A doua zi a sărbătoririi Centenarului CNDV-ist a fost ca la… carte! Profesori, absolvenți, invitați, scriitori, poeți, iubitori ai cuvântului scris au umplut la refuz Sala Festivă, „Mircea Belu”, a Colegiului Național „Dragoș-Vodă” pentru a participa la lansarea celor cinci cărți apărute la Editura „Valea Verde” (coordonată de un absolvent al Liceului „Dragoș-Vodă”) și tipărite la Aska Grafika SRL (firmă înființată de un abslovent la Liceului „Dragoș-Vodă”): „Prefecții Maramureșului (1919-2019)”, „Ion Bledea – Sculptorul Nordului”, „Voi, cuvinte!”, „#CNDV100 – Convorbiri – Mărturisiri”, „Silabisiri”.
Cărțile au fost scrise de către absolvenți dragoșiști, „mărturisesc” performanțele dragoșiștilor, propun poeme scrise de către absolvenți din diferite generații, designul acestora este conceput de dragoșiști, s-au exprimat dragoșiștii, în scris sau verbal, urmăriți de un public select.
Dar, mai bine, să lăsăm cuvintele (în cărți), iar pe dumneavoastră, vă invităm să urmăriți materialul video.
Salut, Sighet!
Foto & Video, dr. Sorin MARKUS
Felicitari domnului Maris, excelent organizator si moderator !
Dumnezeu sa binecuvanteze toti oamenii de suflet care s-au implicat de -a lungul anilor in acest focar al stiintei si culturii, lumina a Maramuresului , catre si pentru Romania !
Dragosistii, acest nume generic sub care sunt cuprinsi elevii, parintii, profesorii si toti cei care s-au implicat si au fost alaturi de aceasta mare si mareata Institutie, spre binele ei, in mod oficial sau privat, personal, sau organizat, pentru a ajunge la aceste atat de multe, de mari si frumoase performante, care au trecut granitele judetului, frontierele Patriei, ducandu-i mesajele departe in lume, in cei 100 de ani impliniti, Au acuma bucuria acestor zile, zilele lor. Se pot manifesta in toata plenitudinea, cu toata satisfactia, aducand omagii celor ce nu pot fi acolo prezenti, a acelor dintre ei ce n-au putut sa fie de fata, dar si a acelora care acuma se manifesta atat de dragut si reprezentativ, „dragoseste”, in splendoare si gratie, in fata miilor de spectatori prezenti, dar si in fata unei lumi de milioane de oameni carec privesc de peste tot acest maret si luminos spectacol, prin atatea mijloace azi posibile, intr-o organizare de exceptie. Cu plecaciune, Felicitari calduroase tuturor „actorilor” acestui maret si covarsitor spectacol, multe si mari succese si in continuare. La multi ani !!!
Cartea este prietenul si hrana omului, te introduce in viata reala si ireala, prin ea descoperi frumosul trecutului, prezentului si viitorului, te regasesti in ea, simti caldura slovelor, simti ca traiesti si esti inconjurat de iubire si dragoste, uneori tristete sau teama, dar citesti că esti flamand de „actiune” si prin carte avem totul! Actiunea de lansare de carte este binevenita, promovarea cititului este benefica mintii omului pe care o mentine mereu vie, curioasa sa stie cat mai mult! Pacat ca nu am putut participa la aceasta actiune, m-as fi bucurat de revederea cu multi dintre oamenii de cultura pe care îi respect si care ne dau putin din creatia lor, prin cartile editate! Felicitari organizatorilor si in special domnului Maris Ioan si doamnei Brîndușa Oanța, neobositi activisti pentru valorizarea cărții scrise de catre talentele literare care vin, prin scris, sa ne îmbogățească viata!
Multa apreciere si respect se cuvne aduse pentru Editura „Valea Verde”, infiintata, desvoltata si condusa de D-l Ion Maris, pentru efortul continuu de a edita, publica si lansa „Cartea” prin aceasta editura, cu lucrari mai ales din Maramures si despre Maramures si nu numai, o incurajare deosebita pentru scriitori maramureseni, formati sau in formare. Deoarece „Cartea” nu inseamna a sta in fata calculatorului sau a tabletei, a „telefonului”mobil performant si a o citi, la repezela, ci inseamna a o scrie, a o edita si citi, tinandu-o in mana, pentru ca ea numai asa ramnae peste secole, se pastreaza, numai asa simti mirosul placut al paginilor si admiri frumusetea randurilor insirate pe ea, cand o citesti, care-ti redau si pastreaza in spirit realitatile acolo exprimate, sugestiv, vii, nu prin litera moarta a calculatorului. Acestea se pastreaza pe „sticla” mult, cine stie cat timp, dar poate apare un virus, in vant magnetic, cine stie in ce fel putandu-se produce si totul sa dispara. E pacat ca librariile raman cu rafturile incarcate de carte, de carti valoroase, chiar la preturi modeste si indemnul „sticlei” le intrece. A avea o biblioteca frumoasa, inseamna a vedea pe rafturile ei multime de volume, frumos insirate, oricand gata a fi consultate si nu a vedcea pe om masa sau pe un raft al ei un calaculator, care sa-ti spuna : aici suntem, cauta-ne. Are si calculatorul extraordinara lui menire curenta, deosebit de utila si necesara in practica vietii de azi, care se desfasoara intr-un ritm ametitor. Este un element de „tranzit”, de evidenta si depozitare periodica, de prospectare si inventariere extrem de util. O cugetare personala, nu o sugestie sau indemn.