Actualitate Editorial

Se duc dascălii noștri…. (autor, Marius Vișovan)

image_printPrinteaza

Emoția despărțirii de domnul profesor Felician Ilnițchi m-a făcut să meditez cu un pic de tristețe, dar și cu speranță și mult respect la generația profesorilor noștri de altă dată, care încet-încet se mută “dincolo”, dar pe care orașul nostru n-are voie să-i uite, munca lor fiind pentru noi, elevii de atunci, o treaptă a devenirii noastre, o parte din ceea ce suntem azi….

Dintre dascălii mei de la Liceul “Dragoș Vodă” au plecat deja dintre noi doamnele profesoare Eusebia Negrea, Elisabeta Sugar, Ileana Preoteasa, și domnii profesori Ioan Șuteu, Alexandru Diaconescu, Iulian Iuga, Mihai Smărăndoiu, Iuliu Oros…. ceilalți fiind încă în viață din câte știu, și le doresc și pe această cale multă sănătate. La care se adaugă alții… fiecare fost elev ar trebui să-și amintească de profesorii pe care i-a avut.

Cu rare – posibile – excepții cred că sentimentul care ar trebui să predomine este cel de respect și recunoștință. Cum se poate manifesta această recunoștință ? Prin evocarea cu respect a muncii lor în discuțiile noastre cu prietenii, printr-un salut și o abordare amabilă pe stradă, printr-o rugăciune… și, evident, prin bucuria împărtășită cu ocazia întâlnirilor aniversare. Unii însă, dintre foștii elevi, cred că nu mai datorează nimic sau pur și simplu multitudinea problemelor vieții justifică lipsa de interes… chiar și participarea la o înmormântare pare pentru unii un efort prea mare. Da, trăim într-o lume grăbită, într-o societate egoistă, devenim tot mai izolați în timp și spațiu, nu mai există decât „eu” și „acum”… oare e o boală a întregii omeniri sau la noi, la români toate crizele sunt mai mari? În tot cazul, cred că la capitolul solidaritate stăm prost, mult mai prost ca alții…

În fine, problemele sunt multe… eu vreau să spun doar că dascălii noștri se duc… și poate într-o zi ne va părea rău că nu ne-am mai bucurat o clipă de lumina lor….

Marius Vișovan

oferta-wise

7 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Cand am scris textul nu aveam in fata poza, acum sunt si mai emotionat cand ii vad pe atatia dragi profesori ai nostri…
  Mama mea nu e in aceasta fotografie fiind deja pensionata din ’90, dar e extrem de bucuroasa cand o cauta fostii elevi si eu sunt impresionat de respectul pe care i-l arata…A avut si ea o multime imensa de elevi in cei 37 de ani la catedra si ma bucur ca n-o uita !

  • Marius, îmi pare rău sa aud de domnul Ilnitchi. Deci fotografia e făcută după 1990? Mulțumesc ca ai postat! Salutari mamei tale.

   • Daniela,
    Ma bucur sa te aud ( citesc). Fotografia daca nu ma insel e din 1994 la aniversarea a 75 de ani de la infiintarea liceului.

  • Asa este. As dori sa completez pomenirea in rugaciune si aducere aminte si cu profesorii mei de la scoala nr 3 : Maria Ster, Ana Sleam , Ioan Corbescu , Mihai Marius ( nu sunt sigur, m-as bucura sa infirme cineva…), maistrul Ioan Tivadar. Tuturor celorlalti , sanatate si respect !

   Si nu in ultimul rand , scumpa noastra invatatoare Maria Sofariu….

 • Marius cine nu si respecta Dascalii nu se respecta pe el in primul rind !!! Tot respectul si stima mea pentru cei din fotografie si cei plecati dintre noi !!!

oferta-wise