Actualitate Cultură Video

Sighet – Urare de Rosh Hashana, 5781 | VIDEO

foto: Sorin Markus
image_printPrinteaza

Împlinim 5781 ani de la apariția vieții pe pământ. Deși e cunoscută ca o sărbătoare iudaică, Rosh Hashana e mai mult de atât –  este o celebrare cosmică. Celebrăm azi ziua de naștere a lui Adam și a Evei și totodată avem o oportunitate de a ne conecta la energia primordială care era disponibilă doar în acele prime momente ale Genezei.

Rosh Hashana în traducere înseamnă Capul anului, concept care ne duce cu gândul că această zi dă imboldul energetic al următoarelor 365 zile, în pofida faptului că din punct de vedere al calendarului lunar nu e începutul unui an, ci ne aflăm în a 7 -a lună a anului. Simbolul de bază al acestei celebrări cosmice îl reprezintă suflatul din Shofar care disipează energiile negative aduse în anul precedent. După suflatul din Shofar, cele 3 elemente (viață, familie și bunăstare) ale fiecărei ființe și al omenirii în ansamblu sunt decise pentru anul care începe, semnătura finală fiind primită peste 10 zile, de Yom Kipur. Adam și Eva de la apariția lor pînă la păcatul din Grădina Eden (care a fost de fapt o decădere energetică) s-au aflat la un nivel energetic metafizic inimaginabil nouă azi, nivel la care din seara aceasta timp de 10 zile până la Yom Kipur ne putem conecta.

Iată mesajul Președintelui Comunității evreilor din Sighet, Lieberman David, de Rosh Hashana, 5781:

Autor (foto, video & text), dr. Sorin MARKUS

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 • Un mare respect și recunoștință față de poporul evreiesc , pentru toate jertfele și chinurile pe care au fost nevoiți să le suporte dea lungul miilor de ani. După cum este foarte clar și de înțeles , pentru toate Popoarele ce au credința în Dumnezeu , sărbătoarea Rosh Hashana , este o sărbătoare de o importanță foarte mare , nu numai pentru evrei , ci și pentru întreaga omenire.
  Poporul evreiesc era numit și poporul Sfânt . Deși în cartea profetului Osea la capitolul 1:9, Dumnezeu îi numește pe israeliți Lo-Ami , ceea ce înseamnă “nu-i poporul Meu.” Ei au respins Sabatul lui Dumnezeu urmând sărbătorile păgâne ale lui Ieroboam (1 Împărați 12:26-33).
  Și tot în Osea ;
  ”Iată, îți voi îngrădi calea cu spini și voi face un zid, ca ea să nu își poată găsi cărările.”
  Dumnezeu profețește că Israel își va pierde cărarea, identitatea sau se va rătăci. Astăzi, ei sunt cunoscuți ca cele 10 triburi pierdute ale lui Israel. Și-au pierdut toată cunoștința despre Dumnezeul adevărat deoarece i-au pângărit Sabatul.
  Multe și încurcate sunt căile Domnului și numai cine are o credință adevărată în Dumnezeu , poate să urmeze calea cea dreaptă.

 • Nu trebuie să uităm că evreii și creștinii au un important segment de patrimoniu spiritual comun, de istorie sacră cunoscută îndeobște la creștini sub denumirea de Vechiul Testament, ceea ce îi îndreptățește pe unii autori să vorbească și de o moștenire culturală comună iudeo-creștină.
  Mulțumim domnului dr. Sorin Markus pentru prezentarea pertinentă și relevantă a evenimentului.
  Shana Tova Sameach!

oferta-wise