Actualitate Editorial

De ce blochează consilierii PNL și „aliații” reorganizarea URBANA Sighet? (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Debutul anului ne confirmă prognoza obiectivă că noul Consiliu Local (CL) lucrează din plin pentru „adormirea” sighetenilor. Și noi care, auzind discursurile înfierbântate din ziua preluării mandatelor, ne-am bucurat că bate vântul reformei și-a muncii solidare în administrația publică locală. Se pare că experimentații deținători ai unor mandate anterioare în CL au readus pe făgașul „normal” procedurile obișnuite de muncă… în folosul comunității. Cred că s-a întâmplat ceva asemănător mișcării prin care – la începutul acestui an – consilierii – promotori ai majorării taxei de salubritate pentru cetățeni au susținut ideea cu argumente… puerile.

La ședința CL de la începutul acestei săptămâni (01 martie 2021) nu am reușit să ajung din motive tehnice dar, reverberațiile unor decizii luate s-au răspândit rapid pe toate ulițele Sighetului (plombate sau nu). Primarul Sighetului (susținut de un material bine documentat care a vizat istoricul și organigrama Urbana, prezentate de d-na Adriana Curmei) a propus revenirea societății în subordinea Primăriei și reorganizarea acesteia.

Un proiect de hotărâre – bănuiesc – bine intenționat a fost blocat de frontul comun pe care l-au făcut pe/ pentru banii statului, (bani pe care-i generăm noi, contribuabilii), consilierii PNL, ajutați dezinteresat și de aliații de conjunctură. Să ne înțelegem, în centrul discuțiilor s-a situat reorganizarea „bugetofagei” URBANA, reorganizare nerezolvată (de pe vremea vechiului consiliu local) de anișori buni!

Cum este posibil ca o structură generată – într-un mandat precedent – tot de Consiliul Local, ticsită de indirect productivi și nu mai puțin de 10 (zece) funcții de conducere (dintr-un total de 93 de angajați), să mai continue să funcționeze în actuala „formulă”, având departamente mult mai dodoloațe comparativ cu Primăria Sighet, buget frumușel (aproape 25 de milioane de euro în perioada 2013 – 2020, din care peste 5,3 milioane euro salarii) și externalizează cam… tot ce se poate?

Haideți să luăm câteva exemple simple: Serviciul contabilitate – financiar are 32 de persoane la Urbana în timp ce PLIMOB-ul (peste 1300 de angajați) are 5 persoane în departamentul echivalent; Biroul Juridic – Resurse umane are la Urbana 6 persoane în timp ce Primăria are 3 juriști și putem continua. E nevoie sau nu de reorganizarea Urbanei, stimați consilieri care v-ați împotrivit sau v-ați abținut de la propunerea de reorganizare a minunatei societăți prea puțin… Urbane? Izolați, cei 5 consilieri PSD, au fost nesemnificativi în susținerea reformei mult clamate (inclusiv în programele electorale susținute de unii care azi au renunțat la… principii). Au fost doar 5 voturi PENTRU reorganizare. Toți ceilalți 12 consilieri prezenți la ședință (PNL, USR – PLUS, Pro – România, PMP, UDMR) s-au OPUS reorganizării iar unii s-au abținut. Dacă voi, mirabili/ indezirabili consilieri, credeți că veți mai reuși să contribuiți dezinvolt la risipirea banilor sighetenilor vă înșelați! Am înțeles că unii dintre consilieri au invocat – în justificarea votului – lipsa… consultării publice. Bună glumă! Când împărțiți funcții și direcționați sinecuri de ce nu faceți consultare publică?

Pe de altă parte, răspunzând nedumeririlor mele vizavi de acest blocaj „strategic” din Consiliul Local prin care îmi exprimam părerea că Urbana ar trebui reorganizată in integrum, d-na viceprimar Onița Ivașcu mi-a transmis în scris următoarul mesaj: „Categoric da, însă formula propusă de Primar nu cred că duce la reorganizarea cu adevărat a societății Urbana. Noi ne dorim o reorganizare a societății Urbana în adevăratul sens al cuvântului. De aceea s-au propus amendamente la proiect, însă primarul le-a refuzat.Nu prea am înțeles, deocamdată, ce înseamnă reorganizare „în adevăratul sens al cuvântului” dar, d-na viceprimar mi-a promis că ne va furniza detalii!

De pe surse (demne de încredere!) am aflat că organele competente vor face o evaluare a contractelor pe care Urbana le-a generat în ultimii ani. Vom vedea astfel și cât de corect este auditul, invocat de unele „voci” politice, favorabil instituției care depășește în organigramă chiar Primăria – mamă!

ATENȚIE! Prea mult stimați consilieri, dacă în următoarele luni vom observa că vă continuați luptele interne și nu abandaonați orgoliile mizerabile, vom demara (așa cum am promis!) procedura pentru demiterea Consiliului Local Sighet, în conformitate cu prevederile din Codul administrativ în vigoare!
VĂ INFORMEZ! Am foarte multe semnale că actualul CL, nu de mult instalat, a dezamăgit deja cetățenii sigheteni dar, spre bucuria mea, se pare că nu se va perpetua neimplicarea civică de până acum, dimpotrivă, vor apărea surprize nu tocmai… politically correct.
ALERTĂ! Credeți că este normal să existe un „grup” bine organizat care să se opună inițiativelor corecte și doleanțelor justificate agreate de comunitatea locală? Este fezabilă perpetuarea gâlcevii „înțelepților” pentru dezvoltarea Sighetului? Mai sunt posturi și sinecuri de repartizat? Credeți că vă mai „jucați” cu sighetenii? Credeți că veți sta relaxați 4 (patru) ani pe buzunarul nostru? Vă înșelați! Startul reformei îl va da societatea civilă și va începe cu… politrucii!

Morala: Ceasul rău, pisica neagră, ne mai trage-un șut în… barbă!

Ion MARIȘ


Foto: Salut, Sighet!

oferta-wise

9 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Pe mine nu ma intereseaza PNL, PSD, USR, PMP, PRO Romania, UDMR, ma intereseaza Sighetul si ce trebuie să facă CL pentru el! Luptele dintre consilieri si primar sunt răsunătoare in răul pe care-l fac orașului! I-am ales pe consilieri sa ne reprezinte interesele in CL, dar ei fac fix invers, își reprezintă propriile interese nu ale votanților! Pe noi nu ne-a întrebat nimeni daca consilierii trebuie să susțină sau nu un proiect, fac de capul lor, uitând ce-au spus in campania electorala. Cu asemenea consilieri cu siguranta Sighetul ramane la nivelul de targ uitat de toti, un oras mizerabil si fara ca cineva să poarte interes in dezvoltarea lui! Imi pare rau ca si partidul pe care l-am votat devine un fel de „Gică contra”! Incep sa cred ca pe unii consilieri functiile îi înnebunesc, uita de unde au plecat si ce susținere au avut! A fi consilier este o onoare, pe cand la noi in municipiu este o bătaie de joc, o glumă, toti lupta împotriva primarului, nu cumva ca acesta să facă ceva bun pentru oras! Hâra de astăzi ce se afla in CL credeam, înaintea alegerilor, ca va dispărea, dar m-am înșelat si primele semne de deziluzie le-am semnalat încă de când au despus jurământul! Semnalam atunci îndoiala ca la nivel de CL, treburile vor merge bine, asa cum sperau sighetenii. Astazi mi s-au confirmat temerile, incepe sa-mi para rau ca am fost la vot si am putut vota oameni, care mai mult încurcă, decât să susțină ideile bune, care ar scoate cat de cat orașul din groapa in care s-a scufundat si inca mai cade, ca acești aleși ai noștri, uita ca nu pe ei se reprezintă, ci orașul si interesele lui! Sunt dezamăgit si ca mine sunt multi sigheteni, ca in loc ca acești consilieri sa fi invatat ceva din stagiunea trecută, care a stagnat municipiul in dezvoltare, astazi continua folosind aceleași metode! De suferit nu suferă ei ci sighetenii, care se așteptau cu totul la altceva! Dragi consilieri, nu va arătați mușchii in prostia voastră, puneti-va mintea la contributie si faceți ce ati jurat, bucurati-ne un pic, nu ne provocați să ne fie „scarba” de voi, arătați ca stiti sa conlucrati, aratati ca sunteti demni de functiile in care sunteti datorita votului nostru. Cand ati mințit, atunci sau acum? Fiți sigheteni, nu dușmanii orașului!

 • Cea mai bună soluție schimbarea Consiliul local!! Cat de repede!! Iesim in stradă daca nu se vad schimbări!!

 • CL de la Primaria Sighet, probabil si-au facut din timp „Proiectul” de venituri si cheluieli, prioritar in interes propriu. De aceea vor lupta uniti, „in cuget si simtiri”, pentru a-l realiza, oricand se va ivi ocazia. Vor fi condusi dupa dictonul, atat de mult abuzat si de asa de multi : „interesul poarta fesul”. Proiectul cu „Urbana” poate fi doar un inceput.
  Cred ca Societatea Civila ar fi bine sa le prezinte deindata, la incept, un avertisment, pentru a-i constientiza ca aceasta nu mai este in amortire, ca s-a trezit si ca dansii trebuie sa-si iasa din „naravuri”, sa revina la normalitate, fiind singura solutie de perspectiva.

 • Să nu vorbim de partide aici, pentru că partidele in Sighet, ca și urbana… sunt doar niste entități subordonate intereselor unui grup de persoane. Cate inițiative de restructurare Urbana au avut persoanele care au votat contra mandatul acesta și in mandatul trecut? Zero. Să te plângi…, chiar daca parțial pe buna dreptate, de organigrama din primărie… dar vreme de câteva mandate sa pastoresti o organigrama in oglinda la Urbana… eeeh, asta înseamnă demagogie adevărată, brutală, pe interes.
  Aleșii știu că un referendum e de domeniul fantasticului. Și dacă s-ar aplica, mașina lor electorală va fi pusă în funcțiune și va acționa ca de fiecare data. Ei știu și sunt beneficiarii absenteismului de la vot. Nenorocirea cea mare este că pe concetățenii noștri nu-i interesează faptul că locul ăsta e in deriva, măcinat de mânării, ei poate se vaită de gropi sau gunoi dar în ziua unui vot sau referendum au ceva mai important de facut. Și acesta e ecosistemul democrației atrofiate care susține existența lichelei în instituții publice.

  • Domnului Primar Moldovan!
   Stimate Domnule Primar, cei ce v-au ales sunt convinși că veți face totul ca voturile date de Sigheteni și încrederea noastră în d-voastră, să nu fie o dezamăgire. Se pare că ați dat greș cu alegerea Vice-lui și că acest „element” (…) este amplasat și montat de P(u)N(e)Leul, cu un anumit scop anume… acela de a face totul de a îneca Sighetul și sighetenii în minciună și haos. Dacă reformele care sunt VITALE în Primărie nu se vor face, vom protesta în fața Primăriei iar la nevoie vom scoate din primărie (dacă e nevoie) acele elemente (…) negative care împiedică o bună organizare a Primăriei, respectiv a URBAN-EI.
   Elementele (…) au fost amplasate de pnl și acoliții acestora pentru a împiedica o bună organizare a Primăriei și a Sighetului. Acești (…) mascați de pnl NU trebuiesc lăsați la cârma Sighetului.
   Cu respect! Herbil I.

   • Salut tuturor!

    Codrea ne aburește cu argumentele lui de Contabil pârât fără să ne spună adevărul, acela că orbetea = urbarba… sau orbetea urbanei, ceva de genul ăsta, a încasat din fondurile Primăriei și a contribuabililor, in perioada 2013 -2020…… câte ZECI DE MILIOANE de Euroci???!!!!
    (………………………….)
    URBANA și (…) acoliții, TREBUIE să dea socoteală de hoția, banditismul și prejudiciile pe care le-au adus Sighetului și Sighetenilor. Că vreți sau nu, nu e după vrute aici…. NOI SIGHETENII VREM DREPTATE, AFARĂ CU CĂPUȘELE SIGHETULUI!
    IO

    • e bine și așa , dar mă înec în ciudă pentru minciunile lansate de urbana și leșinatul ăsta de codrea …… DE CE NOI SIGHETENII TREBUIE SĂ ACCEPTĂM ASEMENEA IDIOȚI NECIOPLIȚI DE GRADUL 10 !?? NU ÎNȚELEG…
     Oricum Mulțam !
     IO

 • Avea Alexandru Andrieș o melodie… „Se poate mai rău? Se poate mai rău? Se poate!” Iar consilierii locali, de la un consiliu la altul, nu doresc să îl contrazică pe cantautor. Dar mai bine, s-o mai fi putând?…

oferta-wise