insulă și va încerca, continuând „tradiția” să ofere Sighetului tururi cultural – istorice interesante și, de ce nu, să fie consultat (și de către „oficialități”) cu real interes, măcar din postura de freelancer. Da, Sighetul mai are valori umane, multe dintre ele fiind… voluntari de carieră!

Scurte fragmente din prima „lecție” civico – istorică a lunii ianuarie 2022, susținută de Teofil Ivanciuc, le puteți urmări în materialul video de mai jos (scuze, filmare de… amator):

Foto & video & text: Ion Mariș

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 • A fost o experienta deosebit de placuta, in care un Om minunat, Teofil Ivanciuc, ne-a transpus in viata Sighetului din sec. al XVIII lea, ne-a deschis orizontul, purtandu-ne pe la toate cladirile in care au trait stramosii nostri, ne-a ajutat sa percepem pe viu istoria urbei noastre! Ar fi putut sa se odihneasca in ziua lui libera, sa se distreze, sa stea cu familia sau cate alte lucruri ar fi putut face, dar a ales sa-si sacrifice timpul, sa arda pe altarul istoriei si sa ne daruiasca momente de neuitat! Multumim, Teo Ivanciuc! Cat ii priveste pe cei care au ales confortul in locul acestei inedite experiente, ei nu au timp sa cunoasca Sighetul, cladirile, istoria, si pana la urma chiar sufletul oamenilor. Ei se bat pentru functii, studii facute on line calificandu-se la locul de munca, pentru locuri de munca bine remunerate, mult mai caldute. Am avut totusi o mare bucurie in suflet, care m-a incarcat spiritual inca din cea de-a doua zi a anului 2022, aceea de a privi in jur si de a vedea doar oameni inteligenti si frumos mobilati sufleteste. Te uiti la chipurile lor, sunt luminoase, au o aura aparte, stralucesc si daruiesc. Iubesc oamenii inteligenti, cei cu adevarat intersati de cultura, de istorie, mereu curiosi in a descoperi ceva nou, in a-si aduce obolul pentru dezvoltarea Sighetului, a tarii implicit. Am plecat de la aceasta intalnire mai fericita, mai incarcata de frumos, simtind mai profund cum imi curge prin vene sangele stramosilor nostri.
  Pretuire multa, Teo Ivanciuc! La multi ani si la cat mai multe evenimente frumoase!

  • Mulțumesc mult, doamnă Gologan! Am avut o mare bucurie să văd că avem un nucleu de sigheteni cărora le pasă, care iubesc nu numai tradițiile, ci și istoria și arta cultă și care se simt urbani și occidentali! Da, trăim în Țara Maramureșului, o prețuim nespus și suntem mândri de cultura populară moștenită, dar suntem și sigheteni, cetățeni ai unui oraș central-european veritabil, cu 700 de ani de istorie urbană în spate, ceea ce ne face să ne simțim mândri de două ori…

 • Jean-Louis Chancerel

  Félicitation pour cette visite commentée de Sighet. Cette ville a trouvé son narrateur qui transmet à ceux qui le souhaitent une vue de la ville et nous plonge dans le passé afin de le retrouver à partir de ce qui est présent actuellement. On passe souvent devant des bâtiments sans les remettre dans l’histoire. Cela aussi permet pour ceux qui sont loin se Sighet de se mettre dans l’ambiance de la ville. Merci à Teofil Ivanciuc pour son travail et son enthousiasme et merci à Ion Maris d’en témoigner.

  À tous une bonne année 2022.

  • Cher Monsieur Jean-Louis Chancerel, merci pour votre appréciation, je suis honoré et, surtout, je suis heureux que vous regardiez les activités qui se déroulent dans la ville à laquelle vous êtes implicitement connecté et que vous l’aimez depuis si longtemps. Je peux dire que nous avons de la chance qu’à Lausanne, où vous habitez, avec Mme Gafia Coman – Galay (d’origine à Cuhea – Bogdan Vodă et Sighet), vous ayez tourné votre attention vers notre ville et je suis très heureux que vous et Mme Coman – Galay vous êtes des collaborateurs spéciaux du notre site. Merci d’être – au moins un peu – de Sighet, à travers les amis que vous avez à Sighet, pour votre passions pour l’art du Sighet, pour les belles pensées que vous „dirigez”, en permanence, vers notre „île” !
   Je vous souhainte que l’année 2022 soit excellente avec un maximum de descentes à Sighet!
   Cordialement, Ion Mariș

oferta-wise