Actualitate Cultură

Să iubim conform zonei (Horia Picu)

image_printPrinteaza

Credeam, până mai deunăzi, că sentimentele umane sunt universale, valabile aşadar oriunde în lumea asta, că nu contează ţări, continente, insuliţe, ţinuturi sau cătune izolate, iubirea apărând oriunde şi oricând.

Credeam, dar nu mai cred! În România, se iubeşte diferit, după specificul locului! Cotrobăind pe internet, am găsit mai multe invitaţii la a ne iubi conform zonei în care ne ducem traiul sau al zonei alese pentru relaxare şi îndestulare pe repede-nainte.

Avem de ales între iubirea bucovineană, moroşenească, sau oltenească. Iubirea dă cele mai bune rezultate numai într-un mediu sănătos, cum ar fi la munte. Prin urmare, suntem invitaţi să iubim munteneşte.

Sunt convins că s-ar putea găsi şi alte exemple. Să iubim la malul mării, în staţiunile balneo-climaterice, etc., etc., „stocul″ fiind nelimitat.

Se poate întâmpla ca invitaţia la iubire să fie pe tot spaţiul carpato – danubiano – pontic pentru că, nu-i aṣa, cum se iubeṣte în România nu se mai face nicăieri în lume.

Convins de măreţia vorbelor şi de puţinătatea faptelor că România poate fi mereu surprinzătoare, atât pentru români, cât şi pentru străini, îmi pun totuşi întrebarea: cum s-o fi întâmplat că cel mai frumos sentiment uman a căpătat caracteristici locale?

Mă intreb şi mă simt deranjat că există acest şablon, aplicat de prea multe ori şi cu prea puţin efort de gândire. Ajuns-am oare acolo încât bucuroşi spunem sau scriem ce-au zis alţii înaintea noastră, după care deschidem repede televizorul, ca să fim bine informaţi dacă X s-a despărţit într-adevăr de Y, sau Z vrea să fie din nou în centrul atenţiei şi vine cu „fumigene″?

N-am timp să refectez prea mult asupra „cestiunii″ (de la Caragiale am împrumutat cuvântul), pentru că azi dimineaţă am primit, pe email, invitaţia: „citeşte româneşte″!

Horia Picu

Etichete
oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

oferta-wise