Actualitate Cultură

Artistul plastic sighetean Gheorghe Codrea a împlinit 92 de ani! La mulți ani, Maestre!

image_printPrinteaza

Gheorghe Codrea s-a născut la Sighet (02 martie 1928), în urmă cu 92 de ani. Locuiește la Cluj. Are un fiu, Dan, arhitect și o nepoată Anna, stabiliți în Anglia.

Gheorghe Codrea a absolvit Liceul „Dragoș Vodă” în anul 1948. Pe la sfârșitul anilor ’40 este remarcat și îndrumat spre artele plastice de către cunoscutul pictor maramureșan Traian-Bilțiu Dăncuș. A urmat și absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (1949 – 1953), specializarea pictură, clasa profesorilor Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Nagy Imre, Andrassy Zoltan, după care a continuat studiile în scenografie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1953 – 1956) avându-i profesori pe Alexandru Moscu, Toni Gheorghiu, Walter Siegfried.

La încheierea studiilor, conform uzanțelor, a fost repartizat la Teatrul de Stat din Oradea dar, iubind Clujul, a aplicat la un concurs deschis pentru un post similar în inima Transilvaniei, unde a şi fost angajat în 1956 până la pensionare în anul 1989.

A inovat și modernizat tehnica scenografică a secolului trecut, introducând în spectacole proiecțiile, creând elemente scenografice ce relevau și talentul de pictor, adevărate lucrări de artă de sine stătătoare.
Gheorghe Codrea a fost 33 de ani un scenograf – artist al Operei Române din Cluj, aducând în scenografie o abordare modernă, fiind adept al spectacolului vizual total.
A creat scenografia pentru spectacole lirice memorabile, Bărbierul din Sevilla, Coppelia, Don Carlos, Lacul lebedelor, Secretul lui Don Giovanni, Tripticul puccinian (1972), Povestirile lui Hoffmann, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat, Don Juan, Zamolxe și Ulysse, Voievodul țiganilor, Nabucco, Falstaff, Boris Godunov etc.

S-a remarcat și în pictura de șevalet, având mai multe expoziții personale atât în țară cât și în străinătate.

La mulți ani, Maestre!

Salut, Sighet!

NR: În fotografie sunt membrii familiilor Codrea și Ilnițchi. Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Petru Codrea (tipograf), Ilnițchi Felician (profesor ┼), Eugen Codrea (profesor). Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Elena Codrea (născută Fodoruț, profesor, ),  Georgeta Maria Ilnițchi (născută Codrea, învățătoare), Aurelia Codrea (născută Grigorescu, funcționar, ); Gheorghe CODREA (pictor – scenograf). Fotografie din arhiva familiei.

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • As dori sa vin si eu cu o propunere: trebuie sa se gaseasca cineva in orasul nostru sa editeze o enciclopedie a sighetenilor, artisti plastici, au fost si sunt multi si noi cunoastem atat de putin despre ei! Citesc si ma uimeste activitatea pictorului Gheorghe Codrea, sighetean prin nastere dar care si-a desavarsit talentul pe alte meleaguri, multi dintre noi nu au auzit de domnia sa, cred ca numai cei de specialitate stiu despre cele create, asa si cu alti artisti plastici, care ne-au parasit, ori sunt in viata! O enciclopedie desre artiștii locali și talentul lor in creatie se impune, cineva trebuie sa duca la bun sfarsit ideea!

  • Stimate prieten Sergiu Ovidiu Luscalov, Editura „Valea Verde” a demarat tipărirea unui album care va prezenta cititorilor un număr de zece artiști plastici, absolvenți și profesori de la Liceul „Dragoș – Vodă”. Este doar un prim pas dar, pentru o lucrare mai vastă, sunt așteptate…. „ofertele”! Sperăm ca albumul în lucru să apară până în toamnă!

 • Ca sighetean, concetățean (la Cluj) cu sărbătoritul, mă bucur să readuc în memorie o retrospectivă excepțională a proiectelor scenografice realizate de Maestrul Gheorghe Codrea la Opera din Cluj:

  „Începutul de an universitar a adus în prim-plan Festivalul Intrnațional de carte Transilvania, Bienala de arhitectură Transivania și Expoziția de proiecte scenografice ale artistului Gheorghe Codrea.

  Seara zilei de 5 octombrie 2017 a adus publicului clujean ocazia de a revedea lucrările artistului scenograf Gheorghe Codrea, în prezența unor nume mari ale scenei artistice și culturale ale orașului Cluj-Napoca. Întâlnirea a condus spre dezbateri corect structurate și un dialog cultural cordial, un schimb benefic de idei.”

  Aflați mai mult și vedeți cîteva imagini spectaculoase cu scenografiile foarte moderne și originale realizate de artist, aici:
  https://www.modernism.ro/2017/10/17/proiecte-scenografice-ale-artistului-gheorghe-codrea/

  La Mulți Ani, Maestre!

oferta-wise