Actualitate CNDV 100

#CNDV100- Mihail Şerban, cel mai longeviv director al Liceului „Dragoş Vodă” (1920 – 1940)

Corpul profesoral al Liceului ”Dragoș Vodă”. Al patrulea din dreapta, rândul de jos, Mihail Șerban
image_printPrinteaza
Mihail Șerban (pictură de Liviu Bordeaux; azi, în sala profesorală a C. N. ”Dragoș Vodă”)

Născut la 26 iulie 1885 în Săpânţa, Maramureş, Mihail Șerban urmează cursurile gimnaziului piarist din Sighet, ale Liceului “Samuil Vulcan” din Beiuş şi ale Facultăţii de Ştiinţe, Universitatea Budapesta, în anul 1908, fiind licenţiat în matematică şi fizică. Între 1908-1920 activează ca profesor la Şcoala civilă de fete din Blaj. Conform Ord. nr. 21454 din 1920 semnat de Ministrul Instrucţiunii Publice, Mihail Şerban este numit profesor de matematică – fizică şi director provizoriu al Liceului “Dragoş Vodă”. Devine director definitiv pentru încă un deceniu, începând cu anul 1929.

A reuşit să organizeze şi să conducă activitatea didactică rezolvând cu pricepere multiplele şi dificilele probleme ale şcolii: vizitele şi inspecţiile şcolare, buna funcţionare a internatului, Societate de lectură „Dragoş Vodă”, dotarea bibliotecii şcolare, organizarea examenelor de sfârşit de an, înzestrarea cabinetelor şi laboratoarelor şcolare, organizarea de excursii tematice şi serbări şcolare precum şi a activităţilor extraşcolare. Mihail Şerban a ţinut numeroase conferinţe în cadrul „Asociaţiunii pentru cultura poporului român din Maramureş” pe tema „Ideile moderne asupra constituţiei materiei” şi la Săcel, Corneşti, Sârbi, Dragomireşti etc. În Anuarul II al liceului publică articolul „Şcoalele secundare şi învăţământul fizicei”, manifest de credinţă al generaţiei sale, în care arată că: „bogăţia pământului românesc, atât în materii prime, cât şi în energie, numai atunci vor avea valoare reală pentru neamul nostru, dacă vom şti să o exploatăm cu pricepere şi pe o scară cât mai largă. Noi şi îndeosebi generaţia nouă trebuie să cucerim averea acestei ţări prin ştiinţă şi muncă cinstită.”

Tăria de caracter, cinstea şi omenia, munca temeinică, sârguinţa au fost principiile după care s-a călăuzit în viaţă, făcându-l respectat de liceeni. Prestigiul de care s-a bucurat a ieşit la iveală, aşa cum relatează Mihai Marina în „Maramureşeni. Portrete şi medalioane” în momentul în care a fost suspendat din funcţie de guvernul Nicolae Iorga: „Vestea a produs stupefacţie. Toţi elevii liceului (cu excepţia foştilor repetenţi), studenţii maramureşeni, tinerii intelectuali care şi-au terminat studiile universitare şi o serie de alţi intelectuali valoroşi, au protestat împotriva acestei măsuri abuzive şi absurde. Ministrul instrucţiunii a văzut că a fost indus în eroare de parlamentarii săi şi a revenit asupra suspendării.”

L-a surprins foarte bine Andrei Radu, absolvent şi ulterior profesor de limba franceză la Liceul „Dragoş Vodă”, în „Mierea amintirilor” din care redau un scurt fragment: „Cine va uita ochii săi pătrunzători, vii şi inteligenţi? Fire autoritară, sever, dar just, profesor de matematică strălucit. Bun pedagog. Duşmanul celor leneşi, al celor prea încrezuţi – odrasle răsfăţate –, şi un adevărat părinte pentru cei harnici, modeşti, ambiţioşi, neprecupeţindu-le nici un ajutor. (…) Mai presus de toate, el iubea ordinea, exactitatea, cinstea. Formulele prin care, mai târziu, când îi devenisem coleg, a încercat să-mi corijeze anumite deficienţe, nu le-am uitat niciodată.”

După cedarea nord-vestului Transilvaniei în vara anului 1940 Ungariei horthyste, se refugiază la Sibiu, unde se stinge din viaţă cinci ani mai târziu. Pentru merite deosebite a primit “Medalia de Aur”, decernată de către Ministerul Instrucţiunii Publice.

Bibliografie

  • xxxxx, Istoricul Liceului „Dragoş Vodă” Sighetu Marmaţiei, 1969.
  • Colecţia Anuarelor Liceului „Dragoş Vodă”
  • Vasile Anişorac, Liceul „Dragoş Vodă” Sighetu Marmaţiei. Monografie, Editura Valea Verde, 2012, pp.39 – 108.
  • Andrei Radu, Mierea amintirilor, „Vasile Goldiş” University Press, Arad, 2008, pp.39 – 54.
  • Mihai Marina, Maramureşeni – portrete şi medalioane, Editura Dragoş Vodă, Cluj – Napoca, 1998, pp. 281 – 286.

Sitografie

Directorii liceului

prof. Marius VOINAGHI

Sursă foto: arhiva şcolii

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise