Actualitate Știri

Sighetul în documente și imagini!

image_printPrinteaza

La Sighet s-a dat startul proiectului cultural – educativ „Din istoria Maramureșului” (despre care puteți citi informații suplimentare aici), în prezența unui public numeros și bine… protejat.

Proiectul este finanțat și susținut de către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Consiliul Județean Maramureș și Muzeul Maramureșului Sighet.

La vernisajul expoziției documentare au participat și au rostit adecvate alocuțiuni: dr. Livia Ardelean (consilier superior, Arhivele Naționale – Serviciul județean Cluj), prof. Marius Voinaghi (inspector școlar pentru istorie și științe socio – umane), av. Anișoara Mihali (consilier județean), prof. Ioan Munteanu (inspector școlar general adjunct) și gazda evenimentului (desfășurat la Casa Ioan Mihalyi de Apșa), manager interimar, dr. Mirela Barz.

Foarte multe documente și imagini interesante – relevând trecutul orașului nostru – au fost expuse pe simeze pentru a fi admirate și studiate/ analizate de către vizitatori. Expoziția a fost realizată de dr. Livia Ardelean, prof. Marius Voinaghi și Orosz Levente Krisztofer.

Doamna Livia Ardelean a făcut o interesantă trecere în revistă a „poveștilor” din spatele imaginilor, aducând argumente istorice concrete și coerente succintei lecții de istorie pe care ne-a oferit-o.

Un important „detaliu” al întâlnirii l-a constituit asumarea de către oficialitățile prezente a demarării unui proiect – necesar și urgent! – de reabilitare a uneia dintre clădirile emblematice ale Sighetului, Casa Familiei Ioan Mihalyi de Apșa.
Așteptăm cu interes și celelalte activități ale proiectului și – mai ales – manualul alternativ de istorie… Din Istoria Maramureșului.

Ion MARIȘ

Foto & video: Ion Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise