Actualitate Editorial

La „arme”, sigheteni! Blufuri politicianiste?! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Incredibil amalgamul de „informații” și dezinformări ale apărătorilor cetății! Urmează stagiul pre-electoral și, probabil, unele dintre partide și unii „catindați” au nevoie de electo-viruși. Revenim, se pare, în zona de confort a „poveștilor” cu priză la public!

Am fost uimit de conștiința civică a unor concetățeni de-ai noștri care au pornit o fulminantă petiție pentru a împiedica vânzarea unei mici suprafețe de teren care NU este situată pe strada Pietonală (str. Corneliu Coposu). Noi am publicat în e-ziarul nostru (Salut, Sighet!) tocmai în 10 iulie 2017, o mică parodie „Verdeață à la… Sighet”, (vezi aici) în care deplângeam imaginea bălărioasă situată exact pe Pietonală. Nimeni nu s-a agitat, în urmă cu trei ani să strige cetățenește că nu arată cool Pietonala, mulți aveau preocupări strict domestice. Oricum, pe acel petec de teren (proprietate privată) a fost ridicată o clădire frumoasă (cu avizul specialiștilor) care se încadrează în contextul arhitectural al zonei. Sunteți de acord că arată mult mai bine decât fosta parcelă „eco”, ce era ultra-vizibilă, nu? Oricum, clădirea s-a construit pe o parcelă privată! Iar proprietarul își dorește să construiască în spatele clădirii o anexă pe un teren care NU este situat pe pietonală, este amplasat pe str. Bogdan Vodă, nr. 18, teren care, dimpotrivă, arată mizerabil, un fel de depozit pentru diverse… resturi (vedeți în imagine, în partea dreaptă). Acea bucată de teren NU blochează nimic, NU blochează parcarea, NU afectează Pietonala și NU obturează ochiul vigilent al cetățeanului onest.

Dar, să vedem cum a demarat vânzarea „imensei” suprafețe de 30 de metri pătrați din avuția Sighetului. Proprietarul clădirii recent construite (Con Invest SRL) a făcut o petiție către Consiliul Local în data de 07.10.2019 (adresa nr. 12823) pentru a solicita cumpărarea acelui petec de pământ care nu deranjează deloc Pietonala (așa cum susțin unii), chiar este ascuns în spatele noii clădiri. Toate comisiile (inclusiv juridic, urbanism și buget – finanțe) au APROBAT in integrum separarea parcelei buclucașe (pornind de la demersul inițial), cu condiția dezmembrării, evaluării și trecerii din domeniul public în domeniul privat al Primăriei. Petentul a făcut toate demersurile și, încurajat de votul dat în Consiliul Local (HCL 61/ 31 oct. 2019), de către TOȚI consilierii locali, pentru „operațiuni de cadastru și publicitate imobiliară” (aprobându-se astfel și „nașterea” lotului de 30 mp), a achitat toate cheltuielile aferente (dezmembrare, evaluare etc.). Dar, pandemia întrerupe continuarea celorlalte etape, se schimbă procedura de vânzare, se cere o nouă re/evaluare, făcută de un expert angajat de Primărie prin SICAP, iar primul preț al terenului (rezultat dintr-o evaluare plătită de solicitantul dezmembrării) se pare că nu a fost mincinos ci chiar a… scăzut.

A urmat – săptămâna trecută – votul pentru vânzare, dar comisiile juridică și buget – finanțe din CL se opun! Sigur, nu-i nimic rău în buna intenție de-a păstra patrimoniul orașului pentru cetățeni!… dar această schimbare de atitudine generează câteva suspiciuni… procedurale! Poate că dă bine și agitația înainte de alegerile din toamnă?! Merg și petițiile la popor că, de, imaginea se cosmetizează prin lovituri subite și subtile.

Dar, ce m-a uimit la modul cel mai trist a fost atitudinea războinică – în ne(re)cunoștință de cauză, probabil – a fostului primar, „părintele” Pietonalei, care pe vremea când era viceprimar, împreună cu doamna primar din anii 2010 s-au „debarasat” nu de 30 mp de teren ci de… Palatul Cultural al Sighetului. Nu s-au împotrivit la vremea respectivă, n-au contestat, n-au luptat pentru o clădire emblematică din patrimoniul Sighetului (clădire care făcea parte dintr-un proiect european, aprobat, de 10 milioane de euro) ci, dimpotrivă, cu argumente penibile (pe care ni le-a dat dl. viceprimar de atunci, ulterior primar, face to face) au contribuit la transferul „legal” al proprietății palatului. Am fost patru persoane care am acționat în instanță (pe cheltuiala noastră) pentru a încerca anularea unei decizii luate de Sus, care a împrăștiat definitiv instituțiile culturale sighetene din acei ani. Unde au fost „corecții” apărători ai patrimoniului sighetean atunci? Clar, tot electoral s-au comportat, în special „aleșii” (și nu numai!) și în urmă cu aproape zece ani!

Ei bine, azi, repet, prin dezinformare – manipulare, populația Sighetului este „agitată” pre-electoral pentru un petec de teren care după cosmetizare și construirea unei anexe (care garantat nu-i va deranja pe iubitorii de pietonale), va arăta sigur mai bine; vorbim de o „palmă” de pământ perfect…. izolată.

În altă ordine de idei, aștept cu nerăbdare programele partidelor pentru viitoarele lupte electorale de la sfârșitul acestui an sau – cel târziu – de la începutul anului viitor, ca să vedem ce idei mărețe ne vor oferi și ce strategii – doar pe hârtie, evident – vor scoate de la „izolare” pentru bunul mers al minunatului nostru oraș! Mai avem doar câteva clădiri – bujuterii în patrimoniul Sighetului și, mă întreb… ce-au făcut, ce proiecte au propus consilierii locali (cei mai galonați) pentru ca acestea să arate mai bine, să fie restaurate, să fie exploatate în folosul comunității?… Clar, Pietonala nu are nevoie de salvatori, e acolo nu se modifică nimic, dar Sighetul trebuia/ trebuie salvat! Vedea-vom oare noi, cetățenii ordinari, un raport corect – concret al activității consilierilor din mandatul pe care-l vor încheia în câteva luni?

Mă întreb cât de „colorat” va fi următorul Consiliu Local, ținând cont că servilismul politicianist este o calitate care dă greutatea listelor de… catindați! (mare vizionar, nenea Iancu!)…
Vom auzi probabil, în curând, diverse idei îndăznețe, pentru liniștea noastră!… Cei obișnuiți cu “specificul” activității politice știu unde, când și cum să atingă mințile și… butoanele!

Până atunci să ne bucurăm de multicolora simfonie a reprezentanților noștri ieșiți din… izolare!
Doamne ajută-i pe cei săraci în… ADN! S-auzim doar de bine!!!

Ion Mariș

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Am semnat și eu petiția respectivă, din trei motive:
  1. Nu mi se pare corect ca municipalitatea să VÂNDĂ un teren în zona cu cel mai mare vad comercial din Sighet, acolo unde toate curțile s-au umplut până în pod de tot felul de birouri de avocați, topografi etc. În alte situații asemănătoare (de ex., terenul de sub clădirea de la intrarea în Piața de Alimente), locul a fost CONCESIONAT, nu vândut, locul strategic rămânând proprietate publică. O concesionare pe 30-50-99 de ani a terenului de lângă Primărie ar fi mult mai în avantajul municipiului, adică al nostru.
  2. Prețul este hilar de mic, cât timp în Sighet există simple locuri de casă care se vând cu 100 euro/mp, locuri situate la 1-2 km de zona 0. Suma de 2600 de euro nu înseamnă chiar nimic, când alții plătesc 2000 de euro/lună pentru chiria unui spațiu comercial. Pe 30 mp se poate construi orice, aducător de venituri, chiar și pe 2 niveluri (a se vedea ceva asemănător într-o curte învecinată, pe str. C. Coposu nr. 3). Foarte puțini mai cred în evaluările făcute de firme specializate, aceste proceduri și-au cam pierdut credibilitatea încă în urmă cu 15-20 de ani.
  3. Fie că se va vinde, fie că se va concesiona, pentru oraș cel mai rentabil ar fi ca parcela să fie scoasă la licitație publică, transparentă, cu șanse egale pentru toți, iar cel care va da prețul cel mai mare, să o obțină!

 • Nu sunt” partizanul” unui politician sau partid, sunt un cetățean care iubesc acest oras in care traiesc si-mi duc zilele! Scriu si critic administrația orașului atunci cand consider ca este nevoie sa semnalez ceva, care trebuie să fie în atenția ,,cuiva”, care sa îndrepte aspectele negative ce apar! De obicei nu ma iau dupa alții, scriu si critic ceea ce vad si simt, uneori, poate gresesc dar, in cea mai mare parte, incerc sa scot la suprafata adevărul!
  Cetățenii cu ,,constiinta civica” nu au semnat petitia pentru ei ci pentru a veni in sprijinul orasului, care uneori este uitat de administrație! Poate am facut-o in necunoștință de cauză, fiind dezinformati de acei ,,presari” care au urmărit altceva decât realitatea faptica a acelui ,,petic” de pământ situat în dosul si nu in lateralul cladirii.
  Consider că nu trebuie să fim ,,dojeniti” pentru aderare la petitie, nu am facut-o pentru raul orașului, doar am semnalat un derapaj privind modul cum gândește primăria despre proprietatea obștei. Este supărător faptul, cand afirmați că ,,nimeni” nu s-a agitat, cu ani in urma pentru pietonala! Eu si multi altii, am luat atitudine prin comentarii la articole care semnalau abateri de la corectitudinea a ceea ce ar fi trebuit să fie în cazul unor aspecte ce au deranjat sighetenii, cum ar fi: Palatul,,Astra”, parcurile, bazele sportive, în special complexul de la Baia comunala, titulatura scolii de muzica, cinematograful, sala de spectacole ,,Viorel Costin”, pietile de alimente, arborii din oras si de la Grădina Morii, munumentele etc. Aceste exemple sunt doar unele din multele subiecte dezbatute prin comentarii si articole la obiect, mitinguri publice, critici pe retelele de socializare. Poate autorul articolului nu a avut timp să le observe sau nu l-a interesat, dar acestea au fost si multi concetățeni au luat parte la ele, asa ca ,,nimeni” nu este exprimarea reală!
  Poate ca in cazul pietonalei s-a gresit, informația publica, din fașă a fost voit greșită, s-au folosit alte fotografii decât aceasta din articol, care a condus la eroare, în a care-i plasa am căzut si eu!
  Lupta politică nu ne prea intereseaza, ne intereseaza cum sa scăpăm de-o administrație leneșă, fara inițiativă, care contribuie din plin la stagnarea dezvoltării acestui oras. Nu votăm pe cineva ca ne este cunoscut, prieten sau simpatizant cu partidul din care face parte, ci pentru a realiza dezideratul de a găsi pe cineva, care sa puna serios umărul la îndreptarea aspectelor negative, ce s-au semnalat in acesti 4 ani, trecuți si pierduti de pomana! Asa ca este mai bine sa semnalăm, sa semnam petiții, decât să ne complacem in situatia de a fi pasivi si a închide ochii, la ce se intampla negativ in municipiu!
  În speranța că alegerile nu vor întârzia prea mult, va doresc numai bine, cat mai multe articole scrise,care au subiect de interes local! Poate in asa fel vom trezi din somn administrația si pe cei care ar trebui sa faca ceva pentru Sighet, pentru al pune pe făgașul ce-l bun!
  Cu stima si respect si fara supărare, va doresc sanatate si multa putere de munca!

  • Stimate prieten Sergiu Luscalov, te cunosc bine, știu că ești un cetățean onest și cunosc foarte bine spiritul civic ce-ți animă gândurile, atitudinile și… comentariile. Când am spus – poate – impropriu „nimeni” mă refeream la grupuri foarte mari, așa numitele mase critice ce pot într-adevăr influența/ determina schimbarea în bine. Suntem cu toții conștienți că doar cu o floare sau câteva flori nu se poate face primăvară. Gândurile mele s-au îndreptat NU spre excepțiile de cetățeni cărora le pasă de ceea ce se întâmplă în urbea lor (categorie din care cu onoare faci parte, stimate Sergiu) ci, spre aceia care nu ies din zona lor de confort, care nu se implică absolut deloc, sunt permanent „distanțați” de comunitatea în care trăiesc și nu au reacții la „abaterile” autorităților și/ sau ale aleșilor locali/ naționali.
   Respect și mă bucură comentariile pertinente, neinjuroase, așadar, Domnule Sergiu Luscalov și ceilalți oameni de bun-simț (care sigur nu sunt puțini dar sunt… insuficienți!) ai Sighetului vă așteptăm să vă exprimați și să fiți mereu… activi! Doar așa se pot schimba semnificativ… trend-urile! Și – indiscutabil – să știi că nu-mi permit să dojenesc pe nimeni, mai ales pe cei care-și exprimă opiniile sincere, opiniile mele – evident subiective – sunt direcționate spre cei care tac complice!
   Respect Sergiu, respect cititorilor, respect sighetenilor fără… prejudecăți!

   • Multumesc domnule Maris! Promptitudinea răspunsului va califica ca om responsabil! Parerea mea este ca floare cu floare se aduna si formeaza un buchet, care se vede si poate influenta mediul inconjurator! Va inteleg supararea, va apreciez indemnul dumneavoastra, alaturi de multi alții, doriti binele orasului, pentru care ati initiat multe actiuni, lumea va cunoaste, deasemeni si eu, nu este nevoie sa va laude cineva, implicarea in viata social-culturala spune tot despre peronalitatea omului, care merita toata aprecierea si stima sighetenilor! Sper ca in viitorul apropiat vom fi martorii schimbărilor pe care le doresc sa fie pozitive si in folosul orașului! Va stimez si va respect, sa auzim numai de bine!
    P.s. Nu am scris din supărare, am scris ce am simtit dupa ce am citit articolul, scuze ca nu am inteles săgețile!

oferta-wise