Actualitate Cultură

Ansamblul MARA și Marioara Murărescu

foto: Gheorghe Mihăiescu
image_printPrinteaza
foto: Gheorghe Mihăiescu

FESTIVALUL MONDIAL DE FOLCLOR  –  U S A  –  1992

Au fost anii în care Ansamblul  folcloric MARA din Sighetul Marmației a devenit din ce în ce mai cunoscut, repurtând succese în țară și străinătate, Marioara Murărescu, cunoscuta realizatoare a emisiunii TV „Tezaur folcloric”, fiindu-ne aproape, contribuind semnificativ la promovarea și vizibilitatea noastră.

Deseori și-a marcat legătura cu Maramureșul, începută chiar cu lucrarea de licență pe Valea Cosăului – Sârbi și Budești, devenindu-i sursă de inspirație și loc de trudă. A iubit Maramureșul, oamenii de aici și tot ce a descoperit în această vatră etnofolclorică: modestia, hărnicia, ospitalitatea și modul cum aici sunt apreciate valorile de orice fel.

Ansamblul MARA a devenit pentru Marioara Murărescu un „actor” important în „piesa” Tezaur Folcloric, pusa în scenă în 1983 și dusă până în ultimul „act” din 2014.  În această perioadă a promovat Ansamblul prin diverse filmări, emisiuni chiar la noi acasă, la Sighet, Baia Mare sau București, în celebrul studiou patru, alegând expresivul  din bogatul repertoriu al ansamblului.

Ansamblul MARA a dus tricolorul României alături de cele ale marilor ansambluri folclorice din lume. Marioara Murărescu ne-a însoțit în 1992 la Festivalul Mondial de Folclor – Salt Lake City, statul UTAH din USA, la care au participat și nouă țări europene, dintre care două din fostul bloc comunist: Bulgaria și România. Ne-a impresionat prin implicarea în tot ce a însemnat publicitate, promovare a mesagerilor folclorului, portului și obiceiurile românești pe care le aveam în bogatul repertoriu.

… dorurile și amintirile acelor vremuri!…

Gheorghe MIHĂIESCU

sursă foto: Gheorghe Mihăiescu

 

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Poza în care Marioara Murărescu este în prim-plan, este din New York, după festivalul din Salt Lake City, unde am dat spectacole timp de două săptămâni. Comunitatea românească de acolo ne-a făcut programul, Mărioara Murărescu ocupându-se de publicitate și prezentare.
  Poza este din cel mai mare local românesc din New York- TRANSILVANIA.
  Să-i și prezint : rândul de jos, de la dr. la stg – Ion Florea, Gheorghe Florea, Victorița Costelnic; mijloc – Ioviță Adriana, (+) Marioara Murarescu, (+) Anuța Tite, Anuța Iusco; sus – (+) Viorel Costin, Gheorghe Mihăiescu, Simion Tomşa.
  În New York am dat spectacole cu soliştii și doar două perechi de dansatori, ceilalți fiind cazați în Philadelphia și alte locații, la distanțe care nu le-au permis să fie prezenți.

 • Hello…
  Imi amintesc cu drag de ansamblul Mara..it was my thicket out of the country at that time…
  In 92 am fost impreuna cu ei in Salt Lake City la acel festival..
  Ce oameni minunati,talentați sunt.
  Va iubesc si va pup .
  Joseph Bogdan

 • Hello..
  Ma uit la aceste fotografii cu o deosebită placere…si ma gandesc ca am fost cu ansamblul Mara pana aici in Utah..
  Ce talente… ce oameni minunati…
  Am avut onoarea să vin cu voi impreuna… sa ascult pe avion acele frumoase cântece maramuresene…
  Va iubesc si va pup Joseph Bogdan

oferta-wise