Actualitate Cultură Video

Ultima zi de Chanukkah la Sighet | VIDEO (autor, Sorin Markus)

foto: Sorin Markus
image_printPrinteaza

Am aprins din nou cele 36 de lumânări specifice acestei miraculoase ferestre in timp reprezentat[ de Chanukkah.

36 reprezintă primele 36 de ore din istoria omenirii, până la așa numitul păcat al lui Adam și al Evei (scurtcircuit energetic) când era disponibilă OR HAGANUZ (Lumina ascunsă). În cea mai întunecoasă parte a anului, în preajma solstițiului de iarnă, miracolul de Chanukah face disponibilă această lumină.

Se spune că în fiecare generație există în lume 36 de tzadikim (înțelepți) fără de care omenirea nu ar putea merge mai departe.

Autor (foto, video, text), Sorin MARKUS

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Sarbatori fericite celor care celebreaza Hanukka !

    Am vizitat de curand, pentru prima data, cimitirul evreiesc din Sighet pentru a ma ruga la mormantul colegului meu prof Iosif Tenembaum, recent decedat.
    Exista undeva un studiu -prezentare a personalitatilor ingropate aici ?Presupun ca sunt si morminte vechi din sec. 19.

    • Nu cred sa se fi facut un astfel de studiu, dar la Comunitatea evreilor Sighet este un registru al tuturor celor inhumati acolo. Exista cateva carti/albume referitoare la personalitati din diferite domenii evrei originari din Sighet-nu se refera la cimitir dar la cei din Sighet. Eu personal am realizat un scurt material audio (care se gaseste la comunitate) in colaborare cu Ioan J. Popescu care se doreste un ghid pentru cei ce viziteaza sinagoga din Sighet si cuprinde referiri la personalitati din literatura, istorie, arta, medicina, politica evrei originari din Sighet.
      Suntem onorati, draga Parinte, de interesul pe care il acordati comunitatii noastre.

oferta-wise