Actualitate Cultură

Obișnuința de a exterioriza (autor, Mădălina Danci)

image_printPrinteaza
Mădălina Danci

Cu mai mult sau mai puțin simț estetic ne exprimăm stilul de viață în mediul online, fie prin haine, machiaj, melodii sau citate. Ne formăm o imagine care ne reprezintă, sau nu, și așteptăm să fie aprobată de cei din jur. Zilnic avem parte de experiențe și, din păcate, ne-am obișnuit să le încărcăm pe o platformă de socializare, să le arătăm oamenilor de pe internet ce facem și cum suntem. Vrem să fim credibili în mediul online, să avem o influență și să fim admirați.

Momentul în care ne deconectăm din online nu există deoarece mereu purtăm în minte o grijă a aparențelor; ne putem șterge orice platformă pe care a existat numele nostru, dar e inutil dacă libertatea e recâștigată prin detașarea noastră de păreri, atât pozitive, cât și negative. Încercăm să ne păstrăm imaginea formată în mediul virtual și, de cele mai multe ori, încercăm să o amplificăm în mediul real. Suntem responsabili de ceea ce oferim, fără îndoială, dar există și o dorință de a fi responsabili inutil de o imagine care nu e de fapt a noastră. De ce vrem să fim credibili în online? Pentru că avem nevoie de aprobare. De ce căutăm validare în online? Pentru că în online poți să fii cine vrei, când vrei și cum vrei. Chiar și așa, imaginea reală și imaginea virtuală nu au și nu o să aibă o legătură profundă, tot ce-i material stă la suprafață.

Oamenii caută zilnic pozitivitate și aprobare, doar un om lipsit de încredere o să-și amplifice negativitatea acumulată prin mai multă ură către sine și către alții. Totuși, mediul online este pentru toți oamenii, fiecare se exprimă când vrea și cum vrea. A trecut o perioadă lungă de timp în care stăm în case, și evident, pe internet. Ne-a copleșit statul în casă, dar nu și internetul. De ce? Fie că suntem credibili sau incredibili, suntem greu de dezobișnuit de obișnuit.

Din păcate, sau nu, internetul a devenit ceva obișnuit.

Mădălina DANCI
Studentă, Facultatea de Jurnalism
Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj – Napoca

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • O exprimare a manifestarilor de viata, in atat de multe variante ale ei, vizionate in realitate sau online, in multe idealuri si comparatii, prezente, asteptate sau trecute, judecate. Bogatia prezentarilor acestora online, in vastul spatiu al trairilor imaginative, pot sau nu pot sa se intersecteze cu realitatea, cu toate aprobarile sau dezaprobarile ce le produc, ele determinand, totusi, pentru oricine, o „linie” de conduita in viata. In fapt, fiecare a avut si isi are propriul model imaginativ de traire, o idealizare a lui, in propriile ganduri, fixate in online-ul personal, nemanifestat, odata cu perceptiile personale, in afara acestui instrument modern, ganduri care se astern in realitate, dupa multele dezbateri interioare. In prezent, aceste ganduri proprii se pot expune desbaterilor online, sa fie aprobate sau nu si, cu propria decizie, buna sau rea, le dai curs, le transpui in realitate, in traire, cu consecintele lor, de un fel sau de altul. Gh. Barcan.

  • Multe felicitari pentru multiplele aspecte de viata,in reflexii reale sau virtuale, in aceasta atmosfera de libertate gri, determinata de primejdioasa pandemie, atat de frumos exprimate, cu multiple posibilitati de a iesi din aceasta, chiar daca se poate face mai mult pe cale virtuala, speram nu pentru mult timp. Cu deosebita pretuire, Gh. Barcan.

oferta-wise