Actualitate Știri

In Memoriam prof. Béres Iosif (28 iul.1933-24 oct. 2023)

image_printPrinteaza

Marți, 24 octombrie 2023, s-a stins din viață unul dintre întemeietorii Muzeului Maramureșan, domnul profesor Béres Iosif.

S-a născut în Sighet, pe data de 28 iulie 1933. A urmat cursurile Facultății de Biologie, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Șef al secției Științele Naturii și director adjunct al Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.
De-a lungul ultimilor ani a primit Premiul Academiei Române (2000), Ordinul Meritul Cultural clasa I de la Presedinția României, Premiul Ministerului Culturii pentru Patrimoniu. Începând cu 2004, este Cetățean de Onoare al municipiului Sighetu Marmației. A realizat zeci de mii de fotografii, cu siguranță cea mai bună colecție a naturii Maramureșului.

Primul articol de specialitate l-a publicat in 1951, în revista Aquila (Anuarul Centralei Ornitologice de la Budapesta, fiind prima semnalare a guguștiucului în Maramureș). De-a lungul vremii, a publicat numeroase materiale științifice în reviste și anuare de specialitate din țară și străinătate. A colaborat la editarea unor mari lucrări din domeniu. În 2000, în colaborare cu Gavril Ardelean, a publicat „Fauna de vertebrate a Maramureșului”, lucrare premiată de către Academia Română.

Biolog, ornitolog, fotograf, ghid, consultant științific, Béres Iosif este un model pentru toți cei care l-au cunoscut personal sau au intrat în contact cu lucrările dumnealui.

Personalul Muzeului Maramureșean Sighet este alături de familia îndoliată.
Fie-i țărâna ușoară!

Echipa „Salut, Sighet!” transmite condoleanțe familiei îndoliate!

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise