Actualitate Social

Doamna Haranguş – răspunsul meu (autor, Horia Picu)

image_printPrinteaza

V-am citit ieri dimineaţă articolul pus pe salutsighet.ro şi am avut tentaţia să vă răspund la primul impuls care mi-a venit. Au trecut de-atunci câteva ore şi ideile mi s-au aşezat –  probabil… –  acum într-o ordine firească. Pot, aşadar, să vă răspund.

Cu siguranţă că oricine ar fi fost „întâmpinat” cu vorbele „Ce? Ai venit tu de acolo de la Brașov să ne înveți pe noi ce să facem? Până la urmă ești o „zinitură” și așa o să rămâi!” ar suferi o traumă psihică pe care ar purta-o în el pentru totdeauna.

Doamna Haranguş, vă cunosc, vă cunoaştem, ne cunoaştem. Sunt sigur că în cercul nostru de doritori pentru mai binele Sighetului şi al sighetenilor n-aţi simţit că cineva din grup vă „etichetează” aşa cum a făcut-o clienta aia care – înţeleg din spusele dvs. – era neobişnuită cu bunul simţ.

Sigur că nu toată lumea care vine să petreacă în plăcutul loc pe care-l patronaţi dvs. (sau pe care l-aţi patronat când a fost întâmplarea cu clienta) ştie ce înseamnă comportament civilizat.

Atunci, când vi s-a spus „zinitură”, aţi simţit că sunteţi dată la o parte de la viaţa colectivităţii în care v-aţi implicat cu maximă seriozitate şi cu entuziasmul omului care, ajuns departe de casă, vrea să arate acolo unde l-a adus viaţa ce-i în stare să facă.

Clienta aia (n-o să fiu politicos şi n-o să-i zic „aceea”!), dacă ar fi vorbit cu alte cuvinte, să ştiţi că v-ar fi rănit sufletul la fel de mult! Putea să spună ceva de genul „nu te supăra, noi suntem aici de când ne-am născut, ştim obiceiurile, tendinţele, ne pricepem să rezolvăm problemele pentru că ştim lumea în care trăim aici, deci, te rugăm frumos, nu te băga, ştim noi ce avem de făcut”.

Adică există o lume a celor care s-au născut aici şi au drepturi şi o lume a celor care au venit din altă parte aici şi… au dreptul doar să tacă şi să spere că societatea îi va accepta într-o bună zi şi atunci vor avea dreptul la opinie.

Dar… ce facem dacă există oameni născuţi aici, nu sunt „zinituri”, dar n-au dreptul la opinie? Poate că au avut cândva opinii despre oraş, societate, lume şi văzând că nu sunt băgaţi în seamă, şi-au ţinut părerile „încuiate” în sufletele lor. Atunci e şi mai rău decât vi s-a întâmplat dvs., doamnă Haranguş…

Eu sunt sigur că multă lume s-a învăţat aşa, să nu aibă păreri în public, să nu deranjeze ca să nu fie deranjată. Pentru unii, care au puterea deciziei, nu contează părerile acelora care nu fac parte din „sistem”, nu contează părerea acelora care nu sunt cu frâiele rezolvărilor în mâini. Oare cei de-aici, ale căror opinii nu sunt luate în seamă, nu sunt tot „zinituri” ,la rândul lor ?

Când aţi întrat în cercul nostru de doritori pentru mai binele Sighetului şi al sighetenilor, aţi făcut-o cu gândul că aveţi ceva de făcut în oraşul nostru, ceva mult mai mult decât aţi făcut până acum.

Şi noi, ceilalţi, am gândit la fel şi ne dorim şi ne luptăm ca fiecare sighetean să fie convins că pentru noi părerea lui contează şi vom ţine cont de ea când vom putea lua decizii.

Ştiţi, distinsă colegă şi excelentă gazdă a şedinţelor noastre,  că ne-am propus să avem o bază largă de consultare cu cetăţenii, că ne-am propus să-i informăm în mod constant de ideile şi acţiunile noastre.

Mai concret spus, pentru PRDM nu va fi nimeni considerat „zinitură”, indiferent de locul de unde a venit aici sau unde s-a născut!

P.S.: Spuneţi, doamnă Haranguş, în textul pe care l-aţi scris cu inima în primul rând, că, ajunsă în Sighetu Marmaţiei, aţi crezut că „în sfârșit mi-am găsit locul”.

Ne luptăm şi noi, împreună cu dvs., să ne găsim locul în Sighet! Ne luptăm să regăsim Sighetul!

Horia PICU

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise