Actualitate Social

Perfecțiunea e împotriva firii, aș putea spune… (autor, Clara Fotache)

image_printPrinteaza

Dorința oamenilor de a fi perfecți nu se va realiza niciodată. Noi suntem frumoși prin imperfecțiunile noastre, prin defectele, greșelile si micile noastre scăpări. Nu suntem roboți, să trăim pe pilot automat și să nu ne afecteze nimic din ceea ce este în jur.

Viața în societate ne determină să facem mereu eforturi pentru a fi pe placul celor din jur. Avem grijă cum ne comportăm, cum ne îmbrăcăm, cum socializăm, astfel încât să nu supărăm pe nimeni niciodată. Ne e frică sa fim noi cei care sparg gheața când profesorul întreabă: „Cine ar vrea sa răspundă primul?”. Avem temeri să ne așezăm în primul rând, în sala de clasă. Trăim mereu cu teama de a nu fi criticați de ceilalți și ne dorim să fim remarcați la nivel de grup. Tot acest amalgam de gânduri ne macină mintea și sufletul seara, când punem capul pe pernă și ne face să uităm temporar cine suntem, de unde provenim, ce dorim să se întâmple cu viața noastră.

Ajungem tineri adulți, trecuți prin anii adolescenței și totuși nu simțim că avem controlul asupra vieții noastre. Ne trezim singuri, într-o lume a prejudecăților și facem lucruri care nu ne plac, de dragul de a avea un nume în societate, un statut. Preferăm să ne petrecem jumătate din zi la un job bine plătit, dar superficial, un job care arată bine pe hârtie dar doar noi știm cât de banal e. Ne obișnuim să trăim astfel, o lună, un an și chiar o viață întreagă, doar pentru ca rudele să se mândrească cu noi, realizând comparații între copii, creându-se astfel o falsă competiție în interiorul familiei, cu efecte negative asupra stimei noastre de sine.

Consider că, ceea ce contează cu adevarat în viață, este ceea ce te bucură pe tine, pentru că tu ai fost cu tine însuți/ însăți când aveai emoții în prima zi de școală sau când ai luat prima ta notă mică și, totuși, ai învățat în continuare, știind sigur că, la următorul test, te vei descurca mai bine. Tu ți-ai fost alături atunci când ai urcat pe scenă pentru prima dată și, chiar dacă îți tremura vocea din cauza emoțiilor, ai reușit să îți spui poezia. Tu ai fost acolo, cu tine, când nimeni altcineva nu-ți era prin preajmă.

Avem tendința constantă de a ne face rău, de a-i lăsa pe cei din jur să ne conducă viața, când de fapt ar trebui să trăim conform principiilor, talentelor, dorințelor și ambițiilor noastre.
Cum să învățăm să fim buni și să empatizăm cu ceilalți, când tot ce știm este să fim exagerat de critici, în primul rând cu noi, apoi cu cei din jur?…

Clara Fotache

studentă

Nota redacției: poza reprezentativă „persona_tunnel” este preluată de pe site-ul https://s3.amazonaws.com

Etichete
oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise