Actualitate Știri

Dragomirești – sfințirea monumentului eroilor parașutiști

foto: Marius Vișovan
image_printPrinteaza

Duminică, 14 iulie 2019, a avut loc la Dragomirești sfințirea monumentului închinat eroilor parașutiști și sprijinitorilor lor, condamnați la moarte și executați de regimul comunist la Jilava, la 31 octombrie 1953.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de un grup de preoți greco catolici (care au sfințit monumentul) și un grup de preoți ortodocși (care au oficiat parastasul).

Au luat cuvântul, evocând semnificația evenimentului, foștii deținuți politici Marcel Petrișor, Nistor Man și Aurel Vlad (cel care a finanțat lucrarea), părintele Marius Vișovan și primarul Vasile Țiplea. Unul dintre eroii omagiați, Vlad Mihai Vasile, a fost fiu al Dragomireștiului.

Salut, Sighet!

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Omagiu si cinstire Eroilor si Martirilor Neamului si ai Maramuresului; ei au dus lupta impotriva terorii comunismului pana la sacrifiu. Felicitari D-lui Vlad Aurel, pentru acest frumos monument, frumos atat in proiect, cat si in realizare, trecand peste cele cotidiene si cu un efort financiar personal deosebit. Bineinteles, aceste contributii sunt cu totul neinsemnate, fata de maretia evenimentului, dar se cuvine totusi amintite. Au participat „doua” grupuri de preoti, greco-catolici si ortodocsi, ai celor doua biserici surori, dar, si de data aceasta, intr-un astfel de moment, parca nu impreuna, ci cu desfasurari specifice evenimentului, separate (sfintire, parastas). Dar chiar si numai un singur preot daca ar fi prezent, evenimentul spiritual in desfasurare ar avea plinatatea lui. Este bine, totusi, ca la un astfel de moment, prezenta participativa sa fie ampla, sub multe aspecte. La cate un banal eveniment este, uneori, o inghesuiala peste firesc. Poate era bine sa fi fost prezenti si detinuti politici mai multi, din diferite zone ale tarii, evenimentul fiind de o semnificatie nationala si istorica deosebita, chiar venind de departe. Ma bucura prezenta si a D-lui Man Nistor, venind si el, usurel, usurel, de departe. Noua ne pare rau ca n-am putut participa, conditiile de sanatate impiedicandu-ne.
    Domnul sa-i rasplateascac in ceruri, acolo unde ei se afla.

oferta-wise