Actualitate Social Știri

Profesorul Szőllőssy Gheorghe este Cetățean de Onoare al Sighetului

image_printPrinteaza

La sfârșitul lunii octombrie anul curent a avut loc ședința Consiliului Local Sighet care a aprobat acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului nostru cunoscutului profesor de matematică Szőllőssy Gheorghe. Propunerea de acordare a titlului a fost făcută de UDMR Filiala Sighet. Redăm în continuare Laudatio-ul citit de președintele filialei locale a UDMR, dl. Krisztofer Orosz.

* * *

„Szőllőssy Gheorghe născut în data de 17 septembrie 1939, prin cei 40 de ani de activitate la catedră s-a regăsit într-o multitudine de activități, de la pasiunea pentru sport până la admirația pentru muzică, în același timp fiind un supraviețuitor al Holocaustului. La vârsta fragedă de 15 ani și-a început studiile la Universitatea Bolyai (actualmente Babeș-Bolyai), Facultatea Matematică-Fizică, astfel încât la 19 ani a devenit profesor. Pe parcursul carierei a predat la diferite școli, la Liceul Mixt Maghiar, la Școala nr 9, Liceul Pedagogic, Liceul „Dragoș – Vodă”, Liceul Forestier. Elevii lui au câștigat nenumărate concursuri, de la olimpiade naționale până la cele internaționale, iar mulți din elevii săi au devenit și ei profesori la rândul lor. După spusele dânsului, îi poartă o deosebită recunoștință profesorului Balea Grigore, care l-a inițiat în metodica predării matematicii și a pedagogiei.

Imensa iubire simțită pentru matematică se materializează prin numărul mare de probleme create, acest număr fiind mai mare de 4500, dintre care 500 au fost publicate în diferite reviste de specialitate din București, Timișoara și Cluj-Napoca. Recunoscând activitatea lui în domeniul matematicii a fost distins cu titlul de ,,Profesor Evidențiat”, acordat de Ministerul Educației și Învățământului în anul 1984, Diploma de Excelență, acordată de Societatea de științe matematice din România în anul 2006, Diploma de Onoare, conferită de Societatea de Științe Matematice din România Filiala Maramureș în anul 2007, premiul Farkas Gyula și nenumărate premii oferite de instituțiile de specialitate. În același timp este un membru de bază al comunității maghiare din oraș, luând parte în anul 2002 la înființarea școlii maghiare Leöwey Klára. În cei 84 de ani de viață a rămas fidel orașului natal, crescându-și copiii aici și cultivând un respect pentru multiculturalitatea sigheteană. Menirea profesională a domnului  Szőllőssy pe parcursul carierei sale a fost nu numai predarea matematicii, ci transmiterea dragostei față de aceasta mai multor generații.”

Laudatio – UDMR Sighet

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Un profesor si un matematician exceptional! Respect și recunoștință, domnule profesor!

 • Mă bucur că prietenului Gyuri Szöllössy i-a fost, în sfârșit, recunoscută de către aleșii minipiciului marea înzestrare (matematician născut, iar nu făcut, cu remarcabile aptitudini sportive și muzicale), astfel că de curând a fost primit/admis în pestrițul corp (foști securiști, activiști și turnători) al cetățenilor de onoare. De ce oare a durat atâta timp, când este răsștiut că, în cazul atâtor „dezonorați”, totul a mers la iuțeală?… Mă rog, zic eu, cam așa se întâmplă totdeauna într-un stat demonocratic, unde valoarea autentică este văzută de regulă ca o ofensă la adresa celor mulți, care se prefac că gândesc și muncesc…
  Admirat de mine ca faimos profesor de matematică la fosta Școală nr. 12 (actualmente „George Coșbuc”), Gyuri Szöllössy m-a făcut să-l îndrăgesc atunci când, proaspăt absolvent de facultate, am devenit dascăl la „Dragoș Vodă”, iar el – fără farafastâcuri – mi-a propus să ne tutuim și să fim prieteni. Neîndoios că a văzut ceva deosebit la mine. Și, îmi place să cred, de-atunci până în prezent, nu i-am înșelat nici încrederea și nici așteptările.
  Foarte aproape de inima mea simțitoare mai erau directorul Ștefan Motogna (ginerele fostei mele învățătoare, aidoma unei mame), Jean Tomoiagă, Gicu Gherasim, Sandu Boancă și Iosif Hoșciuc, precum și două distinse doamne, pe care le admiram până în vecinătatea iubirii: Aurelia Vișovan și Iulia Hrini.

  • Nu stiu dupa ce criterii s-a acordat sau nu s-a acordat acest titlu sub administratiile precedente ale Sighetului si, daca ma abtin sa comentez evaluarea dvs „foști securiști, activiști și turnători”, pot insa sa confirm categoric ca Cetatenia de Onoare a ocolit multe din valorile autentice ale orasului.
   Acum insa (ma refer la ultimii doi ani) constat o preocupare reala a autoritatilor de a reda acestui titlu onorific consistenta si demnitatea si cele cateva personalitati recent laureate (de care stiu eu) dovedesc aceasta preocupare. Am fi nedrepti daca nu am observa asta.

oferta-wise