Actualitate Editorial

Ave Maria în celulă!

Nistor Man (90 de ani) la Sighet. (foto: Ion Mariș)
image_printPrinteaza

Acum 60 de ani, în octombrie 1959, în sinistra închisoare comunistă din Satu Mare, o parte din eroii maramureșeni încep a doua parte a Calvarului: suferințele sunt imense și par fără de sfârșit dar o rază de lumină țâșnește din iubire și credință. Profesorul Nistor Man, decanul de vârstă al supraviețuitorilor „lotului Vișovan” ne destăinuie acest moment impresionant, îngrozitor și sublim…

Octombrie 1959, la Satu-Mare. Procesul s-a sfârşit. O parte a membrilor Grupului Tinerilor Anticomuniști maramureşeni – arestaţi prima data în 1948 şi eliberaţi după executarea unor detenţii mai mari  sau mai mici – au fost condamnaţi din nou, primind pedepse şi mai mari. De această dată, acuzaţiile erau complet inventate şi concluziile de-a dreptul aberante. Securitatea a mai adăugat grupului alte câteva persoane  care nu fuseseră arestate prima dată pentru a arăta că noua „organizaţie” luase amploare…

Trei dintre cei condamnaţi – Fănică Deac, Ghiţă Nan şi cu mine, am fost băgaţi la izolare, fiind acuzaţi de sfidarea justiţiei în timpul  procesului.  Era ziua de 26 octombrie, sărbătoarea sfântului Dumitru. Am fost introduşi într-o celulă fără geam, afară era o toamnă friguroasă, temperatura sub zero grade, noi îmbrăcaţi în haine subţiri de doc, cu lanţuri la picioare, lanţuri grele şi groase cu veriga de 15 mm. În celulă nu era niciun  mobilier, doar o tinetă fără capac, ciment pe jos şi o cană pentru apă.  Mâncarea era o dată la 3 zile… Ne ţineam în braţe unul pe altul ca să nu îngheţăm, ne schimbam tot la 40 de secunde, cel din faţă venea în spate şi tot aşa… La ora 10 seara era stingerea, primeam o pătură zdrenţăroasă pe care o înfăşuram pe lângă noi şi ne culcam unul în braţele celuilalt. Nu mai puteam de foame, oboseală, frig… Aşa au trecut 30 de zile îngrozitoare.

Pe 25 noiembrie am fost scos de la izolare. Când mi-au scos lanţurile am simţit că zbor!  În celulă mă aşteptau Aurel Vişovan şi Ştefan Minică, ei ştiau de unde vin. Am intrat în celulă unde era destul de cald şi plăcut… Ei cântau „Rugămu-ne îndurărilor, Luceafărului mărilor” şi apoi  „Ave Maria”… Eram aşa de fericit, credeam că sunt în rai!

 

Nistor Man (mărturie cuprinsă în Marius Vișovan,  Maramureșul în lupta anticomunistă, editura Babel, Bacău, 2013)

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • I-au arestat din nou, pe cei gasiti, care le erau la indemana, o conditie de reincarcerare a fostilor detinuti politici, pentru ca armata rosie sa paraseasca tara, in 1958, dupa 14 ani de „ocupatie”. Numai cei din zonele pe unde aceasta a fost „cartiruita”, au cunoscut, mai ales, greutatile si jaful indurat prin ceea ce cereau si „luau” acestia : „davai !”
    Magistratii care au administrat acele pedepse de 20 de ani si mai mult, o batjocura a spiritulu juridic, slugoi ai acelui regim politic, ar fi extrem de bine sa fie cunoscuti, nominalizati, in reflexia ulterioara a profesiei lor. In mod sigur, au mai facut astfel de „nazdravenii”, probabil mult si dupa 1990.
    Dunca Nelu, un coleg de suferinta si prieten, „beneficiar” al acestui act samavolnic, spunea : „prima data stiu ce am facut, pentru ce am luptat si am primit 4 ani de condamnare. Dar acuma, lucrand doar ca tapiter la cooperativa mestesugareasca din Viseu de Sus. am primit 20 de ani, fara a mai face ceva !
    Cate probleme murdare se nasc, peste masura de urate, cu atatea turbulente sociale pe care le creaza, un sistem juridic in cara actorii acestuia sunt despuiati de onestitatea profesionala, de demnitatea umana si cu juramantul depus, pus sub talpa ! In acest fel este zdruncinat un stalp de baza al societatii si dezastrul nu poate fi evitat. Se poate insa evita crearea acesui sistem bolnav si o parghie pentru aceasta este raspunderea civica, Votul. Alfel ajungem sa aplaudam coruptia, ilegalitatile, nemerniciile, slugarnicia si incompetenta chiar prin „literatura”, prin „poezii” si ropote de aplauze.

oferta-wise