Actualitate Cultură Știri

Trupa „Ferdy” din nou la Festivalul Internațional de Teatru „Amifran”

image_printPrinteaza

Anul acesta, Aradul a găzduit cea de-a a XXV-a ediție a Fes­tivalul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon „Amifran“. De acest festival se ocupă în mod deosebit profesorul Florin Didilescu – creatorul şi inima Asociaţiei Amifran. Fidel unei promisiuni făcute acum 25 de ani, Festi­valul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon reuneşte an de an pe scena mare a Teatrului Clasic «Ioan Slavici», sute de liceeni din România, Franţa, Spania, Germania, Italia, Rusia, Bulgari, Polonia, Canada etc.

Aproape 400 de participanți, 12 spectacole ale unor trupe din România, 10 spectacole din străinătate, 9 ore de formare în cadrul a 17 ateliere, 27 de animatori din Franța, România, Quebec, Italia și Bulgaria, un spectacol al atelierelor cu rol de evaluare, 7 sesiuni de dezbateri în jurul spectacolelor prezentate (En coulisses, la parole aux jeunes ), un concours-spectacol dedicat dramaturgului Jean Giraudoux și textului său La guerre de Troie n’aura pas lieu (Războiul Troiei nu va avea loc), un concurs de fotografii Au-dela du rideau (Dincolo de cortină), un spectacol de deschidere în care joacă actrita Roxana Fânață, (fostă amifrană ), cinci numere ale cotidianului festivalului Girouette de la nuit, iată câteva date care oferă rezumatul acestei a 25 a ediții.

Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmatiei a participat anul acesta cu spectacolul Pinocchio de Joël Pommerat, în interpretarea tinerilor actori Mihai Petrețchi, Daniel Pop, Denissa Fetico, Corneștean Anca, Camelia Kellerman, Frankel Orly.

Reluare modernă a unei cunoscute povești a italianului Collodi, aceasta pune în scenă peripețiile unui Pinocchio dedublat, în aspirația lui spre umanitate, obligat să treacă numeroase probe ce îi servesc drept învățătură. Un bătrân taie într-un bloc de lemn o mică păpușă cu caracteristici umane pe care o numește Pinocchio. Și miracolul se realizează: marioneta prinde viață. Pinocchio aspiră la o viață ușoară; totuși, el urmează sfatul tatălui său și merge la școală. Dar drumul lui nu este pavat cu trandafiri. Conținutul povestirii lui Collodi se regăsește în piesa lui Joël Pommerat, ridicând în același timp întrebări importante despre adevăr, despre lume și despre părțile întunecate și fermecătoare ale naturii umane.

Autor, prof. Gelu Marian

N.R. De mai bine de 15 ani profesorul Gelu Marian coordonează trupa de teatru școlar „Ferdy” a Liceului „Regele Ferdinand” din Sighet, elevii făcând o tradiție din participarea la câteva festivaluri de teatru francofone de imens prestigiu și istorie, din țară și străinătate, muncind din greu pentru a se prezenta cât mai onorabil. Piesele abordate fac parte din repertoriul teatral pentru copii și adolescenți, în special din autori francezi contemporani: Yves Garric (Caprices de papillons), Ann Rocard (Le Petit Chaperon Fou, Qui suis-je?, Défilé de mode, Les chasseurs de choux, grande représentation du cirque Plic, La belle au bois dormant, un tournage qui reveille!) Sylvain Brison (La Dingomachine), Thierry Francois (Gare aux valises), Mélanie Sandt (Ah.. La vie quotidienne) dar și români: Ion Băieșu, Valeriu Butulescu, sigheteanul Ludovic Bruckstein etc.

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise