Actualitate Cultură

Un concert de excepție la Sighet cu violonistul Zoltán Mága (Ungaria)!

image_printPrinteaza

Sâmbătă, 30 iulie 2022, ora 16:00, la Biserica Reformată din Sighet va avea loc un Concert Caritabil susținut de celebrul violonist Zoltán Mága (Ungaria).

Organizația de Femei a UDMR s-a implicat în organizarea acestui concert la care se vor putea dona sume începând de la 20 lei, colecta urmând a fi înmânată de către artist – la sfârșitul evenimentului – domnișoarei Pál Eszter (pentru a continua tratamentul de Therasuit la Fundația Mihai Neșu – Oradea).

* * *

Virtuozul violonist Zoltán Mága trăiește și creează într-o țară mică, Ungaria, dar renumită în întreaga Europă Centrală și în întreaga lume, țară care se poate lăuda cu frumusețea naturală și cu mari realizări în arte și științe.
Stilul său caracteristic, unic – un „amestec” de muzică clasică, muzică populară, muzică pop și alte genuri de muzică – a câștigat recunoaștere și apreciere în întreaga lume. Repertoriul său artistic variază de la muzică populară la piese clasice până la jazz și chiar muzică pop. Trăsăturile distinctive ale artei sale sunt virtuozitatea, o forță imensă, o dorință care vine din adâncul sufletului său de a oferi și o speranță că muzica și dragostea care apare în ea pot fi un mijloc de a face lumea mai bună.
Zoltán Mága este unul dintre acei artiști care reprezintă tradițiile culturale maghiare, misiunea lui muzicală este de a face lumea să cunoască și să aprecieze națiunea maghiară și cultura maghiară. Prin concertele sale, el își propune să determine publicul să devină mai deschis către alte națiuni și culturi. Astfel, a câștigat nenumărați fani nu numai pentru el, ci și pentru muzica tradițională țigănească și clasică. Personalitatea sa inimitabilă, deosebită, îi face muzica unică și magică.

Cu concertele sale de caritate, el este capabil să mobilizeze și să unească împreună mii de oameni, în ciuda deosebirilor ideologice și politice. Invitarea maghiarilor iubitori de muzică să-și asume responsabilitatea socială este o inițiativă fără precedent. Așa se explică de ce este numit violonistul iubirii atât de muzicieni, cât și de publicul său.
Virtuozul violonist Zoltán Mága a susținut concerte în aproape o sută de țări de pe cinci continente, cântând pentru regi, șefi de stat, înalte fețe bisericești și vedete de renume mondial. El i-a încântat cu muzica sa pe Papa Benedict al XVI-lea, prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, Mohammed al VI-lea, regele Marocului, Konstantin al II-lea, fostul rege al Greciei, actorul american Robert de Niro, laureat cu Oscar și, de asemenea, actrița. Salma Hayek. A lucrat împreună cu numeroși muzicieni de renume mondial, printre alții Didier Lockwood, Stephan Grappelli și Richard Clayderman.
Printre nenumăratele sale apariții la televiziune, Concertul de Crăciun pe care l-a susținut la Opera Națională din Ungaria în 2002 se remarcă ca o experiență frumoasă de care s-au bucurat telespectatorii din 22 de țări.
Scopul lui Zoltán Mága este de a vrăji milioane de oameni în concertele sale și de a permite tuturor grupelor de vârstă să experimenteze frumusețea muzicii clasice, pop și populare, universalitatea culturii muzicale maghiare.

Zoltán Mága și-a început educația formală la Școala Internațională de Artă, Dans și Muzică Talentum (Talent). În 1997 a obținut o diplomă de artist interpret la secția de muzică populară și și-a preluat diploma de la violonistul Miklós Szenthelyi, laureat al Premiului Kossuth (cel mai înalt premiu cultural din Ungaria).
În calitate de violonist principal al Orchestrei Rajkó de renume international și-a câștigat faima în aproape toate capitalele Europei, precum și în SUA și Orientul Îndepărtat. A făcut turnee pe toate meridianele lumii cu Orchestra țigănească din Budapesta, care a fost fondată de el, și a susținut peste tot concerte de mare succes. După primul său concert de succes a devenit liderul orchestrei, iar nu mult mai târziu, directorul artistic, regizorul și producătorul de programe de spectacol.

Activitatea de caritate a „Violonistului iubirii”!

Virtuozul violonist consideră că este foarte important să dăruiască, să doneze. Arta sa este împletită cu activitatea sa de caritate. Acesta este motivul pentru care a lansat numeroase acțiuni caritabile individuale. În decembrie 2006 a organizat și susținut un concert intitulat „Rugăciunea muzicală de Advent în cinstea lui Ferenc Puskás și a bolnavilor maghiari de boala Alzheimer”, în Biserica Mátyás din Budapesta, cu vedete invitate de renume internațional. În ianuarie 2007 a susținut un concert de mare succes în sala de banchete a Academiei de Muzică Ferenc Liszt, ale cărui venituri au fost folosite pentru achiziționarea de aparate de salvare pentru Serviciul Național de Ambulanță al Ungariei. În decembrie 2007 a susținut un concert caritabil de Crăciun în Sala Domului Parlamentului pentru a sprijini tratamentul copiilor bolnavi. El invită în mod regulat pensionarii la concerte şi oferă ajutor copiilor defavorizaţi. Câteva dintre viorile sale au fost vândute la concerte și licitații de caritate. Veniturile au fost oferite întotdeauna în scopuri nobile.
Violonistul iubirii poartă muzica chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale țării sale. Pe lângă activitatea sa muzicală, a organizat de multe ori campanii de caritate pentru eradicarea sărăciei. Cu vioara și muzica lui a militat pentru crearea de locuri de muncă, pace socială, pentru victimele inundațiilor, donații pentru spitale, oameni în nevoie, rude ale polițiștilor și soldaților care au murit eroic, săraci, orfani, familii numeroase, oameni bolnavi și copiii, comunitățile și familiile aflate în dificultate. Au fost nenumărate ocazii când a dat o mână de ajutor bisericilor, instituțiilor, școlilor, tinerilor care doreau să studieze și reprezentau speranțe de viitor.
Viața și cariera lui Zoltán Mága pot servi drept model pentru mulți tineri care pornesc în viață dintr-un mediu defavorizat. Crezul muzicianului este că esența integrării este în primul rând educația, iar cunoștințele astfel dobândite sunt viitorul. Cunoașterea aduce în viață prestigiu, valoare, recunoaștere și onestitate. El crede că acesta este singurul drum care duce la integrare reală și pace socială. Viața lui este dovada că, indiferent de culoarea pielii, origine, religie sau apartenență confesională, dacă vrei cu adevărat să ieși din sărăcie, o poți realiza prin educație, studiu, sârguință și muncă cinstită pentru a deveni un membru de succes, onorat și apreciat în comunitate.
A dat un exemplu personal când a obținut o diplomă la Facultatea de Artă a Universității din Pécs.
Prin rolul său public în societate și mesajele sale sociale, el atrage atenția continuu asupra importanței educației și a creșterii talentelor.

100 de concerte caritabile în biserici

În august 2009, Zoltán Mága a lansat o serie de concerte caritabile în Bazilica Sf. Ștefan din Budapesta, care au fost intitulate „100 de concerte bisericești” și a câștigat aprecieri inclusiv de la Papa Benedict al XVI-lea. A fost o inițiativă unică a violonistului în spiritul creării unității în Ungaria. Cu aceste serii de concerte și programele construite în jurul lor, scopul său a fost să ofere ajutor semenilor săi defavorizați și celor aflați în dificultate atât în Ungaria, cât și în afara granițelor acesteia.
La concertul cu numărul 100, peste zece mii de oameni au ovaționat în picioare în Bazilică, dar aceste sentimente înalte au fost împărtășite și de câteva mii de oameni în bisericile din orașele și satele mai mari și mai mici din Ungaria, pe unde a concertat artistul. Violonistul iubirii a încurajat, de asemenea, oamenii să-și unească forțele la evenimentele organizate în catedrale, biserici catolice, reformate și evanghelice, precum și în sinagogi. Violonistul și-a îndeplinit misiunea cu succes. A invitat și a adunat oameni din cele mai largi sfere posibile ale societății, din medii sociale diferite, a construit o punte între diferite părți ale țării, diferite grupuri sociale, între oameni.
Cei doi ani ai celor 100 de concerte bisericești au dovedit că în Ungaria sute de mii de oameni sunt capabili să-și unească forțele, să dea ajutor în scopuri nobile în spiritul iubirii frățești. El a mijlocit donații de peste 100 de milioane de forinți compatrioților săi maghiari defavorizați și celor aflați în nevoie.

În semn de recunoaștere a misiunii sale artistice și caritabile, Zoltán Mága a fost invitat la Vatican în septembrie 2011. A fost primit de Papa Benedict al XVI-lea. Violonistul a interpretat un cântec popular maghiar în cinstea Sfântului Părinte. Zoltán Mága a oferit în dar Preasfinției Sale o vioară, în numele întregului popor maghiar.

Magia viorii

Inspirat de succesul celor 100 de concerte bisericești, virtuozul viorii a anunțat în anul 2012 o nouă serie de 100 de concerte sub titlul „Magia viorii”. De această dată, a cooperat cu Teatrul de Operetă din Budapesta și cu artiști maghiari de renume mondial cu scopul de a răspândi, de a face cunoscută și prețuită cultura muzicală maghiară.
De data aceasta, locațiile seriei de concerte nu sunt biserici, ci teatre, săli de sport, centre culturale și chiar evenimente aeriene. El atrage atenția asupra frumuseții muzicii clasice, pop și populare maghiare, interpretând lucrările cunoscute sau mai puțin cunoscute ale celor mai importanți compozitori maghiari, Ferenc Liszt, Béla Bartók, Zoltán Kodály, Ferenc Erkel etc.

Violonistul, muzicianul Zoltán Mága a primit numeroase premii și decorații atât în Ungaria cât și la nivel internațional.

(Informațiile despre violonistul Zoltán Mága au fost preluate de pe site-ul www.magazoltan.com).

Salut, Sighet!

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

oferta-wise