Actualitate Cultură

La timpuri noi, metehne vechi (autor, Ileana Pisuc)

image_printPrinteaza

Doamne, vino Doamne/ Să vezi ce-a mai rămas din oameni…

Am vrut să parafrazez din cîntecul lui Vali Sterian, pentru mulți un nume cunoscut, a cărui voce s-a făcut auzită la revoluție si după, bagatelizat în cele din urmă și aproape uitat astăzi.
Simbolistica acestui cîntec însă, rămîne viu încrustată în memoria celor care nu au uitat și poate nici nu vor să uite. Timpurile ce se succed, capătă din păcate o conotație nefericită pe toate planurile: geografic, politic, social, sentimental, pînă chiar și meteorologic.
Multă lume (de bună credință) spera într-o separare a apelor, o reașezare temeinică a lucrurilor care chiar contează într-o armonie a relațiilor inter-umane.
Speranța era legată de schimbarea bruscă a paradigmei cu care ne-am fost obișnuit, prin coliziunea cu acest fenomen necunoscut, planetar, numit Covid 19.
O așa lecție dură, se părea (cel puțin la început), că va bulversa lumea și îi va da de gîndit să se reorienteze către adevăratele țeluri, care ar trebui să coordoneze Lumea de aici încolo.
Omul, în adevăratul sens al cuvîntului, trebuie să demonstreze că rolul lui pe Pămînt, nu e doar de a fi o “creație” meschină care populează Terra, ci, că a fost creat cu un scop nobil, încă de la facerea Lumii, aceea de ființă superioară îndumnezeită, diferită de toate celelalte specii!
Ori, cînd asiști la aceleași metehne, deprinderi murdare, primitive, îți vine să strigi Pămîntului în plină mișcare: STOP! Vreau să cobor! Ce simplu ar fi, cu toate că am sentimentul că nu mulți ar coborî, aproape că nici nu s-ar simți numărul și, poate că nici nu s-ar merita efortul…
Ne-am obișnuit să ne complacem într-un “bulion” căldicel, perpetuăm aceleași greșeli, ne e bine așa, pînă nu ne e mai rău. Oare cît de rău ar trebui să fie răul?
Altfel cum să înțelegi că, în vreme ce oameni cu bun simț respectă anumite reguli, își văd de treabă, nu de frica amenzilor sau ale altor repercusiuni, ci pentru că au înscris genetic în ființa lor bunul simț, măsura, frica de Dumnezeu, alții își reiau (sau continuă) să facă ce știu ei mai bine; să înșele, să fure, să păcălească, să se joace cu viețile altora! Și asta pe timp de Criză! Oare ce Dumnezeu au, (dacă-l au!)?
Care-i diferența între cei uciși cu pistolul în ceafă sau cei păcăliți cu măști de față false, care te pun în pericol iminent, sub sloganul ajuns la paroxism ,,purtați mască!”.
Cît de flămînd să fii ca să ceri pentru asta și mită? Ăștia se cred faraoni, stăpîni pe viețile supușilor!
Atîta speranță mi-am pus că, măcar în ceasul al 12-lea ne vom reveni si voi auzi numai de bine. De Facebook am scăpat (e o îndobitocire în masă) cu știri false, manipulatoare. Mă mai uit la anumite posturi TV românești dar, care în loc să mă liniștească, mă îngrozesc.
Mai dă Dumnezeu și niște ploi devastatoare, nimic însă nu se leagă și nu spală metehnele vechi.
Ce ar trebui? Foc cu pucioasă din cer? Goana după înavuțire nu cunoaște limite.

“Avariția e ca o apă otrăvitoare care-l face pe om să devină nesătul, cel care bea din această apă vine în contact cu acest venin, afectîndu-i toate măruntaiele, simțind din ce în ce mai multă sete.
Trupul care încearcă să se ridice deasupra și împotriva spiritului acoperă interiorul cu întuneric, știind că la lumina zilei și a inteligenței nu ar reuși să se impună dorințelor păcătoase.
Fără lumina harului, luxul avariției poate deveni un abis fără limite. Omul nu se poate feri de această greșeală numai prin frică ci printr-o educație bună.” (Sf. Anton de Padova).

De ce doar atunci cînd se constată cîte o nelegiuire, se constată și ,,falsa” identitate (morală) a celui pus să managerieze probleme der viață și de moarte?
Ce să mai creadă omul de rînd? Că a fost sau n-a fost pandemie? Dacă cu asemenea măști s-a făcut față “dușmanului”, înseamnă, ori că a fost slab, ori că n-a existat?
Dar să-ți faci averi pe viață și moartea semenilor tăi în suferință, mie mi se pare diabolic! Eu o consider ca pe o dezertare pe timp de război și care se termină în fața Curții Marțiale! Aici este vorba despre o dezertare de la misiunea de Om, de ființă rațională. Acești ,,emanați” de nu știu de prin ce tenebre se cred deasupra tuturor, a “prostimii”, și-și închipuie că pot jongla cu viețile lor după bunul lor plac și bineînțeles, după numărul euroilor din mită!?
Și aici, în SUA, trăiesc într-o nebuloasă profundă. Uneori am impresia că s-a încuiat pămîntul și s-a aruncat cheia. Altfel, e o mare enigmă această izolare prelungită din cauza căreia nu se reiau zborurile. Am venit pentru 6 luni și aproape fac anul… Cîteodată îmi vine să mă introduc într-o sticlă și să mă arunc în ocean, cine stie, poate aș eșua pe malul Mării mele, de unde cunosc drumul spre casă.
Acum n-aș vrea să par ipocrită dar mare parte din vină se cam datorează curiozității lui Cristofor Columb, care voia să vadă ce e dincolo de linia Orizontului. Dacă nu descoperea America, eu n-aveam ce căuta aici.
Pentru atîta lucru însă, nu merita să i se dărîme statuia de pe soclu. Din păcate, nu e singurul “detronat”. S-a sucit lumea cu susu-n jos și aici în America. Aud că în Germania l-a “întronat” pe Lenin. Cine, ce să mai creadă?

Ileana Pisuc

27 iunie 2020, Richardson, Texas (USA)

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • „A tunat si fulgerat”… cu tot felul de aspecte care ar fi trebuit de mult uitate! Timpul de astazi ne aduce vreme instabilă, urâtă la propriu si la figurat, experienta covidului a scos la suprafata hadosenia caracterului celor care se fac ca ne conduc! Prin parlament vraiste, guvernantii chefuiesc, presedintele ameninta, medicii ne sperie, oamenii poarta masca sau ar trebui s-o poarte! Ce buna-i masca! Ascunde toate nelegiuirile, ne apara de viruși, ne protejează fata, nu ne lasa sa inspiram aerul nociv, ce vine in rafale de minciuni de prin toate părțile, ca nu mai stim ce sa alegem, ca sa nu culegem, COVID! Profitori guralivi peste tot, opoziția ataca, puterea le rade-n barba, ei au pâinea si cuțitul, pot oricând si oricât sa ne tina in alerte si urgente, banii se cheltuie, virușii rămân, ne spălăm cu ei pe cap, ca pe mâini avem săpun si dezifectant, funia ne mai lipseste si le avem pe toate!
    Ne este frica sa mai citim stiri, toate-s „bombe”! Televiziunile se întrec care sa ne amageasca mai tare, rețelele de socializare sunt adevarate poligoane, unde sa experimentează ,,munitia” ca vin alegerile si avem nevoie de bombe electorale! Uitam, pana si de COVID, doar puterea conteaza, omul…mai putin! Am ajuns sclavii celor care ne conduc, facem sau ar trebui sa facem doar ce ni se spune, ca altfel amenzile curg, ca si ele s-au umflat ca si apele râurilor in ultima vreme! Nu porți masca, te-ai ușurat de pensie pe cateva luni, te uiti urat la un ,,jandar” poate stai „ascuns” câțiva ani! În schimb, poti lovi, bate, fura, poti înjură, poti sa fi bolnav de alte boli decât aia ce-i la moda acum, ca nimeni nu se uita la tine! Poate te ,,lauda” cateva televiziuni, poliția te inhata, judecătorii iti redau libertatea! Ma uit la emisiuni, citesc pe internet, daca astăzi esti răufăcător, bataus, bombardier sau chiar criminal… esti cineva, ai trecere pe la emisiuni tv și prin tribunale, doar trecere, ca de retinut, mai rar… poate pe nevinovati sau pe bătrâni, ca ei nu au putere fizică și nici financiară si in zilele noastre, astea primează! Daca nu ai nici una nici alta, este bună si o ,,pila” pe la vre-un partid, guvernant sau parlamentar, s-ar putea sa treci mai usor prin „belele” ca mita-i in floare si un cuvânt bun, pe la vreun procuror sau judecator, mult conteaza, întotdeauna proverbul ,,prietenul la necaz se cunoaște!” este de actualitate!
    Covidul ne pune sa gandim, sa fim constienti de ce vom alege, galben sau rosu, alb sau negru, ca acuma-i tot un drac, aceleași caractere, ascunse-n piele de politicieni corupti, ca oamenii cinstiti nu au loc de ei, încă nu si-au burdusit buzunarele si daca nu suntem atenți, noi vom ramane cu ele goale!

oferta-wise