Actualitate

In memoriam Ioan Ilban (25.09.1930-09.07.2021)

image_printPrinteaza

Un profund și respectuos omagiu la trecerea în veșnicie a camaradului nostru Ioan Ilban (1930-2021), unul dintre ultimii maramureșeni supraviețuitori ai generației temnițelor comuniste, mărturisitor al idealului creștin și național, apărător al libertății și demnității neamului românesc și președinte mai bine de două decenii a Asociației Foștilor Deținuți Politici din Maramureșul istoric.

Dumnezeu să-l odihnească cu sfinții și drepții Săi iar nouă să ne dea puterea să-i urmăm exemplul!

Asociația Foștilor Deținuți Politici
Maramureș

………………….

Ioan Ilban s- a născut la 25 septembrie 1930 la Dragomirești, a urmat cursurile Liceului „Dragoș-Vodă” din Sighet și a fost arestat și condamnat făcând parte din „lotul Vișovan” (organizația anticomunistă maramureșeană formată din elevi și studenți conduși de profesorul de chimie Aurel Vișovan). A fost închis la Sighet, Satu Mare, Cluj, Jilava, Târgșor – jud. Prahova (închisoarea pentru minori), apoi Gherla unde suportă câteva luni teroarea reeducării, continuarea celei de la Pitești. Este eliberat în 1951, se întoarce la Dragomirești, ulterior se stabilește la Sighet unde va locui tot restul vieții. A trecut la Domnul la 9 iulie 2021.

Un amplu și luminos interviu (de acum doi ani) cu domnul Ioan Ilban pe „Salut, Sighet!” sub titlul „Memorialul Sighet – Spirit al Patriei, Patrie a Spiritului ” îl puteți citi aici.

Înmormântarea va avea loc duminică, la ora 14,00 la capela romano-catolica din cimitirul central din Sighet.

Preot prof. Marius VIȘOVAN

Foto: Ion Mariș

N.r.: Un alt interviu cu domnul Ioan Ilban puteți citi aici.

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Pios omagiu celui care a fost IOAN ILBAN,apărător al credinței și-un vajnic susținător al adevaratelor valori ,repere în lupta împotriva comunismului.
  Și-a asumat și indurat ororile închisorilor comuniste din tinerețe, dar Dumnezeu l-a binecuvântat cu o viață lungă în care însă, rănile trecutului au rămas de neșters!
  Odihnă veșnică în grădinile cerești în care-și găsește pacea ,acum!
  Prof.Rodica Gheorghiu

 • Adița Ilban, sincere condoleanțe! Profundă admirație pentru un om între oameni!

 • A mai cazùt o stea din „Constelația Visovan”, eròu al luptei si rezistentei comuniste, un cararcter ințegru, fără compromîsuri in crezul sau neinfricat anticomunișt, pentru care a plătit securitatii bolsevic-comuniste, prin propria suferință, indurand trăirea închisorilor si a lagărelor de munca forțată, pe drept doar pentru ca nu s-a lepădat, trădat, delasat de crezul sau, bazat pe constiinta civismului in lupta impotriva nedreptățile comuniste, care încerca sa-i îndeamne pe acești eroi anticomuniști, bazandu-se pe credinta religioasă, fiind educat in spiritul ei și cu frica de Dumnezeu spre a-și trăda „fratii”! Un erou, netradandu-i, suferind ororile reeducarii comuniste, rabdand injosiri, bătăi, schingiuit, rămânând mereu vertical susținut de ideile si crezul libertăților anticomuniste, un nume si o viata, Ioan Ilban, care merita sa fie omagiat si cinstit pentru întreaga sa viață!
  Drum lin spre Ceruri, veșnica cinstirea si pomenire din partea celor care l-au cunoscut sau cel putin au auzit de dansul si intreaga activitate revoluționară din tinerete, pentru care trebuie scris cu litere de aur in istoria Maramureșului Voievodul si a celei Naționale! Omagii si recunoștință, odihna linistita în drumul sau spre Tatal ceresc, unde va fi primit cu onoare, asa cum merita!

 • Doresc să mulțumesc tuturor celor care au cinstit memoria tatălui meu cu gândul, rugăciunea sau prezența la funeralii. Bunul Dumnezeu să îi dăruiască odihna veșnică!

 • Un exemplu de cinste si demnitate, pastrate cu perseverenta inca din adolescenta, pana la sfarsit de drum, pentru credinta, libertate si sentimemente patriotice. Un reper de lupta neintrerupta, o bogatie spirituala, morala, de datorie implinita, cu care se infatiseaza in fata Domnului, in rasplata din gradina Cereasca.

oferta-wise